Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почитаме паметта на Свети Климент Охридски

| обновено на 25.11.20 в 18:20
Снимка: pravoslavieto.com

Българската православна църква почита паметта на българския просветител Свети Климент Охридски. Архиепископът е сред учениците на светите братя Кирил и Методий, които разгърнали своята проповедническа и книжовна дейност из пределите на България.

Патронът на Софийския университет Свети Климент основал просветна школа в Охрид, посещавана от над 3500 ученици. Десетилетия наред книжовникът работил за утвърждаването на християнската вяра сред своя народ. Превеждал книги от гръцки на български език; построил църкви и манастири, а с молитвата си извършвал множество чудеса. Мащабите на делото му са толкова колосални, че трудно могат да бъдат изброени. Неслучайно най-старото висше училище у нас достойно носи светото му име.  

Освен на 25-ти ноември, Българската православна църква чества паметта на свети Климент Охридски и в деня на успението му - 27 юли, когато православните християни отдават почит към всичките свети Седмочисленици. 

Интервю на Лъчезар Цветков с проф. Иван Желев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Красимир Вълчев

Красимир Вълчев: Виждам склонност да се спекулира с темата "Образование"

" Учителските заплати трябва да се увеличават. Надявам се този консенсус, който имахме през последните години, да продължи". Това обясни пред БНР Красимир Вълчев, депутат от ГЕРБ, председател на Комисията по образование и наука в НС, бивш министър на образованието. "През 2015 година направихме анализ в министерството и видяхме, че сме изправени..

публикувано на 16.09.24 в 10:05

Плевен почита паметта на загиналите пилоти

Плевен почита паметта на загиналите пилоти от авиоабаза Долна Митрополия с наполовина свалени знамена на пл. "Възраждане". Знамената на централния площад "Възраждане" в Плевен днес ще бъдат свалени наполовина! По този начин Община Плевен отдава своята почит към майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин - инструктори в 12-а..

публикувано на 16.09.24 в 09:55
Десислава Стоянова

Десислава Стоянова: Надявам се ВАС да е на страната на гражданите

Имаме Девня, защото там се изгарят отпадъци, внесени от Италия, а до преди 2 години от Англия. Защо се издават още разрешителни за изгаряне, след като са използвани едва 15% от 1,7 млн. тона боклук, попита институциите Десислава Стоянова от "За Земята" в интервю пред БНР. Тя е категорична, че изгарянето на отпадъци е опасно за здравето на..

публикувано на 16.09.24 в 09:45

Шестима министри ще проведат среща с ЦИК за изборите

В Централната избирателна комисия за днес е насрочена среща с представители на шест министерства във връзка с изборите на 27 октомври. Шестимата министри, ръководещи отговорните ведомства за организационно-техническата подготовка на вота, ще обсъдят предложения на служебния кабинет, които засягат удостоверяването на машините за гласуване,..

публикувано на 16.09.24 в 09:43

Започва пленарна сесия на Европарламента

Пленарна сесия на Европейския парламент започва днес в Страсбург. В дебат в понеделник евродепутатите ще осъдят случаите на антисемитизъм и други форми на реч на омраза и престъпления от омраза, и ще поискат действия от страна на Комисията, съобщиха от пресслужбата на ЕП. Във вторник от 14.30 ч. българско време евродепутатите ще..

публикувано на 16.09.24 в 09:35

Работна среща в МС заради наводненията в Централна и Източна Европа

Служебният премиер Димитър Главчев свиква днес работна среща в Министерския съвет с вицепремиера Людмила Петкова и още 7 министри във връзка с изключително тежката ситуация в Централна и Източна Европа, причинена от рекордните валежи и наводнения.  На нея ще бъде обсъдено дали бедствието налага превантивни действия и от страна на българското..

публикувано на 16.09.24 в 09:13

В Плевен подаряват книга с приказки на всеки първокласник

Община Плевен подарява на всеки първокласник книгата "Български народни приказки". Над 180 учебни заведения отварят врати и очакват в първия учебен ден своите възпитаници. 103 училища, 76 детски градини и 6 центъра за подкрепа на личностното развитие и 2 центъра за специална образователна подкрепа откриват новата учебна година. За улеснение..

публикувано на 16.09.24 в 08:24