Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за голямото сърце проф. Чирков

Снимка: БТА-архив / Руслан Донев

Завистта съсипва България, защото е продукт на примитивност и липса на възпитание“. Това казваше често проф. Александър Чирков. Най-известният български кардиохирург си отиде от този свят във вторник. Вчера във Варна беше поклонението пред лекаря със световна слава, направил у нас първата трансплантация на сърце преди повече от 30 години.  

Проф. Чирков неведнъж е цитирал едно американско проучване, според което оптимистът живее 17 години повече от песимиста и че е доказано, че завистливите, злобните и отмъстителните хора умират по-рано:

„Залагам на хора, които вършат градивна дейност. И когато съм залагал на такива хора, съм успявала“. 

Проф. Чирков споделяше, че присаждането на сърце не е шивашка работа – да го вземеш от едно тяло и да го сложиш в друго. Нужен е не само огромен екип от специалисти, който да работи в пълен синхрон, а да са лекари с морал – не просто да познават тялото на човека, а да го направят щастлив и да са сигурни, че повече няма да страда. 

Момчето от Лом, завършило медицина в началото на 60-те години и емигрирало почти веднага в Западен Берлин, специализира при известния кардиохирург проф. Бюхлер. През 1984-та се връща в България с 16 лекари от Германия, за да създаде болница „Св. Екатерина“ и за да извърши две години по-късно първата сърдечна трансплантация в България и в Източния блок на 11-годишния Иван Сарафски от Кърджали. Годината е 1986-а, а денят 14-ти май.

Една от големите каузи, на която се беше посветил в последно време проф. Чирков, беше да построи във Варна модерна болница и често говореше в интервюта за тази своя мечта. 

Пациентите на проф. Александър Чирков са хиляди. Не малко са и хората, които не е оперирал, но на които също е променил живота. 

Мария Ландова – преподавател в Художествената академия и майка на актрисата от театър „Българска армия“ Ели Колева, вижда проф. Чирков само веднъж, но срещата е съдбовна:

„Има такива редки срещи в живота. Не става дума за животоспасяваща операция, а трябваше да взема съдбовно решение, свързано с раждането на второто ми дете, защото първото трябваше да раждам в специализираната клиника за сърдечни заболявания и бяхме на косъм - аз и детето ми. Казаха ми тогава, че по чудо сме се спасили и че не трябва да имам второ дете. Животът обаче поднесе такава възможност, но страхът беше огромен. Трябваше да се прегледам при най-добрия. Изключително уморен, но любезен, с много енергия. Отдели ми време и ми каза, че животът е по-силен, струва си и човек не трябва да се страхува, смело напред. Така се появи втората ми дъщеря“. 

През всичките години, докато работи, проф. Чирков слуша в операционната: 

„Моцарт, защото музиката му е вълшебна... Музиката винаги ме придружаваше в моите работи“. 

Страстта си към Моцарт проф. Чирков признава в едно интервю, което пази Златният фонд на радиото от 1986-а – същата година, в която България влиза в световните медии заради новината за присаденото сърце на 11-годишния Иван. 

Голяма част от кардиологичните центрове у нас се ръководят от негови ученици. Те имат обща визитка – школата на проф. Чирков



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Да кукуригаш, но да не съмне. Борю Зевзека, петелът на българския хумор

33 Христови години делят онзи 10 октомври от 10 октомври 1977 г., когато на екран излиза филмът "Авантаж" на Георги Дюлгеров . И в "Авантаж" има петел, и той има чувство за хумор, но не се разпорежда в курника, ами го разпореждат към затвора. Лазар Касабов Петела е джебчия със свободолюбив дух по времето на комунизма. Не случва в..

публикувано на 24.10.24 в 17:03
Антон Порязов

Антон Порязов: За пътя до Холивуд и за скитащата актьорска душа

Той се е снимал в не една или две световни, а и български продукции .  Антон Порязов е част не само от сериали като "Откраднат живот" и "Столичани в повече“, но играе рамо до рамо със световни звезди във филми като "300: Възходът на една империя" и "Непобедимите 3" : " Пътят ми до Холивуд започна от 2012 година , когато реших да последвам детската..

публикувано на 21.10.24 в 21:10

Между Испания и България Ралица Тодорова издава детски книжки

Между България и Испания една врачанка успява да издаде детска книжка "Приказки в рими". Тя е Ралица Тодорова и е на 36 години. Работи като библиотекар в читалището във Враца. Вдъхновението да пише римувани истории за малчугани идва от работата ѝ с деца в библиотеката. Преди това е била изкушена от любовната лирика. Сега живее в..

публикувано на 20.10.24 в 06:53

Отар Бердзенишвили, посланик на Грузия в България, за епическата поема "Витязът в тигрова кожа"

В София се състоя специално събитие по повод публикуването на българския превод на епическата поема "Витязът в тигрова кожа" от Шота Руставели – шедьовър, смятан за "короната на грузинската литература". Това изключително произведение е част от културното наследство на ЮНЕСКО и е важен символ за грузинската идентичност . На събитието присъства..

публикувано на 17.10.24 в 15:00

За окривателя на млечнокиселата бактерия "Лактобацилус булгарикус" - д-р Стамен Григоров

Местни фермери и производители на мляко и млечни продукти от Трънско представиха продукцията си по време на втория за тази година Празник на киселото мляко, който се проведе на 13 октомври.  Проявата беше в с. Студен извор – родното място на откривателя на млечнокиселата бактерия "Лактобацилус булгарикус" д-р Стамен Григоров.  По време на празника..

публикувано на 16.10.24 в 12:00
Д-р Лиляна Димитрова - лицево - челюстен хирург

Д-р Лиляна Димитрова - гост в "Горещи сърца": Вярата ми дава закрила и сигурност

Д-р Лиляна Димитрова е лицево-челюстен хирург с 42 годишен опит. Работила е във Варненската военно-морска болница, в "Пирогов", в болницата по Лицево-челюстна хирургия в Стоматологичния факултет, в "Александровска болница". Тя е една от създателите на отделението по Лицево - челюстна хирургия в болницата в Русе. "В Северна България – от Видин до..

публикувано на 13.10.24 в 07:23
Васко Кръпката и Кирил Маричков

Васко Кръпката за Кирил Маричков: Ще го помним като един щур щурец

Броени дни преди да навърши 80 години, от този свят си отиде рок легендата Кирил Маричков. Пред дома на музиканта в центъра на София, фенове вече поставят цветя в знак на почит, а социалните мрежи се изпълниха с песни и снимки на обичания вокалист и басист на "Щурците". Стотици музиканти, почитатели, близки и приятели публикуваха своите..

публикувано на 12.10.24 в 15:20