Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Гечев и Александър Сабанов в спор по Бюджет 2021

"Бюджет 2021 по никакъв начин не е свързан с българската икономика", каза пред БНР проф. Румен Гечев - депутат от БСП, зам.-председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси. По думите му другите страни в ЕС увеличават капиталовите разходи в бюджетите си, а в България тези средства са замразени:

"От БСП предупредихме, че схемата 60 на 40, която е най-ниска в ЕС, няма да сработи. От 1 млрд. лева, които управляващите обявиха, че заделят за българската икономика, бяха усвоени само 120 млн. лева. ... В новия бюджет се предвижда 4,887 млрд. лева бюджетен дефицит. От целия бюджет разходите са почти 53 млрд. лв., а 300 млн. лева са отделени за подпомагане на българската икономика. Това е между 4 и 7 пъти по-малко от това, което правят другите страни от ЕС. Това ще ни изиграе лоша шега".

Румен Гечев

Според Гечев има подценяване на пряката връзка между държавата и икономиката, основана на публично-частно партньорство, която е основната нишка на спасяването на икономиките на другите членки на ЕС.

В предаването "Неделя 150" Александър Сабанов, депутат от "Обединени патриоти", заяви, че политиката на увеличаване на доходи, заложена в Бюджет 2021, е не предизборна, а следизборна, защото е в изпълнение на обещания от предходните парламентарни избори:

"Увеличаването на доходите беше заложено от "Обединени патриоти" в програмата за управление на държавата, когато подписвахме коалиционното споразумение с ГЕРБ. ... Говорихме 3 години, че в края на мандата минималната пенсия ще достигне 300 лева". 

Според него, ако управляващите в началото на кризата са били послушали БСП да "изсипят парите" на хората, сега нямало да има пари за втората вълна на коронавируса:

"Откъде щяхме да имаме пари да посрещнем втората вълна? Щяхме да бъдем обвинявани, че ще ни се налага да теглим милиарди кредити за попълване на дупките в бюджета. ... И с първата вълна се справихме перфектно, и при втората, смята че ще успеем да преодолеем предизвикателствата. Трябва да сме внимателни при харченето".

Александър Сабанов

Здравната система е в криза

Двамата депутати коментираха и състоянието на здравната система в условията на криза:

"Какво прави г-н Бойко Борисов 7 месеца, та сега ще трябва да вземат панически мерки? това правителство не си мръдна пръста 7 месеца и не подготви здравната система, а сега се сети, когато хората масово взеха да влизат в болница, да вземат панически мерки", заяви Румен Гечев и посочи, че ще подкрепят предложението на здравния министър болници, които отказват да разкриват легла за пациенти с Covid-19, да не бъдат финансирани със средства от Националната здравноосигурителна каса:

"Ще го подкрепим, разбира се, че ще подкрепим всяка мярка, която ще спаси човешки живот, но те винаги предприемат мерки, за които ние сме предупреждавали с месеци и с години".

По думите на Александър Сабанов предложението на министър Костадин Ангелов е единственият начин да бъдат принудени частните болници да приемат и пациенти с коронавирус. 

Интервюто на Диана Янкулова с проф. Румен Гечев и Александър Сабанов в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Радев: Въпросът е не дали, а кога Украйна ще стане член на НАТО

Президентът Румен Радев заяви, че въпросът е не дали, а кога Украйна ще стане член на НАТО, като отговорът ще зависи от развитието на бойното поле и възможността да се постигне устойчив и справедлив мир.  В рамките на откритата 28-а годишна кръгла маса на The Economist в Атина държавният глава предупреди, че НАТО не трябва да влиза във войната..

публикувано на 02.07.24 в 12:13
Ивелин Михайлов

Ивелин Михайлов от "Величие" обвини Николай Марков в натиск и заплахи

Основателят на партия "Величие" Ивелин Михайлов обвини председателя на ПГ Николай Марков, че е отправял заплахи към него. Заплахите от Марков са били предшествани от закани от трето лице, ако "Величие" не подкрепи кабинет с първия мандат. "На 19 юни на връщане от Доспат на мен ми се обаждат и ми казват: "Така или иначе трябва да подкрепите..

публикувано на 02.07.24 в 12:06
Синеморец

"Формулата на Тео" и "Ваклуш" на Фестивала на Мисълта в Синеморец

"С Фестивал на мисълта в Синеморец искаме да провокираме повече хора да използват повече неща, които имат смисъл - мисъл духовност и култура".  Това сподели в интервю за БНР Христо Кулеков, организатор на събитието.  Тази вечер е втората и ще бъде прожектиран филмът на Николай Василев "Ваклуш" - от 20.30 часа на Летния театър в Синеморец,..

публикувано на 02.07.24 в 12:02

Лабораторни изследвания показаха, че морската вода в Поморие е чиста

След ветровитото време и мъртвото вълнение последните 5 дни по Южното Черноморие, днес морето се успокои. Лабораторни изследвания на морската вода на плаж Поморие-изток показаха, че тя е чиста. От Асоциацията на концесионерите на плажове заявиха, че нелоялните практики да се предлагат чадърите и шезлонгите в комплект не се отнасят за плажовете с..

публикувано на 02.07.24 в 11:56

Жълт и оранжев код за опасно време в почти цялата страна

Жълт и оранжев код за опасно време е в сила днес в почти цялата страна. Оранжевият код е за интензивни валежи, гръмотевични бури и градушки в Северозападна България в пет области.  В 22 области е в сила жълт код за горещо време и гръмотевични бури. Има опасност от възникване на поройни наводнения. Червен код за опасност от пожари е обявен за области..

публикувано на 02.07.24 в 11:51

Торите се опасяват от супермнозинство на лейбъристите след парламентарния вот

По-малко от 48 часа остават до общите избори в Обединеното кралство. Премиерът Риши Сунак предупреди гласоподавателите да не дават "супермнозинство" на лейбъристите в новия парламент, на фона на анкетите, които продължават да прогнозират убедителна победа за тях. Докато лайтмотивът в предизборната кампания на лидера на Лейбъристката партия..

публикувано на 02.07.24 в 11:44
Галин Цоков

Галин Цоков: В нито една област резултатите на седмокласниците на НВО нямат спад

54,6 точки от 100 възможни е средният резултат на седмокласниците на националното външно оценяване по български език и литература, а 42.9 точки - по математика. Изпитите се проведоха миналия месец. За сравнение - резултатите на кандидат-гимназистите през 2023 г. година са съответно 55 и 35 точки. Учениците с по 100 точки на двата..

публикувано на 02.07.24 в 11:18