Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Велизар Шиваров: Кръвната плазма може да доведе до мутации на вируса

Плазмата е подходяща само в началото на леко протичане на болестта

доц.Велизар Шиваров, имунолог
Снимка: www.hospitalsofiamed.bg

„Има случай на пациент с хематологично заболяване (случаят е описан в британско проучване и е публикуван в статия в престижното научно списание за медицина „Нейчър“), при който пациент с Covid- 19, след като му се прелива кръвна плазма, това довежда до мутации на коронавируса“. Това коментира пред БНР имунологът доц. д-р Велизар Шиваров, бивш началник на Лаборатория по клинична имунология и специализант по Клинична хематология към УМБАЛ „Софиямед".
Доц. Шиваров е рецензент за повече от 10 международни научни списания. Изследователските му интереси са в областта на молекулярната биология на B-лимфоцитите и на молекулярната биология и диагностика на хематологичните неоплазии.

„Това, което е станало – пациентът е бил на имуносупресивна терапия, а вирусът е откриван при него повече от 70 дни и пробите показват, че вирусът мутира през различните периоди, като на пациента е преливана два пъти хиперимунна кръвна плазма, което показва, че вирусът има вътрешна способност да мутира, като част от тях може да бъдат поправяни от самия него, но когато се прелива плазма от пациенти, преболедували други варианти на вируса, антителата, които се съдържат в тази плазма, елиминират мутациите на вируса в този пациент. Така учените откриват тези нови мутации в този пациент, което на научен език означава, че се осъществява негативна селекция върху по-старите варианти, благодарение на използването на кръвната плазма. И при този човек може да преобладават вече новите мутации и те да се разпространят повече и дори да се предадат после на други хора“, поясни още доц. Шиваров.

По думите му това показва как протича еволюцията на този вирус на ниво един индивид. Ученият сподели, че кръвната плазма е подходяща само в началото на заболяването, когато не е в тежка форма – това сочат последните изследвания:

При тежко притичане на болестта – тя не е от съществено значение, даже изобщо няма ефект върху тежки и средно тежки случаи – не повлиява клиничния резултат – това сочат клиничните проучвания“.

Доц. Шиваров коментира още, че е добре хората да се имунизират с една и съща ваксина и при двата приема, за да се съхрани това в нашата имунологична памет. По думите му най-важно е сега да се постигне възможно най-голямо ваксинационно покритие.

Още по темата в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Херберт Кикъл, лидер на австрийската крайна десница.

Крайната десница в Австрия печели за първи път парламентарни избори

Крайната десница в Австрия спечели за първи път парламентарни избори в алпийската република, но не е сигурно, че ще оглави следващото правителство. При преброени 100% бюлетини Партията на свободата получава почти 29 процента от гласовете, но е нежелан партньор от повечето парламентарни партии. Втора политическа сила е Народната партия на..

публикувано на 30.09.24 в 07:28
Любчо Георгиевски

Любчо Георгиевски: Има дежурни, които не позволят отношенията между София и Скопие да вървят напред

Постоянно има дежурни, които се занимават с това да не позволят отношенията между София и Скопие да вървят напред . Това заяви пред БНР бившият македонски премиер (1998-2002 г.) Любчо Георгиевски, лидер на ВМРО-Народна партия. " Всеки път, когато отношенията се подобряват, се случва някой да започне да ги влошава . ... Не знам какво в този момент..

публикувано на 27.09.24 в 18:02
Христиана Бацелова

Д-р Христиана Бацелова: Необходимо е и двата пола да бъдат ваксинирани срещу HPV

По данни на Европейската ракова информационна система за 2022 г. България е на второ място в ЕС по заболеваемост и смъртност от рак на маточната шийка с 503 смъртни случая. Това е втората водеща причина за смърт от рак при жените от 15 до 45 години в България.   Експерти настояват и момчетата да получават безплатна ваксина срещу човешки..

публикувано на 27.09.24 в 11:17
Д-р Юлиян Петров, председател на Синдиката

Изследване за образованието: 80% искат повече практически упражнения и формиране на компетентности

" Учителят се е превърнал в плен на документа. Учителят не е момчето за всичко - той не би трябвало да пази в коридора, на двора или в автобусите. Несвойствените дейности претоварват учителя и той не издържа и отива да прави нещо друго или не е ефективен за своите ученици. Тези неща трябва да решим, за да запазим учителите и да задържим младите в..

публикувано на 27.09.24 в 10:14

Маринела Величкова: Сред хората в РСМ няма съвсем ясна картина за това какво е възможно

" Очаквам ясна позиция на албанските партии, за да се опитаме да се ориентираме какво следва оттук нататък ". Това заяви пред БНР кореспондентът на БТА в Скопие Маринела Величкова.  Вчера постоянните представители на ЕС единодушно решиха да започнат преговори с Албания за членство в ЕС, но не и с Република Северна Македония. Решението на ЕС..

публикувано на 27.09.24 в 09:00

Радосвета Стаменкова: Не можем да задраскаме интернет, но можем да модерираме

Децата у нас са сред най-пристрастените към социалните мрежи. 34% от подрастващите съобщават, че играят онлайн игри всеки ден . Това е един от тревожните изводи на последното проучване върху зависимостта на децата от социални мрежи. Проучването "Здравно поведение при деца в училищна възраст" изследва около 280 хил. деца на 11, 13 и 15 години в..

публикувано на 26.09.24 в 11:05

Хора с увреждания в планината: Мисия възможна

" Хората с увреждания нямат нужда от съжаление, те имат нужда да се държим с тях като равни, което е проблем в България . Не всеки го разбира. Хората като че ли малко странят, а всъщност те са толкова пълноценни хора, колкото и ние. Това, че имат някакъв двигателен проблем не ги прави по-малко хора от нас ". Това каза пред БНР Вера Асенова..

публикувано на 25.09.24 в 10:47