Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Давид Леви: Естествено е Израел да се защити от ракети на "Хамас" срещу изцяло граждански цели

Газа: Неделя е бил най-смъртоносният ден от началото на конфликта

Мохд Абуаси: Израел окупира палестинските територии и пренебрегва международното право

| обновено на 17.05.21 в 18:13
Отломки на разрушена сграда в Газа.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Взаимният обстрел между Израел и ивицата Газа навлезе във втората си седмица. Неделният ден е бил най-смъртоносният от подновяването на военния конфликт. Израел твърди, че през нощта и рано тази сутрин е покосил „десетки терористични цели“ на палестинците.

„Става дума за палестински терористи, разузнавателен офис на палестинската терористична организация, разположен в тази сграда, който планира и организира терористичните атаки срещу израелски цивилни граждани“, заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху.

Израелската армия обяви, че в третата серия нападения е унищожила 15 километра от изградената подземна система от тунели, която дава достъп до израелска територия и където се укриват бойци на терористичната организация "Хамас".

42 000 палестинци са напуснали Ивицата Газа, съобщи ООН. Над 2500 души са останали без покрив над главата. ООН предупреди и за недостиг на гориво в Газа, което може да доведе до прекъсване на електрозахранването в болници и други учреждения.

Американският президент Джо Байдън обяви във видеообръщение, че работи заедно с Израел и палестинците за постигане на трайно мирно решение. Държавният секретар Антъни Блинкън изрази загрижеността на Съединените щати от ескалиращото насилие и подчерта, че не може да се прави сравнение между „терористична организация, която безразборно изстрелва ракети по цивилни лица и държава, защитаваща своя народ“.
"Готови сме да окажем подкрепа, ако страните се стремят към прекратяване на огъня. Ще продължим да водим интензивна дипломация, за да сложим край на насилието. А след това незабавно ще възобновим жизненоважната работа за осъществяване на истинско разделение на Израел и палестинска държава, където да съжителстват мирно хора от всички общности".

Турският президент Реджеп Ердоган призова папа Франциск да помогне за прекратяване на това "избиване", по думите му, на палестинци от страна на Израел.

Във вторник външните министри от ЕС ще обсъдят конфликта и възможностите за разрешаването му на извънредна видеоконференция.

Говорител на Европейската комисия нарече обстрела, предприет от палестинската радикална ислямистка групировка "Хамас" срещу Израел, „терористично действие“

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди, че по-нататъшните боеве могат да вкарат региона в „неудържима криза“. Той призова за незабавно прекратяване на „крайно ужасяващото“ насилие.

Рано днес израелски самолети извършиха 80 въздушни удара срещу няколко района на град Газа, малко след като палестинското движение „Хамас“ изстреля ракети срещу Южен Израел.

Лин Хейстингс, заместник специален координатор на ООН за мирния процес в Близкия изток, заяви пред Би Би Си, че е призовала израелските власти да разрешат на организацията да внася гориво и доставки, но ѝ е било отговорено, че не е безопасно.

При вчерашните израелски въздушни удари са били убити 42 души, сред които 16 жени и 10 деца. 10 души, от които две деца, са били убити при ракетни атаки срещу Израел от началото на боевете миналия понеделник, съобщават властите в Израел. По данни на израелската армия, палестинските бойци са изстреляли над 3000 ракети към Израел през последната седмица, предаде Би Би Си.

Общият брой на жертвите в Газа е около 190 души, 55 от тях деца, а 33 жени. Ранените са над 1230, според данни на контролираното от „Хамас“ здравно министерство. Израел посочва, че сред убитите са десетки бойци от „Хамас“.

В предаването "12+3" Мохд Абуаси, оглавяващ Центъра за близкоизточни изследвания, роден в Рамала, коментира, че това е пореден рунд на напрежението между израелци и палестинци в един конфликт, който продължава много години:

"Основното е окупация! Израел окупира палестинските територии и пренебрегва международното право, според което източната част от Ерусалим и окупираните територии от 1967 г. са палестински територии. Израел няма право да прави промени и да докарва хора от цял свят, за да заселва тези територии за сметка на палестинските домове, да анексира палестински земи, да гони хората от домовете им".

По думите му, за да спре този конфликт завинаги, Израел трябва да спазва Резолюцията на ООН и да се оттегли от окупираните територии.

