Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На кои дати ще има слънчево и лунно затъмнение

Националната астрономическа обсерватория Рожен
Снимка: Пенчо Маркишки

Пенчо Маркишки е роден през 1970 г. в Шумен. Интересът му към астрономията датира от ранните му ученически години и става причина през 1985 г. да започне да практикува фотография и астрофотография като хоби. През студентските си години в Шуменския университет и по-късно - упражнявайки професията си „Контролно-измервателни прибори и автоматика“ в предприятия от химическата промишленост, интересът му към астрономията не го напуска.

Пенчо Маркишки започва да конструира астрономическа оптика и така се появяват първите негови стационарни и преносими инструменти за фотографски астрономически наблюдения. През 1994 г. конструира спектрографи, способни да регистрират звездни спектри - задача, която се счита за особено сложна в любителската астрономия, особено по това време.

Пенчо Маркишки е автор на "Гид на любителя астроном 2021", издава го за трета поредна година. Издание, което съдържа информация за предстоящите по-забележителни астрономически явления.

Пенчо Маркишки          Снимка: Станислава Пирчева

"На 16 март в 6:47 покрай Земята ще премине астероид с размери между 16 и 36 метра. Той ще прелети на 280 хиляди километра от Земята, което е малко повече от две трети от разстоянието Земя - Луна", каза в предаването "Нощен хоризонт" Пенчо Маркишки. 

"Сферичната астрономия е една много важна част от астрономията. Тя ни помага не само да се ориентираме по небето, през средните векове, когато са били на ход великите географски открития, тя е била в основата на навигацията, на корабоплаването".

Маркишки добави, че през 2021 година ще има четири затъмнения, но нито едно  няма да бъде достъпно за наблюдение от България.

"26 май - пълно лунно затъмнение, което ще се наблюдава от Източна Азия, Тихия океан, Австралия, западните части на Южна Америка. Това затъмнение е в средата на така наречен сезон на затъмнение - период, траещ около 34 дни, през който период има вероятност да се случат две или три затъмнения, тази година са две“. 

На 10 юни ще има пръстеновидно слънчево затъмнение,  подчерта той:

„То ще бъде пръстеновидно слънчево затъмнение и ще се наблюдава частично от Северна Америка, Централна и Северна Европа и почти цяла Азия без най-южните и югозападни части, без Арабския полуостров и Индия".

Вторият сезон на затъмнение ще настъпи в края на годината:

"Първото затъмнение от него ще бъде частично лунно затъмнение, но с много голяма фаза, почти пълна, което ще се случи на 19 ноември. То ще се наблюдава пак от Тихоокеанския регион, Източна Азия, Тихия океан, Австралия".

Ще има пълно слънчево затъмнение на 4 декември 2021 рано сутринта, което може да се наблюдава доста добре от Антарктида.

Националната астрономическа обсерватория Рожен        Снимка: Пенчо Маркишки

Доц. Евгени Овчаров, директор на катедра "Астрономия" във Физическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" коментира, че Пенчо Маркишки е най-големият специалист по астрономична оптика.

Сънародникът ни д-р Трифон Трифонов от Института по астрономия "Макс Планк " в Хайделберг и неговите сътрудници откриха скоро екзопланетата "Глизе 486 Б", която обикаля около звезда, отдалечена на 26 светлинни години до нас.

"Това откритие е наистина значимо, защото планетата е подобна на Земята - около 30% е по-голяма от нашата планета, близо три пъти е по-масивна. Много по-гореща е, прилича повече на планетата Венера. Най-вероятно тя има атмосфера и би била много удобен обект за следващите космически телескопи". 

Повече можете да чуете в звуковия файл.

 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Павлина Илиева: За българина цената е водеща при избор на почивка

Намираме се в разгара на активния летен сезон и всеки пътува или ще пътува нанякъде. В последните години българите имат все по-голям избор за това, къде да отидат на лятна почивка . Избират близки или далечни дестинации, познати или екзотични места. Някой търсят развлечения, други хубави плажове, трети евтин пазар. Важното е почивката да..

публикувано на 01.07.24 в 13:42

Двама български космически предприемачи за разрастването на иновации в Космоса

Те вярват, че ходенето в космоса е по-лесно. Те вярват, че това е бизнес възможност и начин да развиват компании за милиони. Те са двама български космически предприемачи , който бяха гости на едно от последните издания на „Тех Парк толкс'' на София Тех Парк. Това са Делян Аспарухов - съосновател и президент на американската компания Varda Space,..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Людмила Кирилова

Людмила Кирилова за усещането да посетиш вулкан

В света има любители на нетрадиционни туристически дестинации, а също и такива които съчетават традиционните – културно-исторически и кулинарен туризъм с нетрадиционните. Какво имам предвид – това са туристи, които искат да станат свидетели на грандиозни зрелища, като изкачвания в близост до активни вулкани.  "Вече има и българи, които се интересуват..

публикувано на 25.06.24 в 11:51
Радослав Илиев

Радослав Илиев: Започнахме с древни текстове, които никога не са поставяни на театралната сцена

"В началото сформирахме творчески екип, който да подбере млади хора, които да възстановят дейността на трупата за античен театър с патрон Огнян Радев, както и да подготвим първия спектакъл", разказа в "Нощен Хоризонт" историкът и преподавател  Радослав Илиев, председател на фондация античен театър "Огнян Радев" .  Това е  единственият античен..

публикувано на 24.06.24 в 11:57
Емил Златев

Емил Златев: 8 минути гимнастика сутрин и вечер и лека храна през лятото за неспортуващите

Лятото не е просто сезон – то е усещане за волност, свобода и полет. Лятото ни дарява с енергия и вдъхновение да се чувстваме свободни и да живеем пълноценно . Слънцето грее ярко, дните са дълги и това е перфектното време да се погрижим за нашето лятно здраве и форма.  Всеки слънчев лъч, всяка топла вечер ни напомнят за онова обещание, което сме..

публикувано на 24.06.24 в 10:04

Първият в София Дневен център за лица с тежки увреждания отвори врати

"За първи път в столицата беше открит Дневен център за пълнолетни лица с тежки множествени увреждания, предоставящ уникалната услуга на заместваща грижа." Това съобщи Надежда Бачева, заместник-кмет по направление "Социални дейности и интеграция на хора с увреждания" по време на церемонията по..

публикувано на 23.06.24 в 07:14
Българска Патриаршия

На 30 юни се очаква България да има нов патриарх

Тази седмица Светият Синод избра тримата кандидати за патриарх. Това са врачанският митрополит Григорий, видинският Даниил и ловчанският Гаврийл. Един от тях следващата неделя на 30 юни ще стане новият български патриарх. Още на първи тур, с най-много гласове и над необходимият минимум от 9 гласа, е избран Врачанският митрополит Григорий...

публикувано на 23.06.24 в 06:11