Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Японско изкуство + българска сръчност = световен рекорд

Николай Стефанов от Горна Оряховица направи най-малкия оригами жерав в света, сгънат единствено с ръце

Рекордният мъник е изящно сътворен от Николай Стефанов с внимание към детайла.
Снимка: Николай Стефанов

Малък мащаб на хартията, но голям майсторлък и крехко, минималистично изящество на финала. С тези думи можем да опишем творението на Николай Стефанов. 29-годишният икономист, който от над 10 години се занимава с оригами, успя да сътвори най-малкият хартиен жерав в света, създаден единствено с ръце и с размер милиметър и половина.


Японската дума за жерав, сгънат от хартия е orizuru. Смята се, че това е най-класическото и традиционно японско оригами. В културата на страната на изгряващото слънце вярват, че крилете му отнасят душите на хората в рая.

Политаме към рая на жеравното оригами творчество заедно със самия Николай Стефанов, който хронологично ни разказва за мащабите на своите хартиени птици. Започва първо с 4-милиметров жерав, след което постепенно и търпеливо намалява размера, за да стигне до рекордния малък красавец от милиметър и половина.

Бандерол, пръсти и здрави нерви

Николай изработва жеравите си от бандероли за цигарени кутии, откъсва малък квадрат и магията започва. Малко повече за симпатичния хартиен дребосък от неговия автор: „Започнах първо с 2-милиметров жерав. Използвах пинсета, но тя само ми пречеше, защото деформираше хартията в различни етапи от сгъването. Оставих я и започнах да сгъвам с пръсти.“

Финалният опит му отнема около час и 15 минути: „Имах няколко неуспешни опита за милиметър и половина, но в крайна сметка се получи. Човек не трябва да брои провалите си, а само успехите – те са важни.“

Николай казва, че има две основни трудности при създаването на миниатюрните хартиени птици: „Първата е да може да се захване статично хартията, за да не бяга. Втората е самото сгъване, защото е много трудно да се сгъва по ръб и на точно определено място, при положение, че се борави с толкова малко парченце хартия.“

Колко здрави нерви трябва да имаш? „Не съм много търпелив, но сгъването на оригами калява нервите и търпението. То подобрява на пръв поглед второстепенни качества у човек, като концентрация, воля и психика.“

Някои от другите оригами произведения на Николай

Български Vs японски жерав

Рекордът за най-малък жерав в света, но сгънат с помощни средства (игла и микроскоп), е на японецът Наито Акира. В продължение на 40-50 години той се състезава със себе си, като подобрява собствените си постижения. Жеравът, който е направил, е с размери 0.1 мм или една десета от милиметъра, равняващи се на 100 микрона.

Японецът обаче не трябва да е спокоен, защото вече има сериозна заявка за конкуренция в лицето на Николай.

„Той се движи в собствен коловоз, аз се движа в успореден. Надявам се един ден да се прехвърля при него и един ден да му стана конкуренция. Имам да изям още доста хляб, но съм на прав път и лека-полека ще го настигна“, казва нашият оригами майстор и мъдро продължава: „Няма невъзможни нещо. Човек трябва да вярва в себе си и нещата ще се получат“.

Цялото интервю с Николай Стефанов може да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ангел Иванов (вдясно) в разговор с протойерей Кръстин Апостолов, предстоятел на храм

"Той е, неговото име е...": "Епархийски глас" в "Изотопия" преди избора на нов Български патриарх

Три седмици по-късно: от светски към църковен вот. Преди историческия избор на нов +Български патриарх: Какво означава за нас това и как и къде църковните традиции намират място в ежедневието ни, както и къде се срещат и противоречат ли си православието и съвремието? По тези и други въпроси в "Изотопия" си говорим с Ангел Иванов - писател,..

публикувано на 29.06.24 в 11:22
Даниела Ненова

Даниела Ненова между театъра и любовта към птиците

"Живея извън града, извън Синсинати в гората, място, което рехабилитира хищни птици. Понякога хората се учудват как мога да съчетавам природа и гори, и планини с театър, защото едното изисква голям град, другото изисква спокойствие, но аз съм си намерила място, което съчетава и двете, каза за "Хоризонт" 33 годишната актриса Даниела Ненова гост в 51..

публикувано на 25.06.24 в 10:57

Сприхав и без гащи... Защо 90-годишният Доналд Дък остава попкултурна икона?

Това пък е пародия на "Лошото момче" на Били Айлиш в изпълнение на плюшен Доналд Дък със собствен канал в YouTube . Музикалните пародии с патока са плод и на изкуствен, и на естествен интелект, но не са новост. И в киното, и в игрите, и в комиксите Доналд има сатирични двойници, за част от които Disney се разправя в съда с..

публикувано на 24.06.24 в 22:12

Запазената марка на село Паскалевец е самодивската еньовска ракия

В село Паскалевец, община Павликени, са превърнали делниците в празници. Баби, снахи и внучки пазят и предават българските традиции и обичаи. Селото е създадено преди повече от 550 години и има интересна история. Било е околийски център, а негов мирови съдия е бил прословутият Марко Тотев. Хората в Паскалевец са дружелюбни и с чувство за..

публикувано на 23.06.24 в 06:35

От Враца до Севиля: Постелекторален изотопски преглед

Спецификите на политическите процеси у нас и цялостно в Европа не остават незабелязани от "Изотопия". Изборите за депутати в Европейския парламент няма да направят изключение. Затова решихме да ви поведем на една следизборна разходка, която да ни запознае с някои локални и континентални процеси.   Какво ви очаква: От Испания до Кипър, където ще си..

публикувано на 21.06.24 в 14:38

Следкарнавално: Габровци ще продават вече ненужни макети на политици

Карнавалът в Габрово отшумя, но неговите организатори не спират да се шегуват като обявяват, че ще разпродават кукли на политици - от тези, които видяхме точно преди месец във веселото шествие. Парламентарните избори минаха, някои политически лидери още осмислят резултатите от вота, други вече си подадоха оставките. Габровци обмислят..

публикувано на 21.06.24 в 06:50

Разорани и унищожени полски пътища в Златаришко. Земеделци се жалват, реакция няма

Неправомерно усвоени общински полски пътища в Златарица създават проблеми на земеделски стопани да обработват земите си и да приберат реколтата, създават се предпоставки за пожари и за конфликти между производителите . В Златарица кметът миналата година разрешава на брат си безплатно и безпроблемно да разоре и засее полските пътища. Братът..

публикувано на 20.06.24 в 08:59