Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Химическите процеси при боядисване на яйца и месене на козунак

Златина Димитрова
Снимка: личен архив

"За да можем да сварим хубави цели яйца, трябва да ги оставим първо да се темперират и да са поседели няколко часа на стайна температура, след което да ги сложим в студена вода, така че да се загреят черупките им заедно с водата, в която ще ги варим". Това каза за БНР Златина Димитрова, учител, един от ръководителите на българския отбор, който участва в международния турнир на младите естествоизпитатели и член за химическия "Корпус за Бързо Гърмене".

Черупките на яйцата са направени от калциев карбонат, който ние виждаме по батериите на мивките в София и го познаваме под името варовик.

"Същото е веществото, от което са направени черупките на яйцата, то се разтваря под действието на киселини. И въпреки че оцетът, който можем да си сложим в салата, е доста слаба киселина, когато го добавим в боята за яйцето, това, което той прави е, че докато яйцето почива вътре и се боядисва, той създава микропукнатини под черупката на яйцето, което прави по-голяма повърхност, за която да се захване боята и накрая независимо каква боя използваме, получаваме много по-наситен и ярък цвят", подчерта Димитрова в предаването "Закуска на тревата". 

Можем да боядисаме яйца за Великден с подправки, кафе, червено зеле, салатен лук.

В тестото за козунаците се слага мая за хляб, която е направена от дрожди, които са малки микроорганизми, които при правилните условия се размножават, допълни тя: 

"Започват да се хранят с част от захарите, които сме сложили в сладкото тесто за козунака и при процеса на хранене и на размножаване, тогава, когато оставяме нашият козунак да втасва, те отделят въглероден диоксид, същият газ, който и ние издишаме. Благодарение на отделянето на въглеродния диоксид козунаците стават големи и пухкави. Абсолютно същото става и когато правим хляб".

По думите на Златина Димитрова най-важният химически процес при приготвянето на агнето е бавното печене. Голяма част от подправките предотвратяват развитието на бактерии.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кардиологът д-р Весела Томова получи приза „Лекар на годината 2025“

Кардиологът д-р Весела Томова е тазгодишният носител на наградата „Лекар на годината 2025“ за Плевенска област. Отличието бе връчено на тържествена церемония, организирана от Районната лекарска колегия – Плевен, по повод професионалния празник на българските лекари – 19 октомври, когато православната църква почита паметта на Св. Иван Рилски Чудотворец...

публикувано на 26.10.25 в 04:22
Европейски парламент (ЕП)

Якоб Рос: Крайнодесните партии в Европа получават добавена стойност от американското МАГА-движение

"По примера на американския "Проект 2025“ за втория мандат на Доналд Тръмп  във Франция все по-упорито се говори за подготвян "Проект 2027“ за президентските избори там. Крайнодесните партии съвсем не са ново явление в Европа, но сега получават добавена стойност от американското МАГА-движение ". Това коментира пред БНР Якоб Рос , изследовател на..

публикувано на 25.10.25 в 12:31
Аврам Агов

Проф. Аврам Агов: Живеем в епохата на Втора студена война

"В поредната фаза на търговско напрежение със Съединените щати Китай държи като коз големия пазар, засилващата се армия и редките метали". Това каза пред БНР проф. Аврам Агов , преподавател по история на Азия в Лангара Колидж и в Университета на Британска Колумбия във Ванкувър: "САЩ гледат на Китай като на стратегически конкурент, а Китай - на..

публикувано на 25.10.25 в 11:54
Тодор Тагарев

Тодор Тагарев: Помощта за Украйна индиректно подпомага нашата собствена сигурност

"В Европа винаги е имало две тенденции. Едната, която  призовава за повече автономност в европейската сигурност , а в последните години и отбрана, а другата, която  залага на НАТО за отбранителните усилия на Европа и отбраната на континента" . Това заяви пред БНР Тодор Тагарев , бивш министър на отбраната: "Тези две тенденции продължават да..

публикувано на 25.10.25 в 10:10
Калоян Гешев спечели златото по умствена калкулация сред участници от 22 държави.
Четвърта световна титла.

Калоян Гешев: Надявам се един ден да преподавам и да разпространя уменията за скоростна калкулация

Надявам се един ден да преподавам и да разпространя тези умения за скоростна калкулация, които имам . Това каза в предаването "РадиоТочка" 14-годишният Калоян Гешев, четирикратен световен шампион по ментална аритметика и носител на световен рекорд по скоростно смятане, ученик в Първа частна математическа гимназия(ПЧМГ). Той е в топ 3 на Световната..

публикувано на 24.10.25 в 19:12
Мирела Петкова

Мирела Петкова: България е на последно място в Европейския съюз по медийна грамотност

"България е на последно място в Европейския съюз по медийна грамотност" . Това отбеляза пред БНР Мирела Петкова , член на Управителния съвет на Коалиция “Медийна грамотност”: "Повечето хора прекарват все повече време пред екрани - било то лаптоп, телефон, дори стария и добре познат телевизор. Информацията и медийните познания са нещо, с което се..

публикувано на 24.10.25 в 14:37

Сопраното Лилия Кехайова: През 21 век операта не е вече толкова недостъпна

"Операта е част от нашата култура, културата, която възпитава и би трябвало да възпитава в ценности" . Това коментира пред БНР сопраното Лилия Кехайова , артист и солист на Софийската опера и балет: "Операта определено е високо изкуство , защото можеш докато гледаш един спектакъл, както да нахраниш душата си, така и да си зададеш въпроси, така..

публикувано на 24.10.25 в 11:13