Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СТО обявява дали ЕС може да наложи 4 млрд. долара наказателни мита на "Боинг"

Генералният директор на Световната търговска организация Роберто Азеведо
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Световната търговска организация ще обяви официално днес решението си дали ще разреши на Европейския съюз да наложи наказателни мита от 4 млрд. долара върху американски стоки и услуги заради държавна помощ на правителството на САЩ за американската самолетостроителна компания "Боинг".

Решението е част от юридически спор, който се води от 2004 година пред Световната търговска организация и противопоставя Европейския съюз и Съединените щати по въпроса за държавните помощи, отпускани към европейската самолетостроителна компания "Еърбъс" и американската самолетостроителна компания "Боинг".

Преди година Световната търговска организация разреши на САЩ да наложат мита от 10 процента за самолетите и 25 процента за европейски стоки и услуги заради незаконно отпуснати субсидии към "Еърбъс".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Несебър

Румен Радев открива сезона в Старинен Несебър

Днес ще бъде официално отрит летния туристически сезон. Церемонията е под патронажа на президента Румен Радев и ще се проведе пред портите на Старинен град Несебър. Ще присъства и ресорният служебен министър Евтим Милошев, както и представители на българските институции и на дипломатическия корпус у нас.

публикувано на 17.05.24 в 08:04

МОН връчва годишните награди за принос в науката "Питагор"

За 16-а поредна година Министерството на образованието и науката (МОН) ще връчи годишните награди за принос в науката "Питагор". Церемонията ще бъде открита от министъра на образованието и науката Галин Цоков. Наградите ще се връчат в 8 категории, като тази година ще бъде дадено за първи път специално отличие за комуникация на наука. Журито..

публикувано на 17.05.24 в 08:02
Музеят на хумора и сатирата в Габрово

164 години от провъзгласяването на Габрово за град

Днес е денят на Габрово, в който жителите му отбелязват 164 години от провъзгласяването на селището за град. Празникът ще започне с молебен за благополучието на жителите на Габрово. Денят е неучебен и учениците могат да се възползват от поканата на културните институции, които обявяват Ден на отворените врати за всички възрасти. За..

публикувано на 17.05.24 в 07:54

Русия експулсира военното аташе на Великобритания в Москва

Русия експулсира военното аташе на Великобритания в Москва като ответна мярка срещу идентичен ход на Даунинг стрийт, който обвини руското военно аташе в спонсориране на шпионаж и хакерски атаки срещу висши британски служители. От руското външно министерство са обявили британското военно аташе Ейдриън Кохил за "персона нон грата". Той..

публикувано на 17.05.24 в 07:48
Елена Дариева

Елена Дариева: Повратният момент ще бъде в края на кампанията. Очакват се размествания

След провала на ротацията кампанията започна с пълна сила. Това каза пред БНР социологът от агенция "Насока" Елена Дариева. "Още в дните преди празниците бяхме свидетели на своеобразен тест на реакциите – скачахме от скандал в скандал и често политическите сюжети се преплитаха с криминални. Такова преплитане е изключително заблуждаващо –..

публикувано на 17.05.24 в 07:43
Гасене пожар след нощен  ракетен удар върху частни сгради в Харков, 10 май 2024 г.

Удари между Киев и Русия: Най-дългата атака от началото на войната, има жертви

Киев атакува с дронове окупирания Крим и руската Белгородска област. Съобщава се за жертви. Въздушната тревога, обявена в голямата част от Харковска област в Североизточна Украйна, беше отменена рано тази сутрин, след като представители на местните власти съобщиха за удари, нанесени от руски дронове и предупреждение за ракетна опасност в град..

публикувано на 17.05.24 в 07:41

Изтеглиха вариант 15 на матурата по български език и литература

В Министерството на образованието и науката бе изтеглен вариант 15, по който ще работят зрелостниците на матурата по български език и литература.  Тя започва в 8.30 ч. в 759 училища в страната. На нея се очаква да се явят около 50 000 зрелостници. Продължителността на изпита е 4 астрономически часа. Ангажирани за нея са 13 000 квестори...

публикувано на 17.05.24 в 07:31