Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Връзкарството и привилегиите засилват здравните неравенства в България

Пререждането на опашката за ваксини от политически лица не се одобрява от гражданите

Снимка: Pixabay

„В България здравните неравенства са най-високи в Европейския съюз, като средно на един българин, получаващ средна работна заплата, около 35 на сто отиват за здраве, при положение, че той е здравноосигурен“. Това каза в предаването „Хоризонт до обед“ Любослав Костов - икономически експерт в Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ и преподавател в УНСС, в коментар за привилегиите и здравни неравенства у нас.     

„Тези данни са от времето преди коронавируса, а сега сигурно са повече средствата, защото хората се презапасяваха с медикаменти, имаха нужда от лекарства за възстановяване след преболедуване от Covid-19. Хората теглят и кредити, за да покрият и здравните си нужди“, каза още Костов.

Във връзка със случая в Сандански, когато без ред се ваксинираха общински съветници, експертът беше категоричен, че това трябва да има последици и наказания.

„В България се доплаща и най-много за здраве  - и тук не говорим за качество, а просто до достъп до здраве. Безумно ще е да се пуснат ваксините в аптеките, защото така достъпът още повече ще се наруши. Хората не са виновни за пандемията и не може от тях да се иска да си платят за ваксината“.

Анкета на Добромир Цветков сред столичани сочи, че хората също смятат, че ако имаш връзки и познати, имаш по-добър достъп до здраве:

„Ако си човек с връзки или на висок пост, ти ще имаш по-добър достъп и до здравеопазване“, коментира темата в „Хоризонт до обед“ и социологът Мила Минева от Софийския университет:

„Не става дори дума само за политическия елит, а всички елити се възползват от това, че познават правилните хора, такъв е случаят в Сандански, от това се възползва и икономическият елит - да си припомним лечението на Кирил Домусчиев, а също и примера със собственика на "Уолтопия" - неговото откровено цинично искане, че ще направи дарение при определено условие", това коментира още Минева.

Още по темата можете да чуете от звуковите файлове.

Александровска болница


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Киър Стармър

Британска поп група забрани на лейбъристите да използват песента "Things Can Only Get Better"

Британската поп група "D:Ream" забрани на лидера на лейбъристите Киър Стармър да използва техен хит, който "новите лейбъристи" на Тони Блеър през 1997 година използваха в предизборната си кампания и спечелиха вота. Основатeлите на групата Алан Макензи и Питър Кана заявиха, че са били ужасени да чуят по висикоговорител техния хит "Things Can Only Get..

публикувано на 02.06.24 в 04:34

Разширяват "синята зона" в Кюстендил

Обхватът на "синя зона" в централната част на Кюстендил се разширява с на още 10 улици по решение на Общинския съвет. Мотивите са недостиг на паркоместата, особено за преминаващи и посетители от други райони. В разширяване на зоната за платено кратковременно паркиране се добавят още 113 паркоместа в центъра на града - така те стават близо..

публикувано на 01.06.24 в 21:15

Децата на Кюстендил празнуваха 1 юни с Крисия Тодорова

С много музика, спортни игри, танци, арт работилници и ателиета, театралната постановка, конкурси, а и с неповторимите изпълнения и срещата с Крисия Тодорова, децата на Кюстендил празнуваха 1 юни. Програмата - парти продължи целия ден в парка пред Общинския театър. Организатори са Общината и Обединеният детски комплекс. Включи се и..

публикувано на 01.06.24 в 20:21

Българска фондация купи 2/3 от родната къща на Димитър Талев

Две трети от родната къща на писателя Димитър Талев в Прилеп беше закупена от частна българска фондация. Това е станало срещу близо 84 хиляди евро, събрани от дарители. Останалата една трета е собственост на човек, който няма желание да я продава.  Това съобщиха БГНЕС и Нова телевизия. Рухна домът на Димитър Талев в Прилеп На 26 май..

публикувано на 01.06.24 в 20:00

Градушка удари части от Великотърновско, затворени са много пътища

Буря с градушка премина тази вечер над части от област Велико Търново. Временно са затворени много пътища, заради нападали дървета и клони.  Екипи на Пожарната и Областното пътно управление разчистват нападалите дървета и клони, които са блокирали много пътни отсечки във Великотърновска област. Частично затворени са главният път Русе- Велико..

публикувано на 01.06.24 в 19:54

Започва фестивалът "Варненско лято"

Голямата българска актриса Цветана  Манева, председател на настоятелството на фондация "Виа фест" и проф. Николай Йорданов - директор на фондацията, ще открият 32-рото издание на Международния театрален фестивал "Варненско лято" в Драматичния театър "Стоян Бъчваров" във Варна.  Театралният фестивал "Варненско лято" започва на 1 юни В програмата на..

публикувано на 01.06.24 в 19:30

Районът на ул. "Дойран" във Варна е отцепен заради туби със задушлива течност

От областната дирекция на МВР във Варна съобщиха, че районът на улица "Дойран" е отцепен заради намерени две туби със задушлива течност, очаква се от общината да решат къде ще се депонират те, няма опасност за околната среда. Извършено е изследване на течността, тя съдържа 30 процента хлор, но какво е останалото съдържание, предстои да бъде..

публикувано на 01.06.24 в 19:27