Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Калинов: Машинният вот няма да спре манипулациите, ще добави нови трикове

Снимка: БГНЕС

Подготовката за машинно и за гласуване с хартиена бюлетина трябваше да бъде извършена и без решението на Народното събрание, защото и в сега действащия изборен кодекс има едно изречение, в което пише, че при невъзможност да се гласува машинно - ще се гласува с бюлетини. Това е някакво отклоняване на вниманието, което се случва двустранно – и от страна на управляващите, и от протестиращите, които не схващат, че са паднали в едно капанче“. Това каза пред БНР проф. Красимир Калинов, специалист по избори и бивш член на ЦИК.

По думите му наличието на два равнопоставени инструмента за гласуване ще усложни процеса:

„Машинните гласове пак са на хартия, но тази хартия просто се генерира по друг начин. Никаква друга разлика няма. Те пак ще се броят от комисия. Това е спор, който е безполезен. Нещата на следващите парламентарни избори ще бъдат доста сериозно объркани. Очакванията, че недействителните гласове при машини ще намалеят, са несъстоятелни“.

В предаването „12+3“ проф. Калинов допълни:

Трябва да се измени цялостната концепция за изработване на изборните правила. Трябва да се помисли схема депутатите да не могат да определят правилата, по които те ще бъдат избирани. Трябва да се направи един нов кодекс от група експерти, той да бъде приет на национален референдум, след което Народното събрание по задължение да го одобри. Това е трудно за осъществяване, осъзнавам, но е единственият начин да поставим нещата в контролирана рамка“.

Проф. Калинов определи като „неуравновесен ход“ реалната възможност Александър Андреев (в момента говорител на ЦИК) да оглави ЦИК. Той е единствен кандидат за поста. По думите на проф. Калинов Андреев е в конфликт на интереси.

Специалистът по избори очаква манипулиран вот, защото „политиците се научиха на много трикове и нито ще отпадне купуването на гласове, нито ще отпадне контролираният вот“:

„Нищо от тези недъзи, за които говорим от години, няма да отпадне. Вероятно във връзка с машинното гласуване ще се добавят и нови трикове“.

Интервюто с проф. Красимир Калинов можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Борис Джонсън на предизборно събитие на торите в Лондон, 2 юли 2024 г.

Борис Джонсън удари рамо на Риши Сунак в предизборната кампания на Острова

Бившият британски премиер Борис Джонсън се появи за първи път в хода на предизборната кампания на фона на очаквано тежко поражение на управляващите консерватори на общите избори в четвъртък. Торите напрягат до крайност всичките си "политически мускули" и ангажират най-тежката си артилерия в опит да променят обществените нагласи в последния..

публикувано на 03.07.24 в 08:13
Константин Мравов

Редакторът в новините на "Хоризонт" Константин Мравов и съпругата му станаха родители на момче

Колегата ни в новините на "Хоризонт" Константин Мравов и съпругата му Наталия станаха родители за първи път. В столичната болница "Света София" се роди бебето Георги. Той е със завидните мерки от 52 сантиметра и 3 килограма и 680 грама. Малкият Георги и майка му спечелиха голямата битка с незаменимата помощ на жените от акушерска практика..

публикувано на 03.07.24 в 07:56

Съдът в Ловеч гледа делото за побоя над шофьор на автобус край Карлуково

Окръжният съд в Ловеч ще разглежда днес протеста на прокуратурата срещу решението на Районния съд в Луковит да освободи от ареста двамата мъже, нанесли побой на шофьор на автобус с туристи край село Карлуково. Съдът в Луковит не уважи искането на прокуратурата двамата мъже, баща и син, да останат за постоянно в ареста и ги освободи - единият с..

публикувано на 03.07.24 в 07:56
В Астана руският президент Владимир Путин ще разговаря с китайския си колега Си Цзинпин.

Украинска атака срещу Новоросийск преди срещата на върха на ШОС в Астана

През нощта срещу руското черноморско пристанище Новоросийск е извършено нападение с надводни дронове, съобщиха местните власти. Движението на автомобили по Кримския мост, който свързва анексирания от Русия украински полуостров с Краснодарския край, бе спряно временно за около един час. До момента няма реакция от страна на украинските власти..

публикувано на 03.07.24 в 07:50

МО на САЩ е договорило производството на средства за радоелектронна борба за Ф-16 с "Локхийд Мартин"

Министерството на отбраната на Съединените щати е договорило с компанията "Локхийд Мартин" производството на средства за радиоелектронна борба за изтребители Ф-16, съобщи Пентагонът на сайта си, предаде БТА. Производството на комплектите "Вайпър Шийлд" е въложено въз основа на предишен договор, като фиксираната цена не бива да надхвърля 520..

публикувано на 03.07.24 в 07:39

Терзиев е спрял конкурса за Мемориала на загиналите войници от I и VI пехотен полк

Столичният кмет Васил Терзиев е прекратил конкурса за изграждането на Мемориала на загиналите войници от Първи и Шести пехотен полк.  Решението е било качено и в сайта за електронни обществени поръчки. Заради това с писмо до медиите общинските съветници от ГЕРБ-СДС в София поискаха оставката на Терзиев. Спирането на конкурса е заради "..

публикувано на 03.07.24 в 07:30

Протест на собственици на аптеки и фармацевти в цялата страна

Протест в цялата страна на собственици на аптеки и фармацевти ще спре за два часа работата на обектите.  Причина за това са предложените промени в начина на отпускане на лекарства по Здравна каса, с които се намаляват плащанията за изпълнение на такива рецепти. Фармацевтите подкрепят текстовете на наредбата, които предвиждат вместо много..

публикувано на 03.07.24 в 07:26