Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Иван Андонов: Режимът "Дар Лимец" е саможертва

Снимка: darlimec.com

Темата за житния режим е все по-актуална. На 1 февруари хиляди хора ще започнат десетдневния пост, който като прием на храна включва сто грама жито, три ябълки, девет ореха и мед.

Идeята "Дар Лимец" е вдъхновена от Учителят Петър Дънов, който ни учи, че житото не бива да се купува и продава, то е една свещена храна.

"Тази идея бе посята в мен още преди години, когато я прочетох от Учителя Петър Дънов, който казва хлябът, житното зърно е нещо толкова свещено, че то е нещо, с което не е разумно да се търгува - то трябва да се дава даром", каза в предаването "Нощен хоризонт" Иван Андонов от "Дар Лимец".

Според направени изследвания лимецът е най-древният вид жито, добивите при него са по-ниски от тези при другите хибридни житни растения.

Снимка: darlimec.com

"След края на Втората световна война става промяна в отглеждането на житото, може би заради големия глад тогава и започват да се правят различни опити като генно модифициране, за да се увеличат добивите на житото, за съжаление, за сметка на качеството", обясни Иван Андонов.

Над 4 хиляди заявки за доставка на лимец има за тази година.

Според Иван Андонов постът "Дар Лимец" отваря съзнанието, обонянието се изостря, емоциите се успокояват, настъпва смирение.

"Много ценно е човек да получи това вдъхновение преди да направи житния режим, хубаво е той да се запознае какво представлява режимът, сам да прочете, в интернет е пълно с информация".

Режимът "Дар Лимец" е саможертва, подчерта Иван Андонов: 

"Ако ние вложим намерение да постигнем нещо по време на този пост - нещо, от което имаме нужда, нещо в живота си, взаимоотношение с наши приятели, роднини, нещо да се изчисти, ако ние го вложим това нещо, нещо съкровено за нас, ние можем да го постигнем".

Повече можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пътуване назад във времето с първа спирка - Военната академия "Георги Раковски"

Пътуваме назад във времето и ще ви разкажем за място в София, където са се провеждали исторически срещи и са се взимали важни решения за съдбата на България - Военната академия "Георги Раковски". Ще поговорим и за макетите като начин да съхраним и популяризираме архитектурните паметници и културно-историческите обекти от миналото. А в края -..

публикувано на 26.11.25 в 15:09
Полина Карастоянова

Поли Карастоянова: 2026-а година ще бъде по-добра за българския туризъм

2025-а година е определена като най-успешната  след последната 2019-а преди пандемията. От Националния борд по туризъм отчитат един ръст, който ще надхвърли 5 процента. "Много по-важно е да отворим очи и да видим разгърнатото портфолио и продуктовото предлагане, фокусът върху онези възможности, които България предлага, свързани с култура,..

публикувано на 25.11.25 в 13:42
Мартин Димитров

Мартин Димитров: Сегашното управление става опасно за финансовата система

"Аз съм озадачен, че предлагат Българският спортен тотализатор да се даде на концесия, защото такава мярка не се предлага между първо и второ четене на бюджета . Прави се сериозно обществено обсъждане. Това ми напомня за тази комисия от 27 секунди, която бяха направили скоро, която е символ на методите на работа на това управление - да няма..

публикувано на 25.11.25 в 09:16
Хранителна банка в САЩ

Кърт Шулц за бъдещето на хранителното банкиране по света и у нас

За бъдещето на хранителното банкиране по света и у нас говорим в рубриката "ИМА ЛИ МЕГДАН" в "Графити по въздуха" с Кърт Шулц, който гостува в България, за да одитира дейността на Българската хранителна банка. Кърт Шулц е консултант по инфраструктура, складове и логистика в Глобалната мрежа на хранителните банки, която подпомага с консултации..

публикувано на 24.11.25 в 15:46

ИИ и туристическите платформи - кое е новото и кое е "забравеното старо"?

Все повече туроператори и туристически платформи залагат на изкуствен интелект - системи, които анализират нашите предпочитания, предлагат персонализирани маршрути и дори предвиждат кога ще потърсим следващата си почивка.  Изкуственият интелект вече може да избере най-изгодния полет, да предложи хотел според личните ни предпочитания, да подреди..

публикувано на 24.11.25 в 14:44

Дигитален туризъм и нови професии на изкуствения интелект в сферата

Българската стопанска камара представи сценарии за развитие на дигиталния туризъм и варианти на новите професии на изкуствения интелект в индустрията на гостоприемството. Експерти прогнозираха, че до 10 години масово персонализираните продукти ще завземат пазара в сектора, резервациите ще се правят през изкуствения интелект, ще работят..

публикувано на 23.11.25 в 11:53
с. Баните, община Баните

Старата минерална баня в Баните ще стане музей на балнеологията

Община Баните стартира амбициозен проект за възстановяване и преобразяване на старата минерална баня в централната част на селото. Целта е да бъде създаден уникален музей на балнеологията, който да привлича туристи и да представя историческото значение на минералните извори в региона. Проектът, който се реализира с подкрепата на..

публикувано на 23.11.25 в 07:45