Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министрите на икономиката и финансите имат готов екип, който би влязъл в управлението

| обновено на 27.07.21 в 19:02
Кирил Петков и Асен Василев
Снимка: БГНЕС

Министрите на икономиката и финансите имат готов екип, който би влязъл в управлението, но това е само възможност, обяви министър Кирил Петков. Той за пореден път заяви, че няма ново предложение за министерски пост след първия отказ, който даде на "Има такъв народ", и потвърди, че би участвал в подобни разговори само при условията на независимост и екипност в политиката, особено с финансовото министерство:

"Не е много лесно да се работи с нас, не може да ни вдигат телефоните и да ни казват какво да се прави. За мене двете министерства трябва да бъдат комплексни, не може да са отделно или тепърва да се сработват", отбеляза Кирил Петков.

В рамките на преговорите за ново правителство експертни групи са обсъждали днес приоритети в секторите "Здравеопазване" и "Енергетика". 

По повод спекулациите около вероятния състав на проектокабинета министърът на икономиката Кирил Петков обяви, че нито той, нито колегата му - финансов министър Асен Василев, са получавали нови предложения да се включат в редовен кабинет.

Както Петков, така и Василев обаче имат готов екип, който евентуално би влязъл в ново управление.

За пореден път министър Кирил Петков отрече да му е предлаган пост в бъдещо правителство и заяви, че би участвал в такива разговори при условията на независимост и екипност в следваните политики:

"Нямал съм следващи разговори. След това, което обявихме миналия път, никой не ни е потърсил за подобен разговор. За да можем да сме ефективни, две неща са нужни: от една страна трябва да имаме свобода на действие, от друга страна да имаме обща визия за развитието. Не може човек да има икономическа политика без финансова такава, така че за мен отборната работа с Министерството на финансите е ключова. Няма как да стане някой да реже бюджет от една страна, а друг да се опитва да прави икономическа стратегия на растежа".

Това е повече въпрос на визия и стратегия, отколкото само на имена, обясни министър Петков:

"Според мен ние имаме готов екип, който би влязъл, ако му се даде тази възможност, но това е само хипотетично. Никой не е говорил с нас".

Кирил Петков връчи сертификати клас А на три компании за инвестиции в страната. Проектите са на обща стойност повече от 54 милиона лева и предвиждат разкриването на 240 работни места.

Компаниите са експортно ориентирани и са във Враца, Търговище и Съединение:

"Ние много вярваме, че трябва да се фокусираме изцяло в експортната индустрия. И локалната индустрия е важна, но експортът ни е дългосрочната стратегия за успех. В момента само 14% от компаниите имат експортен потенциал. Трябва да го увеличим. Много вярваме, че чуждите инвестиции могат да се привлекат на базата на този тип успехи".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стефан Манов

Стефан Манов: Вървим към витринна демокрация

Изтича крайният срок за подаване на онлайн заявления за гласуване в чужбина. 38 113 бяха заявленията за изборите през юни , когато се гласуваше в 60 държави. Събирането на заявления е индикатор на интереса , каза пред БНР Стефан Манов от Обществения съвет на Централната избирателна комисия. Данните до този момент сочат спад..

публикувано на 01.10.24 в 09:16
Части на израелската армия в северната част на Израел, 30 септември 2024 г.

"Ограничена и целенасочена" израелска сухопътна операция в Ливан

Израелската армия съобщи, че е започнала "ограничена, локализирана и целенасочена" сухопътна операция срещу Хизбула в Южен Ливан. Целите представляват "непосредствена заплаха за израелските общности", се казва в изявление на Израелските сили за отбрана, публикувано в социалната мрежа Х. Ливански официални лица заявиха, че повече от 1000..

публикувано на 01.10.24 в 08:58
Александър Кашъмов

"Златен ключ" за съдия Цариградска, антинаграда "Катинар" - за Столична община

" Само тогава, когато политиците загърбят дребните различия, без да ги забравят обаче, и постигнат някакво обединение за управление, без да правят сериозни компромиси с волята и желанието на избирателя, те могат да прекарат кораба през трудните бързеи на този поток, в който се движи нашата страна. Това е възможно ".  В това е категоричен..

публикувано на 01.10.24 в 08:56

Жълт и оранжев код за опасно време в 18 области у нас

Оранжев код за опасно силен вятър е обявен за днес за областите Варна и Добрич. В сила е и жълт код за други 16 области. Днес над по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време. Само над североизточните райони облачността ще е по-често значителна и на отделни места там ще превали дъжд. Ще духа умерен, временно силен вятър от..

публикувано на 01.10.24 в 08:55
Пожарникари гасят пожар в крайбрежния град Нафплио, Пелопонес, Гърция, 12 юли 2023 г.

Разраства се пожарът на полуостров Пелопонес

Разраства се пожарът на полуостров Пелопонес, където загинаха двама доброволци. Има жертви на туристи влезли в морето при силен вятър. Продължава да гори пожарът в северната част на полуостров Пелопонес в района на Коринт. От силният вятър огненият фронт е 32 километра. И тази нощ властите извършиха евакуация на жителите на  още три села...

публикувано на 01.10.24 в 08:29
Храмът в с. Завой

Храмът "Покров на Пресвета Богородица" в село Завой ще бъде осветен от Сливенския митрополит

В ямболското село Завой днес ще бъде осветен новоизграденият с дарения православен храм “Покров на Пресвета Богородица“. Службата ще води Сливенският митрополит Арсений. Православната църква чества Покров на Пресвета Богородица Градежът на храма  започва през 2002 г. – основният камък е положен от покойния вече Сливенски митрополит..

публикувано на 01.10.24 в 08:07

ЦИК показва бюлетината за вота, правят и демонстрация на машинното гласуване

От Централната избирателна комисия ще представят бюлетината, с която ще се гласува на извънредните парламентарни избори на 27 октомври. Ще бъде направена и демонстрация на машинното гласуване. Във вота за народни представители ще участват 28 партии и коалиции, като поредността им в бюлетината беше определена от Централната избирателна..

публикувано на 01.10.24 в 08:03