Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Новини с добавена стойност” от Г-н Балев: Да издигнем тиквения фенер като факел на просвещението

Снимка: Шарж: Алла и Чавдар Георгиеви

Здравейте и пак здравейте, скъпи приятели на ексцесивната лирика и радикалната публицистика. Започват “Новините с добавена стойност”, един бюлетин с магнитут 6 по Рихтер и 7 по скалата на Медведев-Шпонхоер-Карник. Тази седмица, както обикновено, препускахме със събитията, държахме ръка на пулса на времето, ловихме мига, правихме разрез на епохата. Разрез на епохата се прави трудно. Това е като да режеш и дълбаеш тиква за фенер - трудоемко и опасно, а крайният резултат на нищо не прилича, ако не се направи с изкуство и вещина. И така покрай Хелоуин и Деня на будителите ние задълбахме из епохата-тиква. Ние бръкнахме в бездните на времето, ние разлистихме най-новата ни история, за да отправим един упрек към кръстника на г-н премиера, който преди години даде гражданственост на един от грозните прякори на Борисов. 

Вие сте забравили, но аз помня като слоница-поетеса! Медиите на г-н Пеевски през 2009 преди парламентарните избори наричаха г-н Борисов “Боко Тиквата” - и това е един от най-упоритите му прякори. Отдавна не се употребява например героичното “Генерала”, което бе така популярно в зората на Епохата ГЕРБ. А впрочем, едвам си изкривих устата да кажа оня грозния прякор. Не обичам такива псевдоними, харесвам изящното слово, което възвисява душата. Привързан съм към Словото, което дава кураж на страхливите, надежда на обезсърчените, воля на слабите, характер на шушумигите и пробивност на импотентните. Затова през годините се опитах да наложа по-мек и лиричен вариант на прякора - да не го наричаме Тиква, а Харизматиква. Но не успях да популяризирам това прозвище, защото нямам медийното влияние на г-н Пеевски. И тиквата през годините у нас се превърна в символ на властта, а харизматиквата си остана слабо познат термин. А ние продължаваме нашия разрез на епохата-тиква. 

Продължаваме да дълбаем тиквата на Времето, вадим съдържание, вникваме в същината, за да запалим после светлината и да издигнем тиквения фенер като факел на просвещението! Неслучайно Деня на будителите у нас идва след Вечерта на жълтия фенер. И днес в тоя национален празник се питаме: какво остана от прословутата харизма на Бойко Борисов. Тя не беше само медиен мит, имаше такъв един дълъг исторически момент, в който почти всички бяхме паднали в плен на тази харизма за масово поразяване. Харизмата е това, което превръща лъжата в чаровно хитруване. Харизмата превръща насилието в “решителни мерки”. Харизмата превръща байганьовщината в национална ценност. Харизмата превръща тиквата в каляска. Или Тойота-Секвоя. Или дори Вила “Секвоя”. Ето виждате ли какви огромни преобразувания и реформи се осъществяват с една харизма, а ние през годините забравихме за това ценно явление. И дори ми е малко трудно да я премеря тая харизма - колко е останало от миналия ореол? Да се мери харизма е като с мерената реч. Това става по следния начин.

Вадиш кантар, метър, хронометър, хекзаметър, пускаш един метафизичен отвес - и мериш в килограм по метър за секунда на квадрат под корен абстрактен. Готово. С харизмата постъпваме по същия начин и при най-прецизни изчисления виждаме, че от великата харизма на нашата епоха е останала една увехнала хризантема и половина. Едни отломки печални и нищожни, както е казал клетият поет. 

Понякога, когато много се увлечем в някоя обществена дейност, почваме неволно да се чувстваме като Инструмент на Бога. Това е, може би, нормална реакция, когато си натоварен с тежка отговорност. Ето ни например нас - издълбахме една жълта тиква, а се чувстваме като просветител от ранга на Ян Коменски или Антон Макаренко. Чак ни иде да си поръчаме някой биографичен филм, в който да ни обрисуват с устни, така да се каже. Направо, да ви кажа, малко се самозабравяме в тая обществена дейност - като един Дон Кихот, който препуска срещу мелниците и всеки момент ще го перне някое витло през брадата. А на мен наистина ми се случи подобно нещо - като Дон Кихот срещу мелниците. Мотаех се из Бояна с един приятел Панчо, бях си изкарал Пегаса на паша в Боянските ливади и си търсехме приключения, исках да спася някой в беда. Обяснявах на моя приятел нещата от живота, просвещавах го какво нещо е финансовата свобода. И му викам така: “Свободата, Панчо, е на върха на финансовия инструмент! А най-големият финансов инструмент е държавният бюджет. С него можеш да възвисиш едни и да унизиш други. Можеш да биеш хората с пържолки, а те да ти викат: Още, още! Бюджетът е могъщо природно явление с финансови последици за цял един народ. По-рано ти обясних, Панчо, каква сила имат Харизмата и Словото. Бюджетът има още по-грамадно по сила въздействие и потресаващ потенциал...” 

