Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юбилейно пътуване по теснолинейката Септември-Добринище на 6 юни

Снимка: Ани Петрова

Със специален влак, теглен от парен локомотив Българските държавни железници и гражданското Сдружение "За теснолинейката" ще отбележат 100-годишния юбилей от започването на строежа на теснопътната жп линия Септември-Добринище. Началото на изграждането на линията е дадено през пролетта на 1921 година, за да се определи 100 години по-късно за архитектурен шедьовър и чудо на инженерната мисъл.

На 6 юни атракционният влак ще пътува по първата открита отсечка на линията от Септември до Велинград и след престой от малко повече от 2 часа в курортния град, ще отпътува обратно за Септември. 

Билетите за това пътуване свършиха за 24 часа. Затова БДЖ определи още две дати за пътуване с парния локомотив, за които предстои да бъдат пуснати билети.

Пътуването ще бъде в състав от 4 вагона, със седящи места, в средата ще бъде прикачен бюфет-вагон. Местата са 120 като това е максималния капацитет, за да бъде сигурно, че спрямо сегашното си техническо състояние парният локомотив ще може самостоятелно да изтегли до Велинград предвид голямата денивелация по трасето.

"Парният локомотив с номер 60976, който е единственият възстановен на БДЖ теснопътен локомотив, възстановен през 2004 по инициатива на железопътния превозвач, локомотивът е произведен през 1949 г. в Полша и e един от няколкото запазени от тази серия, единственият възстановен", каза за БНР Кристиян Ваклинов, председател и основател на Гражданско сдружение "За теснолинейката".

Снимка: БГНЕС

Пътуването с влак, теглен от парен локомотив е пътуване назад във времето, което сега се радва на огромен интерес. Има хора със специални интереси в областта на железниците, които идват у нас организирано чрез туроператори, фотографи, на които целта им е да уловят красотата на природата, любители на ретропреживяванията, които заплащат значителни суми за тези пътувания у нас.

"Локомотивът е използван за ежедневното обслужване на товарните и пътнически превози по линията. Теснолинейката Септември -Добринище е имала огромно натоварване, особено през 60-те години преди доставката на дизеловата тяга, дизеловите локомотиви, първите пристигат в края на 1965 година. До тогава всички влакове се обслужват с парни локомотиви по линията. Имало е множество товарни влакове с много вагони, съответно са пътували дълги композиции с по два локомотива като този, който ще тегли специалния празничен юбилеен влак в неделя и без тях е било невъзможно движението по линията. На практика 1926 година, когато тръгва първия влак по теснолинейката в първата открита отсечка до Велинград само, първите 39 километра преди 95 години, линията се обслужва с по-маломощни, по-мънички парни локомотиви, десетина години по-късно като нараства трафика по линията са закупени по-мощни локомотиви и след тях трета порция закупени от БДЖ парни локомотиви за линията именно от тези, чийто представител е запазеният и възстановен 60976 полски локомотив като най-мощен, след което идват дизелите, които са два пъти по-мощни от най-мощния парен и доста облекчават и осъвременяват обслужването на превозната дейност по линията Септември- Добринище".

До 2019 година, откакто е възстановена машината всички подобни пътувания с парен локомотив са се провеждали с туроператор. През 2019 година по наша инициатива за първи път се направи по случай деня на Съединението - 6 септември пътуване, за което се пуснаха билети за продажба в касите на БДЖ.

На 19 и 20 юни ще се организира същото пътуване. Допълнителна атракция към пътуването ще бъде присъствието на народни певици от Фолклорната вокална формация "Магическите гласове" на България, които заедно със създателя на Формацията Нина Николина ще бъдат част от отбелязването на годишнината чрез провеждането на импровизиран концерт с акапелни изпълнения, именуван "Песента на теснолинейката".

"Ще представят програма, различна, нетипична на някои от гарите по маршрута на атракционния влак в неделя, който ще бъде съпътстваща програма и ще се получи много приятно, тъй като е едно допълнително разнообразие, емоция на дошлите на това пътуване. Късметлиите, които успяха да се вредят да си купят билети, защото за няма и 24 часа билетите бяха тотално изкупени, което е голяма радост за всички нас и вярвам и за превозвача".

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Доц. Илиан Господинов: Чака ни горещо лято. Валежите през юни са далеч под нормата

Към Балканите има почти постоянен поток на по-топъл въздух. Това е естествен процес. Нормално е времето да бъде относително по-топло от климатичните норми . Това обясни в интервю за БНР доц. Илиан Господинов от Националния институт за метеорология и хидрология (НИМХ). През юни миналата година температурите бяха по-скоро около нормата и..

публикувано на 13.06.24 в 09:28

Тен Хаг остава начело на Манчестър Юнайтед

Ерик тен Хаг ще остане мениджър на Манчестър Юнайтед след прегледа на представянето на клуба за сезона, съобщават британските медии. Според Би Би Си Юнайтед е разговарял с холандеца за удължаване на договора му на „Олд Трафорд“. Слабата втора кампания за Тен Хаг завърши с висока оценка, тъй като той..

публикувано на 12.06.24 в 07:40
Ивелин Михайлов и Николай Марков

Откъде дойде пробивът на "Величие"?

"Има го феномена на непрестижния вот . Второто е, че паралелната реалност онлайн съществува. Съществуват изключително странни хора, със свои видеоканали, своя аудитория, свои зрители. И когато схванем върху колко голяма аудитория имат влияние хора като Цанов (Станислав Цанов - бел. ред.) и Киро Брейка, които няма да видите в национален..

публикувано на 10.06.24 в 12:07
Александър Маринов

Александър Маринов: Ще се появи мощна политическа сила. Ако не е президентът, ще е нещо друго

" В България ще се появи нова мощна политическа сила, от която има нужда обществото . Такава, около която да се формира нов тип управление. Ако не е президентът, ще е нещо друго." Това мнение изрази в интервю за БНР  политологът проф. Александър Маринов. Персонифицираните очаквания са насочени към президента , смята той. "В момента това..

публикувано на 10.06.24 в 09:01

Затихва ли интересът към покупко-продажбата на гласове в Силистренско?

Купуването и продаването на гласове е престъпление. Преди и по време на избори се правят специализирани полицейски операции срещу нарушаване политическите права на гражданите. Но защо да са нарушени правата им, ако всичко става по съгласие - и на едната, и на другата страна? Практиката показва, че това са най-трудно доказуемите престъпления...

публикувано на 09.06.24 в 11:46

Диагноза от Дивчовото: Политиците много подценяват народа!

На географския ръб на ЕС – в селата Лесово и Мелница от Ямболска област, настроенията са сходни. Лесово е само на няколко километра от българо-турската граница.  Някои жители там са доволни, че България е в ЕС, други не отчитат промяна. Всички обаче са обидени на политиците. В предизборната кампания виждат само "надплюване, кал". За..

публикувано на 09.06.24 в 11:24

„Криле за приземяване“ и творчеството на Диана Иванова

И в най-уредената държава да отидеш, си чужденец. Това е разбрала поетесата Диана Иванова, когато обстоятелствата я принуждават да напусне родния Сливен и да отиде в Англия при децата си.   Там работи в Медицински център, но едно редовно слушано българско предаване като "Рано в неделя" и болката към България тази година я вдъхновяват да..

публикувано на 09.06.24 в 06:00