Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Агрономът Роман Рачков отглежда кайсиеви домати от Перу

Роман Рачков
Снимка: Здравка Маслянкова

Свикнали сме зрелият домат да е червен или розов. Но той може да бъде бял, жълт, оранжев или виолетов. Кайсиеви домати от Перу отгледа агрономът от Велико Търново Роман Рачков.

Екзотичните сортове домати са една от страстите на 52-годишният агроном и председател на Българската асоциация за биологична и растителна защита Роман Рачков. Неговият жълт домат е с формата и цвета на зряла кайсия и с високо съдържание на желязо и витамин В5:

„След като съм агроном, е нормално да съм запален да отглеждам различни селскостопански култури, по-скоро ненормално би било обратното", каза Роман Рачков.

Всяка година експериментирам с поне два-три чужди за България сорта и това го прави от 15-20 години.

"Това е един стар сорт домат, който произлиза от Перу, където всъщност е и мястото на произход на домата като културно растение. Много стар сорт, фермерски, нехибриден с интересен цвят и форма и вкусовите му качества са превъзходни.

Роман Рачков поръчва семената за доматите, които отглежда, от колеги или от генетични банки. Не е привърженик на тезата, че българският домат е най-вкусен. Вкусовите качества се определят повече от сорт и генотип, отколкото на база географско разположение, обяснява агрономът от Велико Търново.

„Според мен категорично е това, че българският домат е най-вкусен и най-добър в Европа, даже според някои хора и в света, е абсолютен мит. Българските сортове домати датират най-старите, които дори не са запазени у нас, от втората половина на XIX век. До средата на XIX век домат в България не е отглеждан, но тогава идват и картофите в България. Така че ние имаме много малка история на отглеждането на този вид домат, нямаме много стари запазени сортове, фермерска селекция"

Интересни са тъмно лилавите американски домати, които са и много здравословни, обяснява агрономът Роман Рачков:

„Към 2010 година има няколко американски селекции, които са кръстоска между културния домат и диви форми на домат, които са изключително богати на антоциан. При осветяване от слънцето почерняват както човек като отиде на море почернява. Стават тъмно виолетови. Това се дължи на високото съдържание на антоциани, които са много полезни за човешкия организъм. Отглеждал съм такива домати и смятам да продължа. Ще експериментирам с коктейлни домати, които са жълто-лилави".

Българският фермер греши в маркетинговите си стратегии, коментира Рачков.  Гледат средно ранни домати и излизат на пазара, когато цената му е най-ниска и „плачат“, че гръцките и турските домати им подбиват цените. Няма как да не е така, защото, за разлика от България, там доматите се отглеждат в неотопляеми оранжерии. Цената на лилавия домат във Франция е 8-9 евро за килограм, изтъкна агрономът. 

Не само екзотични за представите ни сортове домати отглежда Роман Рачков. От години той успешно експериментира и с пеперуди, чиито яйца продава на колекционери и специализирани ферми в Европа.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Даниела Христова се нуждае от помощ, за да изгради отново дома си

12 август е ден, който Даниела Христова никога няма да забрави. Пожар изпепелява къщата на семейството и с двете деца остават без дома си в плевенското село Горна Митрополия. Приятели, познати и непознати и помагат да се справи с трудностите и да се върне към нормален живот. Открита е и дарителска сметка за подкрепа на Даниела Христова..

публикувано на 07.09.25 в 07:35
Бетина Филипс

Бетина Филипс: Когато човек си намери място, където може да цъфти, той ще има успехи

В "Закуска на тревата" ви срещаме с една млада австрийка, която е запленена от красотата на българския език и това не е мимолетно увлечение.   Бетина Филипс учи българска филология и германистика в един от най - престижните университети в Европа - Виенския университет . По - известен сред австрийците като "Главният университет"...

публикувано на 06.09.25 в 09:57
Лияна Панделиева в ролята на Недялка Шилева

Панделиева: Горда съм, че години наред бях в ролята на Недялка Шилева - голямоконарската Райна княгиня

Какво е написала на страницата си в социалните мрежи на Лияна Панделиева : " Беше огромна чест години наред да бъда в ролята на Недялка Шилева , надживяла с десетилетия ролята на жените в обществото ни. Беше огромно вълнение да нося знамето на спектакъла. Зад нас стояха политиците, които и да бяха те, пред нас беше строена армията и в центъра на..

публикувано на 06.09.25 в 08:00
Роксана Кирилова

Мисис България Роксана Кирилова на Монблан: стъпка по стъпка за живота на едно момиче

Роксана Кирилова – носителка на титлата Мисис България 2018 и основател на Фондация „С любов към теб“ – изкачи най-високия връх в Западна Европа, Монблан (4810 м). Тя посвети постижението си на благородна кауза – подкрепа за едно смело момиче, което се бори с тежка диагноза. „Монблан беше мечта, която носех в себе си много дълго време – след..

публикувано на 03.09.25 в 12:46

Фестивал на динения маджун се проведе в село Смилец

В Силистренското село Смилец времето сякаш е спряло върху една сладка и топла традиция – варенето на динен маджун. Тази година тя бе отбелязана по особен начин – с десетото, юбилейно издание на Фестивала на маджуна. Диненият маджун е спомен, запазен от предците, пренесен през поколенията и възроден в съвремието. През 2015 година идеята за..

публикувано на 01.09.25 в 17:08

Празник на рибената чорба в село Попина

В силистренско село Попина за трета поредна година кипна аромат и веселие – празникът на рибената чорба събра жители и гости от близо и далеч. На самия бряг на Дунава майстори приготвяха прочутата чорба, подправена не само с тайните на добруджанската кухня, но и с много настроение и народна музика. Фестивалът не е само за вкусната рибена..

публикувано на 01.09.25 в 17:03

Студенти представиха проект за обновяване на парк „Академик“

Прeз сeдмицатa сe състоя прeдставянeто нa идeйния проeкт зa обновяване нa парк ,,Акадeмик”. Слeд мeсeци работа, срeщи с институции и доброволчeски акции, Инициативният комитeт за спасяване на парка показa своятa визия зa модeрно, зeлeно и достъпно пространство зa спорт, отдих и културни събития. Каузатa e подкрeпeнa от над 4000 подписa срeщу..

публикувано на 01.09.25 в 13:39