И както си плувахме в тая дружеска беседа с приятеля ми Панчо, изведнъж видях в района на вила “Секвоя” някакви хора в качулки да разнасят фенери. Забравих за Хелоуин, помислих, че има шествие на Ку-клукс-клан. Сложих маска и шлем, сложих маска и на моя Пегас. Препуснах към местошествието, решен, ако трябва да жертвам живота си, но да не позволя линч над човешко същество. Знаете ги притчите, че поетът не се интересува от изгодите и не търпи неправдите, за мен тези притчи важат всичките до една. Това се случваше някъде си в района на вила “Секвоя”, където аз долетях в търсене на жертва, която да спася. Но сам станах жертва на някаква летяща пачка, която ме перна по тиквата и паднах от коня. Обаче нямаше никакъв Ку-клукс-клан, ами хората се маскирали за Хелоуин и налазили вила “Секвоя” да си искат парчета от държавния бюджет. То беше интересна гледка, да ви кажа. Всички викат: “Дай пара, да не става бела” (trick or treat), а от терасата хвърчат пачки и долу ги ловят като кръста на Йордановден. И така - и аз бях там, и аз скачах да ловя парчета от бюджета, а какво съм си хванал, то си е моя работа. Аз съм идеалист и финансови въпроси не обсъждам! 

Това бяха “Новините с добавена стойност”, един потресаващ бюлетин за сеизмичната обстановка на колективния разум. 

Аз съм Г-н Балев от вестник СЕГА, медията на свободните хора. От тиквата ще сторим колесница, ще впрегнем искрометния Пегас.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Румен Радев: ЦЕРН е вдъхновение за нашите млади учени и модел за развитие на науката

България остава посветена на споделената мисия да развива потенциала на науката в подкрепа на мира в свят на ожесточена конкуренция и за позитивното развитие на нашите общества. Това заяви държавният глава Румен Радев на церемонията в Женева по случай отбелязването на 70-ата годишнина от основаването на Европейската организация за ядрени изследвания -..

публикувано на 01.10.24 в 21:50

Близо 200 ракети са били изстреляни по Израел, няма данни за поражения и жертви

За втори път за последните шест месеца Иран извърши масирано ракетно нападение над Израел. Въздушната тревога над Израел продължи по-малко от час.  Близо 200 ракети са били изстреляни по Израел, твърди армейското радио.  Част от тях, по непотвърдена информация, са били прехванати в небето над съседните Сирия и Йордания. Няма данни за поражения и..

публикувано на 01.10.24 в 21:15

Ожесточени престрелки в Бейрут

За ожесточени престрелки в Бейрут съобщават тази вечер очевидци, цитирани от Ройтерс. Израелската армия предприе сухопътна операция в южните покрайнини на Ливан като декларира, че иска да унищожи тунелите и други инфраструктурни обекти на групировката "Хизбула", за да предотврати нейни атаки през границата. Израелски военен говорител бе категоричен, че..

публикувано на 01.10.24 в 20:46

Втора група от наши сънародници се завърна от Ливан

Още 80 наши сънародници от Ливан кацнаха благополучно на летище София с правителствения самолет. С тях броят на евакуираните вчера и днес българи достигна 169. С вчерашния първи полет бяха прибрани 89 български граждани и членове на техните семейства.  На летище София пристигна първата група българи, евакуирани от Ливан По-рано днес:..

публикувано на 01.10.24 в 19:46
Кадър от видео показва ракети, прехванати над Йерусалим, 1 октомври 2024 г. (AP Photo)

Експлозии в Израел, Иран потвърди, че е извършена ракетна атака

Израелските сили за отбрана (Цахал) съобщиха, че от територията на Иран са били изстреляни ракети към Израел, предаде АФП. "Преди малко от Иран бяха изстреляни ракети към Държавата Израел", се казва в изявлението на военните. Сирени за въздушна тревога бяха задействани на цялата територия на Израел . Експлозии ехтят и над Йерусалим,  предаде..

публикувано на 01.10.24 в 19:35
Дмитрий Песков

Песков: Русия не очаква промяна в политиката на НАТО

Русия обяви, че не очаква промяна в политиката на НАТО, след като новият Марк Рюте оглави Алианса. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков подчерта, че руският президент Владимир Путин познава Рюте и са се срещали в миналото.  В Москва познават Марк Рюте, дори е имало надежди, че могат да бъдат изградени по думите на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков..

публикувано на 01.10.24 в 19:29

2,8 млрд. лева бюджетен дефицит се очаква в края на септември

2,8 милиарда лева бюджетен дефицит се очаква в края на септември, сочат прогнозните данни на Министерството на финансите.  Това е около 1,4 на сто от прогнозирания брутен вътрешен продукт, като по-високият темп на нарастване на разходите се дължи основно на социалните плащания, става ясно от съобщението на институцията. Постъпленията спрямо миналата..

публикувано на 01.10.24 в 19:04