Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Химическите процеси при боядисване на яйца и месене на козунак

Златина Димитрова
Снимка: личен архив

"За да можем да сварим хубави цели яйца, трябва да ги оставим първо да се темперират и да са поседели няколко часа на стайна температура, след което да ги сложим в студена вода, така че да се загреят черупките им заедно с водата, в която ще ги варим". Това каза за БНР Златина Димитрова, учител, един от ръководителите на българския отбор, който участва в международния турнир на младите естествоизпитатели и член за химическия "Корпус за Бързо Гърмене".

Черупките на яйцата са направени от калциев карбонат, който ние виждаме по батериите на мивките в София и го познаваме под името варовик.

"Същото е веществото, от което са направени черупките на яйцата, то се разтваря под действието на киселини. И въпреки че оцетът, който можем да си сложим в салата, е доста слаба киселина, когато го добавим в боята за яйцето, това, което той прави е, че докато яйцето почива вътре и се боядисва, той създава микропукнатини под черупката на яйцето, което прави по-голяма повърхност, за която да се захване боята и накрая независимо каква боя използваме, получаваме много по-наситен и ярък цвят", подчерта Димитрова в предаването "Закуска на тревата". 

Можем да боядисаме яйца за Великден с подправки, кафе, червено зеле, салатен лук.

В тестото за козунаците се слага мая за хляб, която е направена от дрожди, които са малки микроорганизми, които при правилните условия се размножават, допълни тя: 

"Започват да се хранят с част от захарите, които сме сложили в сладкото тесто за козунака и при процеса на хранене и на размножаване, тогава, когато оставяме нашият козунак да втасва, те отделят въглероден диоксид, същият газ, който и ние издишаме. Благодарение на отделянето на въглеродния диоксид козунаците стават големи и пухкави. Абсолютно същото става и когато правим хляб".

По думите на Златина Димитрова най-важният химически процес при приготвянето на агнето е бавното печене. Голяма част от подправките предотвратяват развитието на бактерии.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Драгошинов

Иван Драгошинов: За по-голяма сигурност в планината инсталирайте специално приложение на ПСС

В планините обстановката е все още зимна, казва Иван Драгошинов, работил дълги години като част от постоянния екип на Планинската спасителна служба , а след пенсионирането си - доброволен спасител.  Планински спасители помогнаха на мъж в беда край Враца Неговият призив към всички, които искат да отидат в планината по празниците е да свалят от..

публикувано на 14.04.25 в 11:49

Благотворителната изложба "Изкуство с мисия" е в подкрепа на деца със специални потребности

На 15 април от 18.30 в София ще бъде открита благотворителната великденска изложба „Изкуство с мисия“. Тя е в подкрепа на деца и младеж със специални образователни потребности. Организатори са Роксана Кирилова и Христина Бобокова. В изложбата ще бъдат представени творби на художниците Райна Стоймирова, Константин Константинов, Илиана..

публикувано на 13.04.25 в 06:27

Витоша... в бъдеще време

Междувременно Столичният общински съвет одобри инициативата "Витоша на децата" , която ще осигурява занимания сред природата за деца на възраст от 7 до 12 години през лятната ваканция. Лагерите ще бъдат дневни, без нощувки, с продължителност 5 дни и ще се провеждат в периода юни – септември 2025 г. Заниманията ще включват походи и спортни..

публикувано на 11.04.25 в 11:20
Модели представят колекция на

Италианският моден холдинг "Прада" стана собственик на "Версаче"

Италианският холдинг за мода и аксесоари "Прада" стана собственик на другата емблематична италианска луксозна модна фирма "Версаче". "Прада" върна "Версаче" на Италия" е обобщеното мнение на медиите на Апенините, начело с информационната агенция "Анса". "Прада“ закупи "Версаче“ за 1 милиард и 250 милиона евро от американски холдинг, който бе..

публикувано на 11.04.25 в 10:48

В режим на оцеляване ли са социалните предприятия и кооперациите?

ООН обяви настоящата 2025-а за година на кооперативите. Като част от солидарната икономика социалните предприятия осигуряват заетост на хора от уязвимите групи . "Държавата и кооперативните съюзи трябва да работят заедно. Ние сме длъжници на кооперативното дело ", смята министърът на социалната политика Борислав Гуцанов...

публикувано на 10.04.25 в 10:33

Туроператорите със свежи и вкусни идеи къде да празнуваме Великден

Фестивалите са начин да съхраним традициите , да се докоснем до местната култура и да усетим духа на общността. Те събират хора от различни краища, като създават атмосфера на споделеност и празничност. Освен че предлагат уникални преживявания, фестивалите подпомагат местната икономика и популяризират автентични кулинарни, фолклорни и занаятчийски..

публикувано на 09.04.25 в 11:35
Локомотив 2626

Назад във времето с ретро подвижния състав на БДЖ

Има още една г рупа любители на железниците, които показват страстта си към този вид транспорт като изработват модели на влакове , жп инфраструктура и гари. Това са членовете на Клуб железопътен моделизъм . Неговото клубно помещение и изработени модели се намират на Централна жп гара София. Владимир Колев е председател на клуба. По темата..

публикувано на 08.04.25 в 13:25