Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първан Симеонов: Коронавирусът ще бъде главният кръчмар в сметките на всички

Вариантите за следизборна тактика са - или всички срещу ГЕРБ, или възроден ГЕРБ

Първан Симеонов
Снимка: Фейсбук - личен архив

"Коронавирусът ще бъде главният кръчмар в сметките на всички", коментира предстоящата изборна за България 2021-ва година пред БНР социологът Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл". 

Според него важна ще е следизборната тактика на участниците в предстоящите парламентарни избори. Той открои два варианта - или всички срещу ГЕРБ, или възроден ГЕРБ:

"Първият е всички срещу ГЕРБ, който е да се събере несъбираемото. Под формата на експертен или програмен кабинет, който да свърши някаква черна работа. Може би с ограничен мандат, а после страната спокойно да легне на нови релси. Нещо, което гледахме в злощастния опит "Орешарски". От мъдростта на тези хора ще зависи дали ще има римейк на 2013-а година и това ще е лошият. Вторият вариант е да се създаде ново пространство за маневриране на ГЕРБ. Тук въпросът е ще се промени ли ГЕРБ и ще се промени ли ДПС. Виждате, че една от модните клюки сега е "ГЕРБ с човешко лице", а една от модните спекулации е какво става с икономическото крило в ДПС, което олицетворяваме с образа на Делян Пеевски. Това ще е едно от нещата, които ще гледаме през 2021-ва. Ако това е възможно, ще има една голяма въпросителна в лагера на градската десница - ще приеме ли тя един ГЕРБ с по-западно лице".

По думите на социолога Борисов си е представял 2020-а година като исторически бенефис след успехите през 2019-а - срещу Цветан Цветанов, срещу БСП и срещата с Доналд Тръмп.

"Тъкмо протестите и коронакризата настървяват Борисов да мисли за още управленски мандат, защото той иска да остане с добро в историята, а 2020-а не предложи такава възможност".

Във връзка с появилата се хипотеза за Николай Младенов (бивш министър в правителство на Борисов и пратеник на ООН за Близкия изток) като бъдещ премиер на България, Симеонов коментира:

"Това може да е спекулация и нищо особено, но е показателно за ветровете, които ще духат в България през тази година и трябва да ги наблюдаваме. Сагата с Младенов е симптоматична с това дали ще продължава американизацията на региона на Балканите. ... Бойко Борисов има подкрепа от САЩ. Президентът Румен Радев започна да говори изключително активно за инициативата "Триморие". Главният прокурор Иван Гешев намира контакт със западните партньори. ДПС е евро-атлантически ориентирано. Един от основните процеси е дали България ще продължи да се придвижва към американска орбита".   

Социологът не изключи двубой между Бойко Борисов и Румен Радев на предстоящите президентски избори, но подчерта, че Борисов не би бил в много добра позиция, защото настоящият президент има обществено доверие.

"Едно скарване на БСП с Румен Радев може да доведе до разцепване в лявото пространство", прогнозира Първан Симеонов и посочи, че Корнелия Нинова е един от малкото политици, които завършват годината на плюс.

Интервюто на Даниела Големинова с Първан Симеонов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

28-годишна жена от Севлиево е с опасност за живота след побой

28-годишна жена от Севлиево е с опасност за живота, след като мъжът, с когото живеела на семейни начала, ѝ нанесъл побой. Насилникът е задържан. Жената, жертва на насилие, е била приета в кома в спешното отделение в Габрово миналата вечер. Черепно-мозъчна травма и счупени ребра са установили лекарите, които се борят за живота ѝ.  От болницата..

публикувано на 01.10.24 в 13:44

Правителственият самолет излетя за Бейрут, за да евакуира втората група българи

Малко след 13 часа правителственият "Еърбъс" излетя за Бейрут, за да евакуира втора група българи, които искат да напуснат Ливан.   В понеделник 89 наши сънародници и членове на техните семейства бяха изведени по въздух от Ливан.  Втората група българи е готова за евакуация от Ливан: Имаше отново бомбардировки до нас До..

публикувано на 01.10.24 в 13:38

Проф. Владимир Чуков: Най-опасното би било излизането от локализираната територия на конфликта

Най-опасното би било излизането от локализираната територия на конфликта.  Това каза пред БНР арабистът проф. Владимир Чуков и подчерта, че  има предположения, че "Хизбула" ще се опита да изнесе сблъсъка на територии, които са извън Близкия изток,  и не случайно израелските посолства са затегнали мерките за сигурност: "Хизбула" е способна на..

публикувано на 01.10.24 в 13:19

Стачка отмени полети от България до Белгия

Един пристигащ вечерен и един заминаващ също вечерен полет за София от летище Завентем в Брюксел са отменени. На Шарлероа е анулиран един пристигащ полет от Варна. От Завентем няма да излети нито един самолет, не се допускат и част от пристигащите полети. Стотици полети на "Райън еър" пък са анулирани на Шарлероа.  И двете летища са..

публикувано на 01.10.24 в 13:10
Служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов

Ивайло Иванов: Полагаме усилия да транспонираме директивата за минималната заплата

"Полагаме усилия, за да транспонираме директивата за адекватните минимални работни заплати така, както е разписана. Процесът не е лесен". Това заяви служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов при откриването на двудневна международна конференция. Той увери, че министерството работи заедно със синдикатите и работодателите, за да се..

публикувано на 01.10.24 в 12:55
Петя Георгиева, ИПИ

Петя Георгиева: Моите очаквания са, че ще се върви към увеличаване на пенсионната възраст

Хората все повече се интересуват какво им се полага като профилактични прегледи и изследвания, а те са съобразени с възрастта на човек и насочени към откриване на социалнозначими заболявания. Това разказа пред "Хоризонт" д-р Николай Колев, общопрактикуващ лекар в Хасково и член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз. Той се..

публикувано на 01.10.24 в 12:50

Започва новата академична учебна година на Софийския университет

Новата академична учебна година на Софийския университет "Св. Климент Охридски“ беше официално открита в Аулата в Ректората. Учебната 2024-2025 година на Софийския университет беше официално открита от министъра на образованието и науката Галин Цоков. "Нека Софийският университет да продължава да бъде истината и свободата, които да ни..

публикувано на 01.10.24 в 12:30