Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посланичката на Мароко бе домакин на събитието "Дипломация на Чудесата на България"

Почетните гости в резиденцията на Кралство Мароко по време на събитието "Дипломация на Чудесата"
Снимка: Славена Илиева

Н. Пр. г-жа Закия Ел Мидауи, посланик на Кралство Мароко в България, събра в София дипломати, министри, евродепутати, археолози, изследователи, преподаватели, допринесли за развитието на българското културно-историческо наследство.

Домакин на едно от големите събития "Дипломация на Чудесата на България", случващо се след Covid-19 вълната, бе посланикът на Мароко Закия Ел Мидауи, която определят като голям приятел на България, неуморна в многобройните инициативи за опознаването, популяризирането и засилването на дипломатическите отношения между нашите народи и културното наследство на България. Няма нищо случайно, защото точно тази година се навършават 60 години от установяването на дипломатическите отношения между Мароко и България.

Именно в резиденцията на Мароко главният редактор на вестник „Стандарт” Славка Бозукова, която вече 10 години е начело на кампанията за опазване на националното, културно и историческото наследство „Чудесата на България“, представи ѝ книгата „Легенди за чудесата на България“, която с гордост може да споделим, че вече е преведена на английски, руски и немски език. 

Събитието уважиха целият дипломатически корпус, вицепрезидентът Илияна Йотова, бившият вицепремиер и външен министър Екатерина Захариева, служебните министри на туризма проф. Стела Балтова и на културата проф. Велислав Минеков, проф. Димитър Димитров, ректор на Университета за национално и световно стопанство, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски.

Подкрепа и поздравления отправи и еврокомисарят Мария Габриел, която не успя да присъства, както и евродепутати, кметове, подкрепили инициативата, учени, изследователи, археолози, музейни специалисти.

Снимка: Славена Илиева

"Като посланик на Кралство Мароко имам удоволствието да съм домакин на това събитие - "Дипломация на чудесата" в рамките на Националната кампания "Чудесата на България", инициирана от агенция "Стандарт нюз". Поради тази причина искам да благодаря силно на госпожа Славка Бозукова, главен редактор на "Стандарт нюз" и нейният екип от журналисти, които повече от 11 години ръководят тази кампания за запазване и популяризиране на българската история, култура и туризъм. За мен е щастие, че мога да участвам в тази инициатива, която допринася много за защита на чудесата на вашата прекрасна държава, която се класира трета по богатство на историческото, културно и туристическо наследство", каза Н. Пр. г-жа Закия Ел Мидауи.

Представяне на традиционни марокански танци и традиционните дрехи   Снимка: Славена Илиева

И ако ние сме забравили за силата на българското културно наследство, то думите в кокетната резиденция в марокански стил, сякаш напомниха за нещо забравено - България е на трето място по богатство на исторически паметници. Множество хора, легации, институции се включват през тези години и продължават да подкрепят културното и историческо наследство на България и в най-отдалечените кътчета на родината. Сред „покровителите“ са Норвегия, Америка, Япония, Азербайджан, Турция, Италия, Монголия, Русия, Франция. България е получила много помощи за развитието, обновяването на светините на България като църкви, манастири, исторически и културни паметници, паркове, пътеки, туристически забележителности от всякакво естество. Кампанията „Чудесата на България“ наистина е голям успех както на национално, така и на международно ниво.

Представяне на традиционни марокански танци и традиционните дрехи  Снимка: Славена Илиева

"През 2018 година кампанията "Чудесата на България" получи награда от Европейската комисия за насърчаване на европейското културно, историческо наследство", допълни Н. Пр. г-жа Закия Ел Мидауи.

И сме съгласни с това, което Славка Бозукова споделя за ролята на дипломацията, както и пътеките, по които са минали, за да се стигне до настоящият успех на „Дипломация на Чудесата", но нека да видим как и защо и какво всъщност България предлага на света.

