Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как се суши банският старец и за свинския бут в Разложко

Снимка: Ани Петрова

Лятото  е сезон, в който  много хора съчетават почивката в планината с кулинарните познания и дегустации. В Района на Банско и Разлог най-търсените деликатеси са сушеният свински бут и „бански старец“.  Едва ли са много хората обаче, които знаят колко труд, търпение и майсторлък стоят зад готовия за консумация домашно приготвен деликатес. И затова те са истинска рядкост. 

За да вкусите от прочутите месни деликатеси от района на Разлог и Банско, трябва да сте късметлии. 

От години хората в котловината се опитват да обединят усилията си за регистрация и защита на традиционните сушени меса, отгледани по домашна технология и в домашни условия, но засега не успяват, призна пред БНР инженер-технологът Васка Бележкова.

„Много е важно месото да е добре почистено, да е от чисто месо – контрафиле или голямата рибица, както му казваме, сушенето е много важна технология“, разказа Бележкова.

А каква е рецептата за сушения свински бут:

„Месото трябва да бъде добито от здрави животни. Важно е съотношението месо – сланина – 80 на 20 сто, също и осоляването – 22 гр.сол на кг./ месо, реди се в каца, обръща се, седи 72 дни в кацата, после се вади, оцежда се, слага се на проветриво място, на сянка, да има естествена вентилация, след месец май се мести на хладно в мазето, до 18 градуса няма да има проблем за качеството на месото“, поясни още в "Хоризонт за вас" Бележкова.

Още по темата в звуковия файл.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Доброволци от Турция помагат на "Млади изследователи за младежко развитие" за екологично земеделие

"Млади изследователи за младежко развитие" се заеха да развиват екологично земеделие край Смолян. Със същите тези младежи сме ви срещали. Те облагородиха пространството над каскадите в новия център на Смолян и го изрисуваха с красиви графити. Поставиха табели с призиви за опазване на града и зелените пространства. Почистиха и украсиха с..

публикувано на 02.06.24 в 07:03

Радиоактивните глигани на Европа

Обичате ли глиганско като Обеликс? Може би като на пълничкия галски воин, който никак не се радва да му казват, че е пълничък, печеното диво прасе ви се услажда, но внимавайте: от три десетилетия глиганите в Европа са твърде радиоактивни . Предупреждението в "Изотопия" отправи Георг Щайнхаузер, професор по радиохимия и физична..

публикувано на 30.05.24 в 10:18
Дария (10 клас), София и Катя  (5 клас) и Елена Волкова от Украинския образователен център и

Да завършваш учебната година в изгнание: как приключва годината за учениците в Украинския образователен център в София

Украинският образователен център в София се готви за приключване на учебната година. Като за украинци, напуснали държавата си, за нас е гордост, че нашите деца успяха да завършат учебната година, да съхранят своята идентичност, език, култура и вяра, коментира в предаването "Хоризонт до обед" Елена Волкова, юрист и мениджър комуникации в..

публикувано на 29.05.24 в 10:54
Нощ на звездите

Броени дни преди "Нощ на звездите" - среща с трима от финалистите

Остават броени дни до 13-ото издание на "Нощ на звездите" . Спектакълът ще бъде на 1 юни. Фондация "Енчо Керязов" ще отличи талантливи деца в областта на спорта, образованието, изкуствата и иновациите. Над 1000 са били кандидатурите за тазгодишния конкурс. Предаването "Хоризонт до обед" покани трима финалисти в категория "Образование"...

публикувано на 28.05.24 в 11:00

Репродукция на първия исторически трактат, посветен на България, може да се види в Националния археологически институт с музей при БАН

Репродукция на първия исторически трактат, посветен на България, вече може да се види в Националния археологически институт с музей при БАН. Това е едно от културните събития на седмицата, защото ръкописът на Петър Богдан „За древността на бащината земя и за българските дела“, който е написан близо 100 години преди Паисиевата история, вече..

публикувано на 26.05.24 в 07:00

Врачанските зрелостници са посланици на града у нас и в чужбина

За пореден път Враца изпрати стотици свои "посланици" по света и у нас. От няколко години местната управа организира специално събитие за врачанските зрелостници. Идеята е да помнят родния си град и където и да отидат, да не забравят, че той очаква завръщане им. Както във всеки по-малък град, така и във Враца, зрелостниците завършват..

обновено на 26.05.24 в 06:24
Георги и Ива в село Ханово

Как се развива земеделие без мотика?

Как поляна се превръща в зеленчукова градина, как се развива земеделие без да се ползва мотика , лопата и фреза и може ли едно младо семейство да се издържа от производството на екологично чисти зеленчуци в ямболското село Ханово? На гости на сме на Ива и Георги , тя е на 30, а той на 33, завърнали са се от Дания в началото на миналата година и са..

обновено на 26.05.24 в 05:35