Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„По ръба“ с Калина Андролова:

Очаква се ЕМА ускорено да одобри „Спутник V“

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руската ваксина „Спутник V“ показва високи нива на ефикасност и безопасност в рандомизирано, двойно сляпо, контролирано с плацебо клинично проучване от фаза 3, резултатите от което бяха публикувани преди няколко дни в престижното медицинско списание The Lancet. Ваксината в две дози дава ефективност 91,6% за предпазване от Covid, с което Русия като производител се нарежда в първата тройка на ваксините с най-висок ефект, над 90%, заедно с тези на Pfizer и Moderna. 

Анализите в американските медии извеждат на преден план факта, че ефикасността на „Спутник V“ представлява победа за руския президент Владимир Путин и то на фона на разразилия се политически скандал с Навални. Успехът на ваксината помага на Русия да завоюва дял от пазарите на ваксини, гласува доверие в руската наука и медицина и помага да се отклонят съмненията относно неприлично бързото изобретяване на „Спутник V“ и липсата на публикувани данни от изпитвания до този момент, пише The Wall Street Journal. За сравнение ефикасността на AstraZeneca е между 62% и 90% в късните клинични проучвания, като повечето резултати са в по-ниския диапазон. Руската ваксина е одобрена за ползване в 17 държави, включително Аржентина, Сърбия, Венецуела, Иран и Алжир, и вече има поръчки за над 2,4 милиарда дози. Числата са логични, когато става дума за населението на държави като Бразилия, Мексико и Индия.

„Спутник V“ струва по-малко от 10 долара, тоест, цената ѝ е по-ниска от ваксините на Pfizer и Moderna, а сухата форма на ваксината може да се съхранява при температура между 2 и 8 градуса. Това прави руската ваксина по-приемлива за пазарите на развиващия се свят – по-ниска цена и по-лесна логистика. За да ускори глобалното ваксиниране, Русия се кани да предложи и друга версия – еднодозова ваксина, която ще се казва Sputnik Light, и която според руските учени ще бъде ефективна между 73% и 85%. 

Подобно на AstraZeneca и Johnson&Johnson, руската „Спутник V“ е базирана на т.нар. „вирусен вектор“. Векторът, това е вирус, който е лишен от способността да се размножава, и се използва, за да транспортира в клетката генетичен материал от друг вирус, този, срещу който трябва да се развие имунен отговор. В случая се транспортира генетичен материал, който кодира спайк протеина на SARS-CoV-2. Вграденият елемент е безопасен, но той заставя имунната система да реагира, като изгражда защита. Най-често за вектори се използват аденовирусите, които са лесни за модификация и могат да побират големи полезни генетични товари. Аденовирусите са популярни с това, че при обичайни условия предизвикват остри респираторни вирусни инфекции. 

Различното и уникалното, което отличава руската „Спутник V“ от другите векторни ваксини, е, че учените от Центъра „Н. Ф. Гамалея“ са използвали за двете дози два различни човешки аденовирусни вектора – обозначени като AD26 и AD5. По този начин са постигнали много по-добра имуногенност в сравнение например с моновектора на AstraZeneca, които използват аденовирус от шимпанзе. Използването на два различни серотипа, които се дават с интервал от 21 дни, има за цел да преодолее всеки съществуващ аденовирусен имунитет сред популацията. 

Ето какво казва Александр Гинцбург, който е директор на Изследователския център по епидемиология и микробиология „Н. Ф. Гамалея“, където е създадена ваксината: 

„Проблемът се състои в това, че ако човек има имунитет към аденовирусния вектор, то ваксината може да не сработи. Поради тази причина британската AstraZeneca направи избор в полза на аденовирус от шимпанзе. Но, ако използваме два различни човешки аденовируса, то вероятността нашата имунна система да не се е срещала с тях е два пъти по-голяма“. 

снимка: ЕПА/БГНЕС
Във връзка със съмненията около бързото изобретяване на „Спутник V“ Гинцбург казва, че учените от центъра „Н. Ф. Гамалея“ са имали готова ваксина срещу MERS-CoV, върху чиято разработка лесно са постигнали резултат за SARS-CoV-2, за някакви си пет месеца. На въпроса за дългосрочния клетъчен имунитет, който ваксините се очаква да създават, Гинцбург казва, че е трудно да се направят проучвания с хора, тъй като имунните клетки с дългосрочна памет присъстват по-кратко в периферната кръв, в продължение на някакви месеци, откъдето лесно може да се направи изследване за клетъчен отговор. По-дългосрочно обаче те присъстват в централните органи на кръвотворенето, където достъпът за изследване е невъзможен за мащабно проучване. Затова проучвания се правят само върху експериментални животни.

Европа страда от недостиг на ваксини и се налага да обърне внимание и на руската. И то в момент на скандалите с Навални, които могат да се използват, за да се въведат поредните санкции срещу Русия. Френският президент Еманюел Макрон благодари за публикацията на медицинското списание The Lancet, което е дало възможност да се научи повече за ваксината „Спутник V“ и за основанията тя да бъде регистрирана в ЕС. Отношението към медицинските постижения трябва да има научен, а не политически характер, счита Макрон. 

