Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваксините са единственото средство срещу коронавируса

Проф. Гигов: В първата седмица на януари се очакват нови 25 хиляди дози от ваксината

Движим се изключително добре по отношение на броя на пожелалите да се ваксинират

Проф. Красимир Гигов
Снимка: БГНЕС

"Движим се изключително добре по отношение на броя на пожелалите да се ваксинират, но ваксините не са достатъчни в момента", каза пред БНР проф. Красимир Гигов, ръководител на Националния ваксинационен щаб. Той уточни, че още в първата седмица на януари се очакват нови 25 хиляди дози от ваксината на "Пфайзер" и "Бионтех". "Към момента ЕК определя коя страна какви количества ваксини ще получи", уточни проф. Гигов.

Той беше категоричен, че не са допуснати пропуски или нарушения на организацията по ваксинационната кампания. Изключително добре е организирана, увери той.

"Първа фаза за ваксиниране е около 220 хиляди души, това са медицински лица, но не всички от тях ще имат нужда да се ваксинират. Постепенно към тях ще се включват и хора от втора и трета фаза, за да върви едновременно ваксинирането на по-голям брой желаещи хора", обясни ръководителят на Националния ваксинационен щаб и подчерта, че не е съвсем вярна информацията, че 2/3 от медицинските лица не желаят да се имунизират.

По думите му голяма част от медиците желаят да се ваксинират. Той заяви, че не приема негативните коментари по отношение на лекарите.

Първата доза на ваксината се понася много добре от имунизираните хора, няма странични реакции, съобщи проф. Гигов:

"Само един 53-годишен мъж има леко зачервяване около мястото на поставяне на ваксината. Описаните в листовката странични реакции не се наблюдават".

Професорът обясни, че ваксинираните хора стават невъзприемчиви за заразата и в организмът им не могат да се размножават вирусите, така че те да станат източник на зараза.

"Когато се ваксинират голяма част от обществото, дори да е 30-40%, веригата на заразяване се прекъсва. Спазвайки останалите противоепидемични правила, ще постигнем добри резултати, дори да не са ваксинирани 70%, колкото е необходимо за групов имунитет", посочи той.

Проф. Гигов заяви категорично, че най-важно е хората да се убедят, че ваксините са единственото средство срещу коронавируса. Усилия на всички страни по света е да бъде ваксинирана голяма част от населението, за да се прекъсне веригата на заразата.

Според него ваксинация на преболедували хора няма да им навреди, но е добре да изчакат 2-3- месеца, защото са изградили антитела, а ваксините сега са недостатъчни като бройка:

"Винаги, когато има недостиг на ваксини, а сега има, трябва да преценим кои са по-застрашените контингенти и те да бъда първо ваксинирани. Лекарите са първите, които се срещат с тази болест, а спасявайки лекари, те ще помагат и ще спасяват много хора. Когато има възможност, веднага ще се обърнем и към по-възрастните хора, но в момента противоепидемичните мерки могат да ги пазят".

Той подчерта, че във втората фаза са предвидени за имунизиране възрастните хора от социалните домове.

За новия щам на корованируса проф. Красимир Гигов обясни, че е по-заразен, но ваксината е ефикасна и срещу него.

Ръководителят на Националния ваксинационен щаб изказа надежда със спазване на мерките и с ваксиниране да не се допусне трета вълна на епидемията от Covid-19 в България.

Интервюто на Даниела Големинова с проф. Красимир Гигов в предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Допълнителни 125 млн. лв. за ваксини срещу Covid-19

Кабинетът отпусна и допълнителни 125 милиона лева за закупуване на ваксини срещу Covid-19. По време на правителственото заседание премиерът Борисов призова да не се води кампания срещу ваксините, тъй като те са единственият шанс да се справим с..

публикувано на 30.12.20 в 12:07
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Малкодански

Наредбата за общинските дружества в Плевен е предложена за обществено обсъждане

За обществено обсъждане е представена Наредбата за учредяване и упражняване правата на Община Плевен в публични предприятия и търговски дружества с общинско участие в капитала . Темата е сред най-обсъжданата на последните две сесии на Общинския..

публикувано на 08.07.24 в 16:59
Владимир Путин (вдясно)  и Нарендра Моди разговарят в кулоарите на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Самарканд, Узбекистан, архив,  септември 2022 г.

Премиерът на Индия Нарендра Моди пристигна на посещение в Москва

Премиерът на Индия Нарендра Моди пристигна на посещение в Москва.  Моди се закле като премиер на Индия за трети път Проф. Герхард Мангот: Оста между Русия, Иран, Китай и Северна Корея е все по-отчетлива, може да продължи към Индия, Бразилия и..

публикувано на 08.07.24 в 16:56
Германският министър на отбраната Борис Писториус говори с външната министърка Аналена Бербок (вляво) по време на сесия в Бундестага в Берлин, 26 юни 2024 г.

Германската армия се опасява от недостиг на средства за превъоръжаване

Германската армия се опасява от недостиг на финанси за превъоръжаването си след споразумението на управляващата коалиция за бюджета за 2025 година. Министърът на отбраната Борис Писториус предупреди, че това ще възпре плановете за модернизация на..

публикувано на 08.07.24 в 16:29
Доц. д-р Ася Консулова

България се включва в Европейски консорциум на националните хъбове за лечение на рак

България се включва в Европейски консорциум на националните хъбове за лечение на рак. Разчита се на неправителствените организации да създадат мрежа и да поемат инициативата да привлекат заинтересованите в раковата грижа страни.  Работата..

публикувано на 08.07.24 в 16:23
Олаф Шолц

Сдържани реакции в Германия след победата на обединената левица на изборите във Франция

Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че се надява Франция да успее да състави "конструктивно" правителство, след като след парламентарните избори там няма ясно мнозинство. Левицата се очертава победител във Франция, но без парламентарно мнозинство..

публикувано на 08.07.24 в 16:04

Пеевски: Представители на областни структури на ДПС са били притискани и плашени

Председателят на ПГ на ДПС и един от председателите на партията Делян Пеевски твърди, че представители на областни структури на Движението са били "натискани и плашени". Джевдет Чакъров е звънял на представители на областните структури на ДПС..

публикувано на 08.07.24 в 15:56
Андрей Бабиш, Херберт Кикъл и Виктор Орбан обявяват създаването на

Крайната десница във Франция се присъединява към "Патриоти за Европа" в ЕП

Френската крайна десница ще се присъедини към новата група в Европейския парламент "Патриоти за Европа", чието създаване обяви преди седмица унгарският премиер Виктор Орбан. Тя обединява партии от 12 страни членки на ЕС и ще има 84 депутати...

публикувано на 08.07.24 в 15:55