Давид Леви и Мохд Абуаси/Стопкадър, ТВ Европа

Според международния анализатор Давид Леви е естествено Израел да се защити от ракети, "изстреляни от "Хамас" срещу изцяло граждански цели".

"Има един много важен факт, който често се пропуска, че "Хамас" не обявява броя на жертвите сред своите бойци, а обявяват само жени и деца. Те знаят, че така могат да свирят на тънката струна на западния зрител или слушател. Те се опитват да извършат двоен успех - когато извършват терористична атака срещу една демократична и суверена държава, консолидират противниците на Израел, а когато Израел започне да реагира на терористичните действия, те започват да вадят жертвите, много от които са измислени, те са изцяло според техните източници, т.е. източници на една терористична организация, тогава печелят симпатиите на хуманните модерни западни общества". 

По думите на анализатора е важно да не се установява морално тъждество между двете страни, участващи в конфликта, защото от едната страна е демократична държава, а от другата - "няма въобще държава":

"Ако има изобщо държава Палестина, тя се управлява от Махмуд Абас, а не от терористичната организация "Хамас".

Интервюто на Снежана Иванова с Мохд Абуаси и Давид Леви в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Орлин Гигов в съда, 2 юли 2024 г.

Съдът потвърди: Постоянен арест за Орлин Гигов, убил приятелката си

Апелативният съд в София потвърди постоянния арест на Орлин Гигов, който в края на юни преби до смърт приятелката си Силвия Киркова. Въпреки твърденията на защитата на обвиняемия, че става дума за нещастен случай, съдът откри достатъчно доказателства, че именно действията на Гигов са довели до нейната смърт. Протест пред Съдебната палата..

публикувано на 02.07.24 в 11:08

Нарастват случаите на денга в Европа, тигровият комар – трайно установен у нас

В Европа има нарастване на случаите на денга, пренесени на континента от региони, в които този вирус редовно се появява, както и увеличаване на местните огнища с денга и западнонилска треска. Това сочат последните данни на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията, обявени по-рано през юни. Освен това България е..

публикувано на 02.07.24 в 10:59

Напрежение заради преминаването на ВиК - Дупница към "Кюстендилска вода"

Преминаването на фалиралото дружество ВиК-Дупница към регионалния оператор "Кюстендилска вода" от 1 юли породи напрежение заради незавършени процедури. Това съобщи за БНР председателят на Общинския съвет в Дупница Костадин Костадинов. Според него реалното преминаване на ВиК Дупница към "Кюстендилска вода ще е факт от 1 август. Фалиралото..

публикувано на 02.07.24 в 10:57

Двама задържани за кражба от локомотивно депо в Димитровград

Двама мъже са задържани за кражба от локомотивно депо в Димитровград, съобщават от полицията. Вчера по обяд е получен сигнал от служител в депото, че в рамките на месец от хале към ремонтна работилница е извършена кражба на около 1 тон чугунени накладки. По-късно полицаите са заловили мъжете на 36 и 38 г., които са направили самопризнания.

публикувано на 02.07.24 в 10:40

Макс Баклаян: Все още не се наблюдава тенденция да се обменят левове в евро

Все още не виждаме огромна тенденция на хората да обменят левове в евро и да се подготвят за влизането ни в еврозоната . Това каза пред БНР финансистът Макс Баклаян. Очакванията са, че с влизането в еврозоната цените ще се покачат. Анализът на финансиста ги потвърждават: " При влизане в еврозоната цените се закръглят леко нагоре и има една..

публикувано на 02.07.24 в 10:37

Големи пожари на три гръцки острова, евакуират туристи

На три гръцки острова пламнаха големи пожари. Евакуират туристи. Сложна е пожарната обстановка на остров Кос в Егейско море. Огънят достигна до къщи и хотели. Властите евакуираха над 10 хиляди туристи. Те са настанени в спортни зали, защото свободни хотели на острова няма. Няколко села са в готовност за прехвърляне на безопасно място...

публикувано на 02.07.24 в 10:30

От "Величие" отрекоха за разцепление в парламентарната им група

Няма да има разцепление в парламентарната група на "Величие", съобщиха за "Хоризонт" от пресцентъра на партията. Следобед от групата се събират на заседание, на което ще обсъдят и отправените обвинения от един от основателите на формацията - Ивелин Михайлов. По-рано днес той обяви в интервю за БНР, че депутатът Николай Марков се..

публикувано на 02.07.24 в 10:03