Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 46 000 зрелостници писаха върху "Песента на колелетата" на матурата

| обновено на 19.05.21 в 12:01
Снимка: БГНЕС

Върху произведението "Песента на колелетата" на Йордан Йовков писаха зрелостниците в третия модул на задължителната матура по български език и литература. 

Близо 3500 от записаните зрелостници не са се явили на задължителната матура по български език и литература, съобщиха от Министерството на образованието. В залите на 750 училища в страната влязоха близо 46 хиляди ученици.

В Ямбол и Самоков двама зрелостници са били отстранени заради ползване на мобилни телефони. Други трима в София са се явили без документи за самоличност, но след проверка са били допуснати. Осем карантинирани ученици от различни градове на страната успяха да положат изпит, а други двама, болни от Covid-19 ще се явят на сесията през август.

В условия на извънредна епидемична обстановка близо зрелостниците се явиха на задължителен изпит по български език и литература. За първи път изпитът се предаваше от камери в реално време, а родителите можеха да наблюдават.

За първи път изпитът се заснемаше от камери и се предаваше на живо в 28-те регионални управления на образованието в страната. Различното сега е, че по трима родители от всяко училище, ще могат да гледат в реално време.

Изпитните зали бяха общо 5000, а квесторите над 15 000 души.

Зрелостниците влизаха със служебна бележка в електронен формат и лични документи в оригинал. Задължително бе носенето на предпазна маска и прозрачен плик за личните вещи.

На изпита бе разрешена химикалка, която пише с черен цвят, молив и гума.

Матурата продължава 4 астрономически часа, разделена в три модула. 

Първият с 30 затворени въпроса, вторият с 10 въпроса със свободен отговор, а в третият пишат есе или интерпретативно съчинение по зададена тема.

Оценяването на изпитните работи ще стане в периода между 22-ри май и 6-и юни, а резултатите ще станат ясни до 7-и юни.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Снимката е илюстративна

Как започна изпитният ден в столичното 23 СУ „Фредерик Жолио Кюри“

„16 класни стаи са заети, 142 зрелостници са разпределени, квесторите бяха изключително организирани, стриктни, готови да посрещнат зрелостниците“, обясни директорът на столичното 23 СУ „Фредерик Жолио Кюри“ Нина Чанева преди началото на днешната..

публикувано на 19.05.21 в 07:45
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ливанци са се изнесли на палатка край морето след началото на израелската военна кампания.

Девет жертви на израелски удар в центъра на Бейрут

Девет души са убити при израелското нападение в центъра на Бейрут, съобщи ливанското министерство на здравеопазването. Няколко правителствени сгради се намират в близост до мястото на атаката, включително централата на правителството и парламентът...

публикувано на 03.10.24 в 16:02

Пациентски организации предупреждават за възможно забавяне на ТЕЛК решения

Лекарите от ТЕЛК вече не могат да пренасочват документи на пациенти, когато в дадена комисия липсва нужният специалист, който да освидетелства човек според заболяванията му. За премахването на тази възможност сигнализираха от пациентските организации..

публикувано на 03.10.24 в 16:00
Президентът Румен Радев

Радев: Убеден съм, че българската нация ще продължи да черпи вдъхновение от делото на цар Самуил

Историците проф. Георги Николов и проф. Петер Шрайнер бяха удостоени с Почетния знак на президента.  Двамата учени получиха отличията за цялостен принос в изследването на средновековната българска история и конкретно на времето на управление на цар..

публикувано на 03.10.24 в 15:59
Джейхан Ибрямов

СГП внася мотивирани искания до Рая Назарян и ЦИК по казуса с имунитета на задържания депутат

Очаква се до края на работния ден прокуратурата да поиска от председателя на Народното събрание и от ЦИК да разрешат да започне наказателно производство срещу независимия депутат и кандидат за народен представител от коалиция "Алианс за права и свободи"..

публикувано на 03.10.24 в 15:46
Летище

Първата група евакуирани кипърци от Ливан пристигна в Ларнака

Първата група кипърски граждани, евакуирани от Ливан, кацна днес в ранния следобед на летището в Ларнака с транспортен самолет на гръцките военно-въздушни сили. В рамките на плана за масова евакуация на чуждестранни граждани от района на военните..

публикувано на 03.10.24 в 15:41

Бернхард Милес: За децата е важна европейската история на Германия

Денят на германското единство се чества на днешния трети октомври и това е националния празник на Германия. На трети октомври 1990 година е обявено обединението на Федерална република Германия и Германската демократична република в една..

публикувано на 03.10.24 в 15:31
Резервоари с гориво на атола Диего Гарсия

Лондон предава островите Чагос на Мавриций

Обединеното кралство обяви, че ще предаде островите Чагос на Мавриций след повече от половин век владичество и дълги преговори. Островите са със стратегическа важност в средата на Индийския океан, а един от тях – тропическият атол Диего Гарсия, е..

публикувано на 03.10.24 в 15:25