Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Тодоров: Мерките заради санкциите са между правната издържаност и доброто намерение

Проф. Иван Тодоров
Снимка: БГНЕС

"Добре е, че се вземат мерки във връзка със санкциите по "Магнитски", но доколко те са правно издържани при липса на законодателен орган, Народно събрание", заяви пред БНР проф. Иван Тодоров, адвокат и представител на големи международни компании. Според него те са на границата между правната издържаност и доброто намерение.

По думите на проф. Тодоров в момента не се знае какви са последиците за лицата, контактували със санкционираните:

"Казва се министрите да вземат мерки, така че държавата да няма отношение с тези физически лица и фирми, но въпросът е какво се случва. Примерно банките започват да им блокират сметките, това води до резултат, че ако някой иска да си плати данъците, не може, не може да си плати и сметките за ток, не може нищо да прави. Това е много близко до гражданската смърт, което не знам дали е най-адекватната мярка в този случай".

Според адвоката би трябвало в решението на Министерски съвет за предприемане на действия във връзка с наложените санкции от САЩ, да се уредят конкретно нещата:

"Много бързо са приети нещата, има формулировки, които не са съвсем ясни. ... Има двузначно тълкуване на някои точки. Правното основание също не бих казал, че е най-издържано".

Проф. Иван Тодоров уточни, че мерките не са препоръчителни, а изрично се казва, че държавната администрация трябва да спре да контактува с тези лица и фирми. 

"Поради твърде общите и не винаги прецизно формулирани текстове в решението на МС се налагат какви ли не забрани - блокиране на сметки, прекратяване на договори, т.е. нещата надхвърлят доста първоначалната цел на МС, което е много опасно, защото създава несигурност. Тези фирми имат голям оборот, имат назначени служители, не се знае какво ще стане с тях. Хубаво е тези неща да бъдат уредени предварително", обясни още той.

Неговото мнение е, че има някакъв подбор в списъка с обявени свързани лица със санкционираните.

"Братя Найденови са в този списък и ще бъде странно да бъдат санкционирани точно тези, които са довели до повдигането на обвинение и разкриване на нарушения на Васил Божков. Не знам дали това ще е стимулиращо за други. Излиза, че като направиш нещо такова, на първо място вредиш на себе си".

По думите му следващото Народно събрание трябва бързо да приеме специален закон, който да даде указания как да се прилагат санкциите по закона "Магнитски" към български граждани и фирми.

Интервюто на Диана Янкулова с проф. Иван Тодоров в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентите на Китай Си Цзинпин и на Русия Владимир Путин

Путин заговори за нови договори за колективна сигурност

Президентите на Китай и Русия се обявиха за нова организация за сигурност в противовес на НАТО. В Астана, където се провежда срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество, руският президент Владимир Путин говори за нов набор от евразийски договори за колективна сигурност. Новата регионална система за сигурност трябва да бъде отворена за..

публикувано на 04.07.24 в 15:11
Николай Марков

"Величие" призова Николай Марков да освободи поста на председател на ПГ

Ръководството на партия "Величие" официално призова Николай Марков да освободи поста на председател на парламентарната група, а Виктория Василева доброволно да се откаже от поста заместник председател на Народното събрание.  В публикувано на сайта на партията съобщение се казва, че това е решение на Централния съвет на партията и то е взето на извънредно..

публикувано на 04.07.24 в 15:10
Илхан Андай

Илхан Андай: Яваш-яваш Доган ще нареди пъзела

Яваш-яваш Ахмед Доган ще нареди пъзела . Нещата са вече под контрол . С тази констатация журналистът Илхан Андай започна коментара си за случващото се през последните дни в ДПС и уточни: " Почетният председател ще разбере, че е жертва на интригите на едни хора около него и по върховете на партията, които той отгледа от състояние на амбициозни..

публикувано на 04.07.24 в 15:09
Протестиращи фармацевти в Хасково -  4 юли 2024 г.

Ако няма решение по казуса с Наредба 4, след 1-2 месеца НЗОК няма да може да плаща на аптеките

Продължава да се търси решение на проблема възникнал с промените в Наредба 4, която се отнася до предписването и отпускането на лекарствени продукти по Здравна каса и заради, които се намалява плащането към аптеките за изпълнение на безплатните за пациентите рецепти. Това стана ясно след среща на собствениците на аптеките с Министъра на..

публикувано на 04.07.24 в 14:41
Костадин Костадинов

Костадин Костадинов призова за коалиция тип "всички срещу ГЕРБ и ДПС"

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов призова за коалиция тип "всички срещу ГЕРБ и ДПС" с третия мандат за съставяне на правителство.  Костадинов допусна, че "Възраждане" може да намери общ език дори с ПП-ДБ: "Независимо от това на кого бъде даден третият мандат, ключът в момента е в ръцете на ПП-ДБ. Ако те надмогнат политическото си късогледство..

публикувано на 04.07.24 в 14:15
Адриан Антонов (със сакото) и адвокат Марковски.

Прокуратурата поиска поне 10 г. затвор за 19-годишния Адриан, причинил смъртта на Ани и Явор

Прокуратурата поиска минимум 10 години затвор за 19-годишния Адриан Антонов за смъртта на годениците Ани и Явор. Преди делото за смъртта на Ани и Явор: "Ангели на пътя" на среща с правосъдния министър Той ги удари с колата си на пешеходна пътека в София миналия май със скорост 106 км в час. Тъй като Антонов призна вината си, делото се..

публикувано на 04.07.24 в 14:12

Опровергаха информации в Румъния за затваряне на Дунав мост по време на ремонта му

Информацията, която разпространиха румънски медии снощи, че по време на предстоящия ремонт Дунав мост ще бъде изцяло затворен и ще се блокира преминаването на туристи и товари, бе опровергана от областния управител на Русе Драгомир Драганов. 45 милиона за Дунав мост Вчера в централните си емисии новини румънските медии цитираха..

публикувано на 04.07.24 в 13:48