"Не ми се иска да си говорим за политика, а ми се иска да си спомним думите на един световно известен британски режисьор, който обичаше да казва, че политиката е въпрос на оцеляване до следващия петък, докато дипломацията е въпрос на оцеляване за следващия век. Сигурна съм, че вие знаете, че българите са едни от първите творци на нашата цивилизация, както и че България е люлка на европейската цивилизация и култура. Сигурна съм, че знаете, че България е най-древната страна в Европа и че това е единствената държава, която не е променяла името си от нейното основаване. Знаете ли, че първото обработено злато в света е в България край Варна, че първата солница в Европа се намира край Провадия, първият манастир в Европа не се намира в Ирландия, както се смяташе доскоро, а в България до Пловдив, близо до Чирпан. В България се намира и първият златен рудник в Европа край Крумовград, най-старият  календар в света е близо до Банско, най-старите следи от хомо сапиенс в Европа се намират до пещерата Бачо Киро".

Честване на 60 годишнината от установяването на Дипломатческите отношения между Кралство Мароко и Република България Снимка:Славена Илиева

Със сигурност оттук нататък дипломацията ще е по-различна и още по-подкрепяща и съзидателна. Бе отправена надежда, че посланиците в България ще се превърнат в истински посланици на „Чудесата на България“ за света. Вицепрезидентът Илияна Йотова също отправи специална благодарност към домакините и наблегна на три важни точки, на които няма как да не обърнем особено внимание.

"Чудесата у нас са на всяка крачка и специално благодаря на българските учени, които са невероятни и които са едни от най-добрите археолози, историци, познавачи на езика, лингвисти, които откриват тези чудеса и ги правят достояние на целия свят. Сега ми позволете да се обърна към представителите на дипломатическите мисии в България, към посланиците  ида има кажа така, където обикновената дипломация не може да свърши нещо обръщайте се смело към културната дипломация, защото тя отваря и най-тежките залостени врати", каза вицепрезидентът Илияна Йотова.

Съвместно представяне на марокански и бълграски традици, култура и кулинария     Снимка: Славена Илиева

Подобни събития и проекти като „Чудесата на България“ ни сплотяват, обединяват, сподели еврокомисарят Мария Габриел. Ролята на ЕС със сигурност също е голям ключов фактор. Богатство е да знаем и да популяризираме културното ни наследство в Европа и по света. Без съмнение културният туризъм подпомага междукултурния диалог и местните икономики на държавите. А в лицето на Кралство Мароко тя също оценява прекрасното взаимодействие, на което се радват днес двата народа.

"В този контекст програмите "Хоризонт Европа" и "Творческа Европа" предоставят много възможности за международно сътрудничество в сферата на културата, творчеството и опазването на културното наследство. Пожелавам тези програми да бъдат източник на нови идеи, творчество и активно българско участие. Европейският съюз и Мароко са ключови партньори в образованието и културата, основано на преимущество за всички страни".

Служебният министър на туризма Стела Балтова коментира, че няма друга икономическа дейност в света, която е посланик на културата, такава, каквато е туризма.

"Ние сме убедени, че дори и в момента, когато живеем в един забързан свят на платформи, пандемията дойде, за да ни покаже, че трябва да се забавим малко и да погледнем тези културни артефакти, културни паметници, които да ни разкрият връзката между поколенията, хилядолетието на тяхното развитие".

Снимка: Славена Илиева

Служебният министър на културата Велислав Минеков увери, че ще работи в насока задълбочаване на културната дипломация:

"Преди 20 години бях поканен от Фондацията за култура на краля на Мароко. Една от моите работи оставих в Аржентина. Впоследствие бях награден с една прекрасна обиколка на Мароко".

Снимка: Славена Илиева

Отбелязахме 60 годишнината от установяването на дипломатическите отношение между България и Мароко, честваме големият успех на кампанията "Чудесата на България“ и създаването на клуб „Приятели на Чудесата на България“, по повод 24 май бе публикувана книгата "40 легенди на България", честваме 101-годишнина от основаването на УНСС, а тепърва предстоят и други културни събития пак с подкрепата на Кралство Мароко. Вече тече подготовката на 15-ия Международен младежки фестивал конкурс на изкуствата „Музите".

