Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фотографът Георги Кожухаров с награда за снимки от протестите през 2020 г.

Георги Кожухаров
Снимка: Фейсбук-BulFoto Agency

Преди дни фондация "БГ прес фото" раздаде годишните си награди за 2020 година и откри изложба в Нов български университет с номинираните снимки от конкурса за журналистическа фотография. Георги Кожухаров от "Дневник" получи голямата награда за фотожурналистика "БГ прес фото 2020". На второ място бе класирана Надежда Чипева от "Капитал", а на трето място Георги Палейков от агенция "Булфото".

Георги Кожухаров каза за БНР, че е кандидатствал със снимки от протестите в България през 2020 година, а също с други два проекта - събитията, свързани с бежанската криза на границата между Гърция и Турция и снимки от остров Сокотра в Йемен, който се води за едно от най-изолираните и недостъпни места в света.

"Когато човек работи на място, което е в собствената ти държава, в собствения ти град, това му позволява да прекара много дълго време, наблюдавайки и анализирайки какво се случва и когато човек има повече време това понякога е много ключово, за да може да си свърши по-добре работата. Както аз, така и моите колеги от "Дневник",  прекарахме стотици дни, отразявайки протестите и успях да направя малко по-пълна картина и която, когато се концентрира в 12 кадъра изглежда по-обстойно и по-завършено и може би това беше оценено от журито", допълни в предаването "Хоризонт до обед" Кожухаров.

12-те черно-бели кадъра отразяват ключови събития и моменти по време на протестите:

"Както е характерно за българските протести те винаги са много продължителни и много дълги. Отразяват ключовите неща, които са се случили - началния ентусиазъм, последвалите събития с блокирането на "Орлов мост". Така наречените "Велики народни въстания", след това на моменти отчаянието на протестиращите, загубата на енергия и може би резултатът, който се постигна", подчерта фотографът. 

От 17-годишен досега Георги Кожухаров е фоторепортер на „Икономедиа“. Носител е на много награди, а снимките му публикуват най-престижните международни агенции и издания. Показвал ни е военните действия в Сирия и Украйна, бежанския поток към Европа, протести, гняв и тъга у нас и в чужбина.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дипломат събра пъстрата мозайка на Кипър в книга

Необичайно и увлекателно пътешествие из Кипър  извън традиционните туристически маршрути - в ролята на любознателен пътешественик, любопитен откривател и сладкодумен разказвач на истории влиза посланикът на България в Кипър в периода 2014-2018 г. Христо Георгиев. Премиерата на неговата книга "Скритото очарование на Кипър" бе част от майските..

публикувано на 18.06.24 в 11:40

Недостиг на водни спасители въпреки по-високото заплащане

Заплащането на водните спасители е сравнително високо и въпреки това недостигът на кадри за сезона продължава . Това обясни пред БНР концесионерът на плажа в Крайморие Николай Димитров. Държавата натоварва с допълнителни изисквания през новата наредба, приета преди два месеца, смята той.  След разговори между концесионери и..

публикувано на 17.06.24 в 06:42

Доц. Илиан Господинов: Чака ни горещо лято. Валежите през юни са далеч под нормата

Към Балканите има почти постоянен поток на по-топъл въздух. Това е естествен процес. Нормално е времето да бъде относително по-топло от климатичните норми . Това обясни в интервю за БНР доц. Илиан Господинов от Националния институт за метеорология и хидрология (НИМХ). През юни миналата година температурите бяха по-скоро около нормата и..

публикувано на 13.06.24 в 09:28
Ивелин Михайлов и Николай Марков

Откъде дойде пробивът на "Величие"?

"Има го феномена на непрестижния вот . Второто е, че паралелната реалност онлайн съществува. Съществуват изключително странни хора, със свои видеоканали, своя аудитория, свои зрители. И когато схванем върху колко голяма аудитория имат влияние хора като Цанов (Станислав Цанов - бел. ред.) и Киро Брейка, които няма да видите в национален..

публикувано на 10.06.24 в 12:07
Александър Маринов

Александър Маринов: Ще се появи мощна политическа сила. Ако не е президентът, ще е нещо друго

" В България ще се появи нова мощна политическа сила, от която има нужда обществото . Такава, около която да се формира нов тип управление. Ако не е президентът, ще е нещо друго." Това мнение изрази в интервю за БНР  политологът проф. Александър Маринов. Персонифицираните очаквания са насочени към президента , смята той. "В момента това..

публикувано на 10.06.24 в 09:01

Затихва ли интересът към покупко-продажбата на гласове в Силистренско?

Купуването и продаването на гласове е престъпление. Преди и по време на избори се правят специализирани полицейски операции срещу нарушаване политическите права на гражданите. Но защо да са нарушени правата им, ако всичко става по съгласие - и на едната, и на другата страна? Практиката показва, че това са най-трудно доказуемите престъпления...

публикувано на 09.06.24 в 11:46

Диагноза от Дивчовото: Политиците много подценяват народа!

На географския ръб на ЕС – в селата Лесово и Мелница от Ямболска област, настроенията са сходни. Лесово е само на няколко километра от българо-турската граница.  Някои жители там са доволни, че България е в ЕС, други не отчитат промяна. Всички обаче са обидени на политиците. В предизборната кампания виждат само "надплюване, кал". За..

публикувано на 09.06.24 в 11:24