Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калина Цанева: Участието в Детския радиохор формира невероятна ценностна система

2
Калина Цанева
Снимка: личен архив

Детският хор на Българското национално радио бе удостоен от президента Румен Радев с плакет „Св. св. Кирил и Методий“ за изключителен принос към развитието и популяризирането на българското изкуство и култура и по повод 60-годишнината му.

60-годнишнината на Детския радиохор беше отбелязана с концерт на 30 юни в зала 1 на НДК.

Калина Цанева е участвала 6 години в Детския радиохор:

"Започнах през 2007 година, когато бях на 8 и се наложи да прекратя стажа ми през 2013, когато заминах за Великобритания за британски колеж", каза за БНР Калина Цанева.

Калина Цанева припомни за първата ѝ среща с покойния маестро Христо Недялков.

"Когато влязох бях много притеснена, но когато видях изражението на маестрото се почувствах много спокойна като част от нещо, което е изключително възвишено, което е и образа на Детския радиохор“, допълни в предаването "Рано в неделя" Калина Цанева.

Детски хор на БНР

По думите на Калина ценностната система, която е формирана в нея от участието ѝ в Детския радиохор е поставила основите на нейния успех до момента:

Да бъдеш хорист или хористка в детския радиохор не е самото пеене, то е част от една общност, която създава невероятна ценностна система, първо невероятна дисциплина, пунктуалност, отговорност, възвишеност, която те кара да се стремиш към най-големите върхове и да вярваш в себе си чрез голямата сцена“.

Калина е заминала за Великобритания, когато е била на 14 години. Завършила е специалност „Компютърни науки“ в Университета Куин Мери в Лондон.

Тя сподели, че след 7 години в Лондон е решила да се върне в България и от една година работи в частна компания.

В момента се занимавам с финтех в моята работа, което няма нищо общо с музиката. Финтех е финанси и компютърни науки и за мен това е кариерният път, по който искам да поема, но музиката и Детският радиохор остават в мен завинаги“.

Маестра Венеция Караманова - диригент на Детския хор на БНР

Калина коментира, че маестра Венеция Караманова притежава невероятна сила, която вдъхва много на хористите и публиката усеща нейната страст към това, което прави:

„Тя е толкова иновативна в начина, по който прави концертите, всичко изпипва до перфекционизъм и е толкова взискателна винаги и изключително мила. За мен тя е невероятен творец, който винаги ще гледа нагоре“.

След като завършила колежа в Уелс, кандидатствала компютърни науки в университета Queen Mary в Лондон, който завършила с най-висока степен (First-Class Degree) през юли 2020.

Както повечето български студенти, заради коронавируса и Калина решила да се прибере в България. От тогава досега работи в консултантския отдел на Deloitte Bulgaria, където започнала като стажант, а в момент е data analyst. Преди две седмици я приели в един от двата мечтани университета - Imperial College London -  за магистърска степен по Financial Technology, с което се занимава и в Deloitte. В момента усилено търси финансиране за таксата ѝ за обучение, която е в размер на 37,500 британски паунда.

Повече можете да чуете в звуковия файл:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Сприхав и без гащи... Защо 90-годишният Доналд Дък остава попкултурна икона?

Това пък е пародия на "Лошото момче" на Били Айлиш в изпълнение на плюшен Доналд Дък със собствен канал в YouTube . Музикалните пародии с патока са плод и на изкуствен, и на естествен интелект, но не са новост. И в киното, и в игрите, и в комиксите Доналд има сатирични двойници, за част от които Disney се разправя в съда с..

публикувано на 24.06.24 в 22:12

Запазената марка на село Паскалевец е самодивската еньовска ракия

В село Паскалевец, община Павликени, са превърнали делниците в празници. Баби, снахи и внучки пазят и предават българските традиции и обичаи. Селото е създадено преди повече от 550 години и има интересна история. Било е околийски център, а негов мирови съдия е бил прословутият Марко Тотев. Хората в Паскалевец са дружелюбни и с чувство за..

публикувано на 23.06.24 в 06:35

От Враца до Севиля: Постелекторален изотопски преглед

Спецификите на политическите процеси у нас и цялостно в Европа не остават незабелязани от "Изотопия". Изборите за депутати в Европейския парламент няма да направят изключение. Затова решихме да ви поведем на една следизборна разходка, която да ни запознае с някои локални и континентални процеси.   Какво ви очаква: От Испания до Кипър, където ще си..

публикувано на 21.06.24 в 14:38

Следкарнавално: Габровци ще продават вече ненужни макети на политици

Карнавалът в Габрово отшумя, но неговите организатори не спират да се шегуват като обявяват, че ще разпродават кукли на политици - от тези, които видяхме точно преди месец във веселото шествие. Парламентарните избори минаха, някои политически лидери още осмислят резултатите от вота, други вече си подадоха оставките. Габровци обмислят..

публикувано на 21.06.24 в 06:50

Разорани и унищожени полски пътища в Златаришко. Земеделци се жалват, реакция няма

Неправомерно усвоени общински полски пътища в Златарица създават проблеми на земеделски стопани да обработват земите си и да приберат реколтата, създават се предпоставки за пожари и за конфликти между производителите . В Златарица кметът миналата година разрешава на брат си безплатно и безпроблемно да разоре и засее полските пътища. Братът..

публикувано на 20.06.24 в 08:59

В Павликенско: Села на драстичен воден режим, поредно лято на протести

Община Павликени е пред обявяване на частично бедствено положение заради безводието . Половината села са на воден режим . През лятото към тях ще се добавят и още селища. Основната причина е пресъхването на водоизточниците. Частично решение за пет от селата е да бъде пусната вода по каналите на "Напоителни системи" , която да вдигне нивото..

публикувано на 18.06.24 в 06:52
Елмалъ баба теке

Дервишкият център Елмалъ баба теке - легенди и мистерии

Възможно ли е край Момчилград да се намира гробът на Фатима - обичната дъщеря на пророка Мохамед ? Според преданията на местните хора, това е напълно вероятно. Смята се, че точното място е религиозен център до днешното село Биволяне , известен в миналото като най-голямото средище на дервишите. Този център съществува и днес под името Елмалъ..

публикувано на 17.06.24 в 13:07