Събитието закри проф. Димитър Димитров, ректор на Университета за национално и световно стопанство.

"Какво е общото - общото е, че създаваме традиции, приемственост - ние в областта на икономическото образование, а вие в областта на националното наследство, защото народ без родова памет е безпътен. Търсейки допирни точки с нашите домакини попаднах на интересно съвпадение - маслодайната роза Дамасцена е националният символ и на България и на Мароко, а ние за празника на нашия университет за почит на българската традиция засадихме 101 рози в градините на нашия университет", допълни ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров.

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

20 години в очакване на закон за доброволчеството

50-ото Народно събрание бе поредното, което не успя да приеме Закон за насърчаване на доброволчеството. България е единствената страна в ЕС, която няма такъв нормативен акт. Според доклад на "Евростат" едва 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности - близо двойно по-малко в сравнение със средното за Европа. Мария Тончина:..

публикувано на 02.10.24 в 07:14

Бягане в подкрепа на незрящи хора ще се проведе за седма година в София

Благотворително бягане в подкрепа на трудноподвижни или незрящи хора ще се проведе тази вечер в София.  Организатор на събитието "Светулки RUN" е Софийски планински клуб и началото му е край езерото Ариана в Борисова градина. Информация за инициативата можете да немарите и във "Фейсбук" . Регистрацията започва в 19 часа, а самото бягане - от 20 часа...

публикувано на 01.10.24 в 05:08

Роботите стават все по-достъпни в българската икономика

Роботиката представлява голяма планина, която участниците се учат да изкачват заедно . По време на това изкачване те учат много за екипната работа, за реалния свят – как когато свържем две жички, напишем малко код и натиснем един бутон, виждаме как това, което сме направили, може да помогне на останалите около нас. Това обясни в интервю за..

публикувано на 27.09.24 в 11:32

Румяна Киризиева: В по-малките населени места са по-отворени към спорта

Последният петък на септември е Европейски ден на спорта в училище. Идеята е да се съчетаят физическа активност и забавление . Това е десето, юбилейно издание на кампанията у нас, в която се включват все повече училища и спортни клубове, отбеляза пред БНР  Румяна Киризиева от пловдивското сдружение "Бъди активен". По техни данни близо 800..

публикувано на 27.09.24 в 11:00
Петко Стоев

Петко Стоев за ролята на технологиите в съвременния свят

За ролята на технологиите в съвременния свят има много какво да се каже. Те стават все по-важна част от нашето ежедневие.  "В момента технологиите се развиват като симбиоза между човека и иновацията , защото винаги целта е технологията да помага на човека да се справя по-добре, да работи по-комфортно, по-удобно, каза за "Нощен Хоризонт"..

публикувано на 26.09.24 в 15:11
 Владислав Николов

На 28 септември във Варна ще се проведе 11-то събитие за събиране на капачки

"Ние никога не сме си мислили, че ще превземем по такъм сърцат начин хората, идеята ни беше да направим нещо от себе си, което да бъде чисто, същевременно полезно, каза за БНР Владислав Николов, създателят на първата в България благотворителна кампания за събиране на капачки в помощ на недоносени бебета "Аз Вярвам и Помагам" .  Всичко започва през..

публикувано на 26.09.24 в 11:45

Студенти от Стопанския факултет на СУ, доброволци и общинари обновиха подлеза на спирка „жк. Изток“

Мръсен, тъмен и издраскан, сборно място на футболни агитки – така доскоро е изглеждал подлеза под бул. "Цариградско шосе" в близост до кръговото на четвърти километър. Случайни минувачи разказват, че подлезът от години е оставен без поддръжка. „Беше ужасно мръсен, всичко беше нарисувано“, каза случен минувач. „Не съм минавала много често..

публикувано на 25.09.24 в 12:02