Меркел също се изказа ласкаво за руската ваксина. „Сърдечно приветстваме всеки, който поиска регистрация от европейския регулатор. Говорих с руския президент, виждаме добри данни за руската ваксина“, казва Меркел. Двамата с Путин са обсъдили възможността за организиране на производството на „Спутник V“ на територията на Германия. Федералното правителство извършва проверка има ли в Германия мощности за производство на руската ваксина. От всичко това става ясно, че ЕС има намерение да одобри „Спутник V“. Русия е подала заявление за регистрация на ваксината в ЕС, започват серия от експертни проверки. Процедурата по регистрация включва и задължителен преглед на производствените съоръжения, което в период на нарастваща заболеваемост може да удължи времето около одобряването на ваксината, но в Европа вече се чуват гласове за ускорена процедура. До момента само Унгария от ЕС се осмелява самостоятелно да купува „Спутник V“ и на 2 февруари получи първите 40 хиляди дози, като в следващите три месеца се очаква доставка на 2 милиона дози. 

 Турското издание Milliyet пише, че Турция има пълното право да получи руската ваксина „Спутник V“ по-рано и с предимство пред страните от Европейския съюз, тъй като страната купува природен газ от Русия на завишени цени, а също така закупи и противоракетната система C-400, заради което САЩ отстраниха Турция от съвместната програма за изтребители F-35. Докато Европа очаква одобрение от ЕМА Турция вече сключи договор за трансфер на технологии и производство на руската ваксина на територията на турската държава. Има намерение да изнася произведената в Турция „Спутник V“ на европейския пазар. 

снимка: БТА

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Нобелов лауреат хвали руската ваксина „Спутник V“

Ефективността на руската ваксина срещу Covid-19 „Спутник V“ изглежда много обнадеждаваща, а промяната на препарата в случай на мутация на вируса няма да бъде сложна за производителите. Това заяви пред ТАСС отличеният с Нобелова награда за медицина през..

публикувано на 04.02.21 в 09:31
ВИЖТЕ ОЩЕ
Националното събрание на Франция.

Обрат във Франция: Премиерът да си ходи, левицата трябва да управлява

Крайната десница във Франция губи втория тур на предсрочните парламентарни избори във, сочат първите резултати, представени в местни медии. Нито една политическа сила няма да има абсолютно мнозинство в следващия парламент. Победата изглежда е за лявата..

публикувано на 07.07.24 в 22:15

Гръцките власти забраниха шествие в защита на християнското семейство, последваха протести

Гръцките власти забраниха шествие в защита на християнското семейство в Атина. В същото време беше дадено разрешение за гей парад.  Тази действия доведоха до организиране на голяма демонстрация в Солун. Депутати от опозицията оцениха днес като голяма..

публикувано на 07.07.24 в 22:03
Жан-Люк Меланшон, лидер на La France Insoumise (LFI),  реагира след обявяването на резултатите от втория тур на изборите във Франция, Париж, 7 юли 2024 г.

Приключиха изборите във Франция, левицата излиза начело

Приключи гласуването на втория тур на френските парламентарни избори. Той се проведе при рекордна избирателна активност.  Рекорди бележи избирателната активност на втория тур на вота във Франция Според първите прогнозни резултати от екзитпол никоя..

публикувано на 07.07.24 в 21:09
Връх Руен в Осоговската планина

Наши и македонски туристи организират традиционната си среща-празник на връх Руен

Наши и македонски туристи организира традиционната си среща-празник, която се прави от тридесетина години на първенеца на Осоговската планина - връх Руен (2251м). Организатор е туристическото дружество "Осогово" - Кюстендил, което отбелязва 110-годишнина..

публикувано на 07.07.24 в 21:08

ДПС - Благоевград подкрепи Делян Пеевски

В публикация на ДПС - Благоевград в социалната мрежа се казва, че: "В последните няколко дни в медийното пространство се публикуват и разпространяват фалшиви декларации от част от структурите в област Благоевград. Категорично това не е вярно и молим..

публикувано на 07.07.24 в 21:00

От петък в ЕС са в сила допълнителни мита върху вноса на електромобили, произведени в Китай

От петък в ЕС са в сила допълнителни мита върху вноса на електрически превозни средства, произведени в Китай . Предвижда се митата да са в сила за срок от 4 месеца. ЕК не вижда основание за ответни мерки от Китай заради повишените мита за..

публикувано на 07.07.24 в 21:00

Размяната на удари между Русия и Украйна продължава

Размяната на удари между Русия и Украйна продължи и през изминалото денонощие. По данни на Киев украинските военни са ударили склад за боеприпаси в руската област Воронеж. Москва е атакувала цели в районите на Херсон и Одеса.  Зеленски обяви..

публикувано на 07.07.24 в 20:42