Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Панаир на книгата в Лайпциг

Снимка: ЕПА/БГНЕС

120 книгоиздатели и книготърговци ще участват на тазгодишния Пролетен панаир на книгата, който ще се проведе от 31 май до 6 юни в парка пред НДК в София. А днес започва и специално издание на панаира на книгата в Лайпциг. 

Заради коронакризата един от най-престижните литературни фестивали в света ще даде възможност за виртуално пътешествие в света на книгите и литературни точки за четене.

До 30 май почитателите на литературата могат да проследят над 300 събития от панаира в интернет. Дигиталният заместник на панаира се нарича "Лайпциг чете" и се провежда за втори път. Тази година обаче ограничен брой читатели могат да присъстват на събитията на място. За целта организаторите на панаира предлагат безплатни бързи тестове тестове на различни места в града.

Още по темата в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

8,3 на сто от избирателите в област Перник са гласували за Народно събрание към 11 ч.

8,3% от избирателите в област Перник са гласували за Народно събрание към 11 часа днес. Избирателната активност е с 1% по-ниска в сравнение с предсрочните парламентарни избори през април миналат година. За Европейски парламент са гласували 7,8% от гласоподавателите, като активността е сходна с предходните европейски избори. До обяд днес не са..

публикувано на 09.06.24 в 13:58

В Плевен избиратели срещат трудности да гласуват с машина и за НС, и за ЕП

В спокойна обстановка е започнал изборният ден в област Плевен. Две хиляди са избирателите, които могат да гласуват само за Народно събрание. Причината е, че нямат уседналост от три месеца, което се изисква при вота за Европейски парламент. От Районната избирателна комисия  са извършили п роверка в Кнежа. Секретарят Николай Яков каква е..

публикувано на 09.06.24 в 13:42
Руски тестови изтребители от 5-о поколение Т-50, чието ново название е Су-57, в полет на авиоизложението „МАКС 2017“ край Москва през юли 2017 г.

Украйна твърди, че е поразила Су-57 на летище в Южна Русия

Украйна съобщи, че е поразила изтребител Су-57, паркиран на летище в Южна Русия. Това е първата атака на Киев срещу най-новото поколение стелт самолети на Москва, предаде АФП. Украинските сили удариха за първи път руски изтребител от най-ново поколение "Сухой" - Су-57 във въздушна база в Русия, съобщи в неделя киевската разузнавателна агенция..

публикувано на 09.06.24 в 13:40

12,65% е активността в област Монтана към 11 часа

14 810 избиратели са гласували в област Монтана за Народно събрание. Това представлява избирателна активност от 12,65% към 11 часа. Около 1,5% по-малко са дали своя вот за Европейски парламент. Най-активни в първите часове на деня са живеещите в общините Георги Дамяново и Чипровци – над 20%. Причината е, че там броят на избирателите е..

публикувано на 09.06.24 в 13:39

Галъп: Избирателната активност към 13 часа е около 16%

Към 13 часа  избирателната активност  и за парламентарните, и за европейските избори е около 16 процента. Това съобщи пред БНР Светлин Тачев, социолог от "Галъп интернешънъл болкан". " Започва да забавя ход. В началото на деня вървеше почти равностойно на предишните избори. За парламентарни започва да изостава спрямо втори април..

публикувано на 09.06.24 в 13:39

Жалба за неправомерно участие в изборния процес в Смолян

В Районната избирателна комисия в Смолян е постъпила жалба от коалиция, в която се твърди, че има неправомерно участие в изборния процес на служители на държавната и общинската власт.  Предстои РИК да се произнесе по нея. В община Доспат всички кметове на населени места са пълномощници на партия, като организатори на изборите не могат да бъдат там,..

публикувано на 09.06.24 в 13:31

Избиратели в старата столица: Политиците да са по-честни, да не се държат като подлоги, а като българи

В област Велико Търново избирателната активност към 11:15 часа е 9,65% за националните избори и 9,11 на сто за изборите за Европарламент. Активността е аналогична от предходния вот, съобщиха от Районната избирателна комисия. Как протича изборния ден  Работата на секционните избирателни комисии в област Велико Търново започна с нарушения. В..

публикувано на 09.06.24 в 13:23