Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сирни заговезни е, искаме прошка и прощаваме

4
Снимка: БНР, архив

В православната традиция днес, седем седмици преди празника Възкресение Христово и ден преди началото на Великия пост, е Неделя на Всеопрощението.

Църковните текстове, които се четат по време на богослуженията, призовават християните да простят и да поискат прошка.

Денят е известен и като Сиропустна неделя и Сирни заговезни и е богат с различни обреди и обичаи.

„Още от моето детинство този празник хората много го уважават“, разказа жителка на Враца за традицията.

„Млади семейства отиват при кръстника с дамаджана вино, портокали, шоколадови бонбони – някога имаше на килограм, да си дадат прошка“.

„Баба връзваше на тавана конец, на който връзвахме бяла халва, яйце, сирене. Някъде му казват амкане, хамкане. Ние си му викахме ламкане“, каза мъж от Враца. „

„Идеята беше някой да успее да хване това, което се върни на конеца с уста. Мама, татко, целувах ръка и на баба и дядо… така наречената прошка. Един човек, когато не умее да прощава, той не умее и всички останали работи. Прошката е една от най-хубавите християнски черти“.

„Без прошка човек не би могъл да продължи напред“, сподели друг жител на Враца.

„Това е имал предвид Христос, като е казал „прощавайте, за да бъдете простени“, добави той.

В Троян празникът Сирни заговезни се отбелязва с традиционното палене на огньове и ритуал за прогонване на злите сили. 

Секретарят на читалището Станка Марешка:

„Решихме, че трябва да пазим традициите, да пазим духовността и да дадем все пак възможност на хората  освен уруглюването, което е характерно за нашия край, да им дадем възможност да поискат и да вземат прошка. Точно преди Великия пост човек трябва да прости на ближните си и да получи прошка от тях, защото прошката е велико нещо“.

В Троян заради пандемията е отменен маскарадът „Ялова сватба“, който се прави на Сирни заговезни, а кметът Донка Михайлова няма да посреща самодейците от местното читалище в кабинета си с баница и вино, за да си поискат прошка.

Етнологът Иглика Мишкова от Националния етнографски музей към БАН подчертава:

„От младите към старите, от кумците към кумовете да поискаме прошка и след това разбира се да простим и на себе си“.

Духовенството обаче предупреждава вярващите за най-важното - не може да се иска прошка „механично“, трябва да е от сърце.

В православната традиция този специален неделен ден се нарича неделя на Всеопрощението. Това е един граничен период, който стои на границата между подготовката на християните за Великия пост и съответно началото на самия Велик пост, обясни отец Иван Марински от катедралния храм „Свети Висарион Смоленски“.

"Това означа, че ако трябва да разберем смисъла на този неделен ден, ние нямаме право да го откъснем от тази традиции и да приемем прошката като някакъв личен индивидуален акт. Това разбира се съвсем не означава, че такъв тип прошка няма. Всеки един от нас убеден съм, че дори не само християните, ни се е налагало или да потърсим прошка, или да дадем прошка извън рамките на този ден".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Кириакос Мицотакис, премиер на Гърция

Атина протестира в Брюксел срещу нарушаването на Преспанското споразумение от страна на Скопие

Атина протестира и на официално европейско ниво в Брюксел срещу нарушаването на Преспанското споразумение от страна на Скопие. Гръцкият премиер и външният министър на страната отправиха и поредното предупреждение към Република Северна Македония. На срещата в Брюксел гръцкият премиер Кириакос Мицотакис е информирал колегите си от европейските..

публикувано на 28.06.24 в 17:38
Дмитрий Песков

От Кремъл не очакват подобряване на отношенията между Москва и Брюксел

От Кремъл не очакват подобряване на отношенията между Москва и Брюксел. "Госпожа Фон дер Лайен не е привърженик на нормализацията на отношенията между Европейския съюз и Русия. В този смисъл нищо не се променя. Госпожа Калас също не е демонстрирала досега склонност към дипломация. Тя е добре известна у нас със своите абсолютно непримирими, а..

публикувано на 28.06.24 в 17:31

Нико Тупарев излиза на свобода без каквато и да е мярка за неотклонение

След по-малко от 24 часа в ареста телевизионният продуцент Нико Тупарев излиза на свобода без каквато и да е мярка за неотклонение.  Софийският градски съд не откри нито едно доказателство Тупарев да е присвоил 1,4 млн. лева от фирмата, в която е бил съдружник.  Продуцентът Нико Тупарев е арестуван Съдът решава дали да остави в..

публикувано на 28.06.24 в 17:19
Илхам Алиев, президент на Азербайджан

Президентът на Азербайджан разпусна парламента и насрочи избори на 1-ви септември

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев разпусна Народното събрание на страната и насрочи с указ предсрочни парламентарни избори за 1-ви септември, съобщава агенция Ройтерс, отбелязвайки, че това беше широко очакван ход, който изглежда малко вероятно да промени радикално състава на парламента. Алиев, който е на власт от 2003 г., спечели..

публикувано на 28.06.24 в 16:55
снимката е илюстративна

Стартира нова програма за саниране за 12 сливенски общини

Всички сгради в Сливен с енергийни обследвания и технически паспорти могат да кандидатстват по нова процедура за саниране, обявиха от Община Сливен.  Програмата е свързана със засегнатите от трансформацията в Маришкия басейн, а средствата за саниране на многофамилните жилища се очакват от Плана за справедлив преход.  Общо 12 общини са предвидени..

публикувано на 28.06.24 в 16:27

Антон Иванов: Оценката на КЕВР е адекватна, инвеститорите да се запознаят с условията на пазара

Миналата седмица на конференция Гърция казаха, че систематично ограничават техните ВЕИ-производители, когато имат дебаланси в прогнозите и потребленията. Прекъсват ги и отказват такива заявки за предоставяне на енергия на пазара. Инвестициите във ВЕИ централи са рискови. Препоръчвам на инвеститорите да се запознаят по-задълбочено с условията..

публикувано на 28.06.24 в 16:21

Бутат Бетонния мост в пловдивския район Южен още тази вечер

Бутат Бетонния мост в пловдивския район Южен още тази вечер – след 17.00 часа. Проектът предвижда премахване на съоръжението в средната му част, в зоната на жп линиите. След това ще бъде изградена нова конструкция, с около метър и половина по-висока. Повдигането се налага, за да могат скоростните влакове да преминават безпроблемно по..

публикувано на 28.06.24 в 16:10