Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Номинация за наградата MMETA 2021 за португалския дует LinaRaul Refree

24 годишният Tom Gregory беше поканен да изпълни песента си "Fingertips" на церемонията по обявяването на 16-те номинирани за наградата „Мusic Moves Europe Talent Awards 2021”. Наградите са учредени от EBU- Eвропейския съюз за радио и телевизия. Tom Gregory пристигна за случая в Хамбург, където на 18 септември се състоя церемонията и изпълни песента си акустично в съпровод на китара. Водеща на шоуто беше Сорая Райън, а заедно с нея на сцената в Хамбург бяха Робърт Мейерик- председател на журито одобрило 16-те номинирани. Присъства и Детлеф Шварте от фестивала Рипербан. Церемонията откри българката Мария Габриел- комисар за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта в Европарламента. Тя направи вдъхновяващо встъпление, като подчерта, че тези награди насърчават разнообразието и таланта на младите европейски музиканти. Потвърждение на това е и португалския дует LinaRaul Refree, който изпълнява традиционно фадо. Дуетът е създаден от певицата Лина и мултиинструменталистът Раул Рефри. Той е и един от най- иновативните продуценти в Европа, работи с Розала, Соник Ют, Лий Раналдо. До срещата с Раул, Лина е известна с въздействащите си интерпретации от класическия репертоар на Амалия Родригеш. Лина и Раул започват да градят своята история като разбиват всички правила. LinaRaul Refree ще се борят за наградата „Мusic Moves Europe Talent Awards”. Те са сред 16-те номинирани, а кои ще са осемте победители- носители на тази награда ще стане ясно на 15 януари в нидерландския град Грьонинген. Тогава ще бъде  открит фестивала Eurosonic Noorderslag 2021. Вие също можете да гласувате и да посочите носителя на най- вълнуващата награда „Public choice award“- Изборът на публиката. Посетете сайта www.musicmoveseuropetalentawards.eu, където са посочени всички номинирани и можете да спечелите пътуване за двама ол инклузив на фестивала Евросоник Нордеслаг.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Левон Манукян: Разград заслужава да има качествен културен живот

След продължителен период на криза Разградската филхармония „Проф. Димитър Ненов“ се възстановява и през новия сезон ще бъде част от Театрално-музикалния и филхармоничен център в града. Негов директор в момента е диригентът Левон Манукян, който разкри сериозните си намерения да работи както за укрепване на състава на оркестъра и трупата на театъра,..

публикувано на 16.09.24 в 19:06
Мистериите на Хухла

Българи, гърци и турци ще се надиграват, надпяват и надсвирват на фестивала "Мистериите на Хухла"

Фестивалът "Мистериите на Хухла" се разширява териториално и времево. В мистичното ивайловградско село ще се срещнат представители на три етноса – българи, гърци и турци. Те ще се надсвирват, надиграват, надпяват и надприказват в продължение на три дни – от 21 ви до  23 – ти септември. Иван Бунков, инициатор и организатор на "Мистериите на..

публикувано на 16.09.24 в 12:40
Част от основния актьорски състав в

"Шогун" в очакване на триумф на наградите "Еми"

Новата телевизионна адаптация на романа "Шогун" на писателя Джеймс Клавел се очаква да триумфира на американските награди "Еми" - телевизионният еквивалент на "Оскарите". Церемонията ще се състои в Лос Анджелис тази нощ българско време. Наградите "Еми" ще бъдат връчени за 76-и път и се очаква за първи път носителят на най-престижната..

публикувано на 15.09.24 в 08:54

Новият албум на пианиста Иван Янъков вече е на световния пазар

От днес, 13 септември, на световния музикален пазар излиза най-новият албум на българския пианист Иван Янъков . В него са включени произведения за соло пиано от Цезар Франк, Йозеф Хайдн и Сергей Рахманинов.  Изпълнителят споделя, че това е музика, която познава отдавна, но сега се връща към нея, за да я изработи в детайли и да я представи студийно...

публикувано на 13.09.24 в 16:50

Голямата меса от Антон Брукнер ще звучи в чест на 200-годишнината му в София

На 20 септември от 19:00 часа в зала „България” почитателите на класическата музика ще има шанса да чуят една от мащабните творби на Антон Брукнер – Голяма меса № 3 във фа минор за солисти, хор и оркестър. Концертът е посветен на 200-годишнината от рождението на забележителния австрийски композитор, станал особено популярен със своите..

публикувано на 13.09.24 в 15:44
Габровският камерен оркестър

Дни на камерната музика - за 48-и път в Габрово

И тази година габровската публика има шанса предсезонно да се радва на ценни музикални събития - традиционните Дни на камерната музика започват на 15 септември и ще продължат шест поредни вечери. Фестивалният афиш, съставен за пореден път от диригента на Габровския камерен оркестър Иван Стоянов, предвижда гостувания в града на български изпълнители,..

публикувано на 13.09.24 в 15:05
Любомир Пипков

Спомен за хоровите шедьоври на Любомир Пипков

На 6 септември се навършиха 120-годишнината от рождението на един от най-ценените български композитори - Любомир Пипков.  В своето творчество той пресъздаде духа на епохата - независимо от жанра, в който композираше. Но за една личност с толкова богата душевност и едно толкова извисено творчество е трудно да се говори в малкото минути,..

обновено на 13.09.24 в 14:37