Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КРС с проект за подобряване на обслужването на потребителите

Снимка: pixabay.com

Комисията за регулиране на съобщенията започва осъществяването на проект, чиято цел е подобряване обслужването на крайните потребители. Тя ще е свързана с качество на услугата за достъп до интернет, с потребителските сигнали, оплаквания и запитвания. На потребителите ще бъде предоставена нова услуга, отнасяща се до тяхната информираност за цените и предотвратяване на несъзнателния роуминг. 

Проектът е на стойност малко под 1 милион лева и е със съдействието на оперативна програма "Добро управление" с подкрепата на Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. 849 922 лева е европейското финансиране, а 149 986 лв. е националното съфинансиране. Реализирането ще е от подизпълнител, избран с обществена поръчка.

Проектът е с наименование „Изграждане и развитие на информационните системи и регистри на Комисията за регулиране на съобщенията за подобряване на дейностите по регулиране и контрол и повишаване на качеството на административното обслужване“. Той включва 4 дейности, които са разпределени тематично. Какви възможности дава за потребителите изграждането на механизъм за измерване и наблюдение на параметрите за качество на услугата за достъп до интернет, пояснява Иван Димитров, председател на Комисията за регулиране на съобщенията:

"Измерването на качеството на интернет ще установи параметрите на услугата за достъп до интернет, която се ползва чрез фиксирани или мобилни мрежи. ... Механизмът за измерване ще се ползва и от КРС, за да следи изпълнението на регламента за мрежова неутралност от страна на доставчиците на услуги. ... Ще бъде използвана и информация от крайните потребители. Целта е това, което ползват те, да бъде с максимално качество, за да гарантира и естественото използване на тази услуга и заплащането към доставчиците. Смятаме, че това ще подобри отношението между потребителя и доставчика". 

Ще се надгради и развие съществуващата информационна система „Лицензиране и регистри“, чрез която КРС предоставя 26 електронни административни услуги. Към тази информационна система ще се разработи нов електронен модул за електронно администриране на потребителски сигнали, оплаквания и запитвания. Ще се извърши интеграция на информационната система с приложимите хоризонтални системи на електронното управление. Поддържаните от КРС седем основни регистъра ще бъдат присъединени към средата за междурегистров обмен RegiX. Ще се подобри функционалността на регистрите и извършването на справки от тях. Съществуващите електронни услуги, предоставяни от КРС, ще бъдат присъединени към Единния портал за достъп до електронни административни услуги. 

В рамките на друга дейност по проекта ще бъде разработено уеб базирано приложение за сравнение на тарифи за електронни съобщителни услуги. Чрез приложението потребителите ще могат безплатно и на едно място да сравняват и оценяват различните оферти, предлагани от предприятията доставчици на електронно съобщителни услугите. Приложението ще дава възможност потребителят да избере най-изгодния за него тарифен план, съобразен с индивидуалните му нужди и потребности. 

Димитров обясни, че с мобилно приложение потребителите ще могат да контролират своето потребление, с цел да се избегне натрупването на по-високи сметки от нежелан роуминг. То ще се сваля от App Store и Google  Play. 

"Ще се разработи мобилно приложение, което ще регистрира в реално време всяко събитие – регистрация на крайното устройство на потребителя в мрежа от персоналния забранителен списък с държави и ще предупреждава потребителя за неволен роуминг на територията на България. Всяко регистрирано събитие от мобилното приложение ще се съхранява в база данни на КРС съдържаща информация за районите (градове, села, местности и др.), където е регистриран пограничен роуминг от крайно устройство, ползващо мобилното приложение. С цел информираност на потребителите на мобилни услуги, събраната статистическа информация за районите, в които са регистрирани случаите на несъзнателен роуминг в рамките на България, ще бъде визуализирана на разработена в рамките на проекта публична карта". 

Срокът на проекта е 24 месеца, а част от дейностите ще започнат да се появяват преди крайния срок. 

Репортаж на Мила Младенова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 
 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Генерал Сухраб Ахмедов

Неофициално: Руският генерал Сухраб Ахмедов е бил отстранен от длъжност

Командирът на 20-а руска армия генерал Сухраб Ахмедов е бил отстранен от длъжност, предаде РБК, позовавайки се на свои източници. По-рано за това съобщи и членът на Обществената палата на Русия Кирил Рогов. Близкият до Кремъл телеграм канал "Рибар" пише, че Ахмедов е временно отстранен от ковандването на армията и изпратен в отпуск. Друг..

публикувано на 23.05.24 в 22:38

Китайски сили обградиха Тайван при учения

Китайски сили обградиха днес 23-милионен Тайван при военноморски и военновъздушни учения и обеща кръвта на "силите на независимостта" да потекат на самоуправляващия се остров. Това съобщиха АФП и Ройтерс 35 от общо 49 изтребителя и самолета са преминали средната линия на протока, която разделя въздушните пространства на Китай и Тайван, участвали са..

публикувано на 23.05.24 в 22:28
Уестминстърският магистратски съд

Британски гражданин е обвинен в подпомагане на руското разузнаване

Британски гражданин беше обвинен в подпомагане на руското разузнаване, след като беше арестуван от полиция за борба с тероризма.  64-годишният Хауърд Майкъл Филипс от Харлоу в графство Есекс беше арестуван в централен Лондон и изправен днес пред Уестминстърския магистратски съд. Следователите са претърсили няколко адреса в Хартфордшър и..

публикувано на 23.05.24 в 22:24
Франк-Валтер Щайнмайер

Германия отбелязва 75 години от приемането на конституцията си

Днес Германия отбелязва 75-атата годишнина от приемането на Основния закон на страната. В реч по време на честванията в Берлин германският президент Франк-Валтер Щайнмайер призова всеки гражданин на федералната република да брани демокрацията и законността. Човешкото достойнство е ненакърнимо. Това гласи член първи на германския Основен закон,..

публикувано на 23.05.24 в 22:18

Трима млади мъже са задържани за отглеждане на канабис в с. Попинци

Криминалисти от РПУ Панагюрище разкриха оранжерия за канабис в село Попинци. Задържани са трима млади мъже. При специализираната акция са претърсени няколко адреса, в един от тях е открита миниоранжерията, която е била оборудваната система за контрол на осветлението, температурата и влажността. Извън това помещение са открити още няколко растения..

публикувано на 23.05.24 в 21:43

Боклуци плуват по р. Банщица към р. Струма след дъждовете

Тонове боклук плуват по река Струма след обилните дъждове от последните дни, сигнализират от Общината в Невестино. От тамошната управа са написали писмо до кмета на Кюстендил инж. Огнян Атанасов да разпореди почистване на коритото на река Банщица, особено при кв. "Изток", откъдето денонощно "тръгват" подвижни сметища към реката.  По социалните..

публикувано на 23.05.24 в 21:38

Над 80 творци и артисти от различни области бяха отличени на церемония в Министерството на културата

Над 80 творци и артисти от различни области на изкуствата бяха отличени за техния принос в развитието на българската култура и духовност на церемония в Министерството на културата. Сред наградените в навечерието на 24 май са народната певица Валя Балканска, актьорът Рашко Младенов, директорът на Националната библиотека доцент Красимира..

публикувано на 23.05.24 в 21:30