Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илиян Василев: Има системен проблем в управлението на обществените медии

Ако г-н Балтаков цели провокиране на обществен дебат, шапка му свалям, заяви дипломатът

Снимка: БГНЕС

"Има системен проблем в цялата сфера на управлението на обществените медии. Той няма да се оправи с мандатността... Трябва да се мобилизира обществена енергия", коментира пред БНР дипломатът Илиян Василев, един от хората, подписали отворено писмо до министъра на културата Боил Банов, с което се иска оставката на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков. 

На онлайн среща с генералния директор на Българското национално радио Андон Балтаков вчера министър Банов отказа да оттегли внесения за обществено обсъждане законопроект за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията, защото има подписка на интелектуалци, с която се атакува мандатът на Кошлуков. Оттеглянето беше поискано от Балтаков, от депутати, от неправителствени организации и от служители на БНР, с аргумент, че в този текст липсват одобрени от Националното радио предложения.

Дипломатът беше категоричен, че БНР е много по-близо до представата за обществена медия, отколкото БНТ.

Василев подчерта, че досега Банов е мълчал по искането за оставка на Кошлуков, депозирано чрез подписката, и не се е произнесъл по тази темата:

"Сега използва метода, който използваха прокурори при случая с КТБ, гражданска активност и отделни елементи, извадени от контекст, да се използват за оправдаване на други действия или бездействия".

"Никой няма да позволи на Боил Банов да си подаде оставката, защото той е част от колодата от карти в това правителство и те се страхуват, че един като падне, ще повлече крак", заяви Василев.

По думите на дипломата не се е състоял истинският разговор:

"Сега разбираме - след подаването на оставка на г-н Балтаков, как иначе обществото да разбере, че г-н Балтаков има 7 или 8 позиции, по които някой е променил (в законопроекта липсват 8 члена от текстове, които засягат мандатността на генералните директори на БНТ и БНР и задълженията на управителните съвети - б.р.). ... Работни групи работят, а никой не знае нито варианта, по който експертите от Радиото са участвали, нито варианта, който Министерството на културата е одобрило. Сега е времето - чрез обществени дебати".

Ако г-н Балтаков цели провокиране на обществен дебат, шапка му свалям, заяви дипломатът Илиян Василев. 

Според него докато СЕМ не се промени, нищо няма да се промени:

"Те затова сега най-много ще настояват да няма промени и оставката на Балтаков да не се приема, защото те отново ще бъдат изправени пред огромен проблем да консумират последствията си на една дългосрочна политика".

Цялото интервю на Мария Костова с Илиян Василев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Боил Банов

Министър Банов се среща с Кошлуков и представители на СЕМ

Министърът на културата Боил Банов ще се срещне днес с генералния директор на БНТ Емил Кошлуков и с представители на Съвета за електронни медии. На онлайн среща с генералния директор на Българското национално радио Андон Балтаков вчера министър..

публикувано на 29.10.20 в 07:40
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стари занаяти и бойни техники оживяват на фестивал в Шумен

Стотици зрители се събраха пред стените на Шуменската крепост, за да наблюдават историческа възстановка на превземането на крепостта от рицарите кръстоносци през 1444 година. Тя беше кулминацията на започналия вчера тридневен международен исторически..

публикувано на 28.09.24 в 22:03
Спасител със специално обучено куче сред отломките след руско нападение, поразило жилищен блок в украинския град Харков, 24 септември 2024 г.

Четирима души загинаха при две руски атаки в Харковска област

Четирима души загинаха днес при две руски атаки в североизточната част на украинската Харковска област. Сред тях е съдия от Върховния съд, който доставял помощи на местните жители с граждански автомобил, предаде Ройтерс, като се позова на украинските..

публикувано на 28.09.24 в 22:01
Киър Стармър

Депутатка от управрялаваща партия във Великобритания подаде оставка, обвинявайки прмиера в лицемерие

Във Великобритаиня Роузи Дъфийлд подаде оставка като депутатка от управрялаваща Лейбъристка партия, обвинявайки премиера Киър Стармър в лицемерие заради поведението му и неспазване на поети обещания.  Роузи Дъфийлд, която е избрана от Кентърбъри,..

публикувано на 28.09.24 в 21:23
Изстрелването на ракетата на SpaceX

Мисия на SpaceX отива до МКС, за да прибере блокираните там американски астронавти

Минути след 20 ч. българско време от Кейп Канаверал, Флорида ще бъде изстреляна мисия на SpaceX с двама души на борда. В космическия апарат остават две свободни места за връщането на американските астронавти, които от месеци са блокирани на..

публикувано на 28.09.24 в 20:02

Ако една пета от депутатите поискат извънредно заседание на НС, то може да бъде свикано

Ако една пета от народните представители поискат извънредно заседание на НС, то може да бъде свикано, но с конкретни теми и точки. Това каза в Кюстендил пред репортери председателят на Народното събрание Рая Назарян. Тя беше в града за провеждащия..

публикувано на 28.09.24 в 19:18

В Гърция очакват температури до 9 градуса идната седмица

След близо седмица на летни температури в повечето части на Гърция, от неделя следобед до понеделник се очаква рязка промяна на времето и температури до 9 градуса по Целзий, съобщава в. „Катимерини“. Националната метеорологична служба съобщи, че се..

публикувано на 28.09.24 в 18:57
Съпредседателят на партията

"Алтернатива за Германия" ще номинира Алис Вайдел за канцлер през 2025 година

"Алтернатива за Германия" издигна свой кандидат за канцлер за парламентарните избори догодина. Това ще е съпредседателката на партията Алис Вайдел. Лидерката на германската крайнодясна партия „Алтернатива за Германия“ Алис Вайдел ще води..

публикувано на 28.09.24 в 18:42