Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пабло Инза и София Саборидо преподават аржентинско танго в България

Снимка: Славена Илиева

Магнетичните Пабло Инза и София Саборидо вече цял месец неуморно представят своя Intensive Tango Project, серия от уроци, срещи, похвати и задълбочени танцови елементи, техники, импровизации, музикалност. Пабло Инза и София Саборидо са от Аржентина, преподават във Франция и пътуват по света.

Любимото танго на София Саборидо е „Уно“ от 1950 година, написано от Енрике Сантос Диесполо, музиката е на Мариано Морес, а на бандонеон е легендата от онези времена Анибал Тройло.

"Ние обичаме да работим с езика на комуникацията, диалога и взаимодействието на телата, изразени чрез танца и по-конкретно в аржентинското танго. Това, което се опитваме да предадем са импровизацията, връзката в настоящия момент, вниманието и отношението на телата едни спрямо други, за да се достигне максимално добре до един по-фин диалог. И това са нещата, които искаме да постигнем в танца, а именно едно красиво и хармонично свързване", каза за БНР София Саборидо.

Снимка: Славена Илиева

Пабло Инза  коментира, че пандемичната обстановка, в която целият свят живее и до днес е засегнала и тях, защото, за да танцувате танго е нужно да се прегърнете, трябва да сте в контакт един с друг и днес това е сериозен проблем.,

"И Covid ни принуди почти година и половина в Буенос Айрес да сме като парализирани, спряхме всички дейности, без възможност нормално да се разгръщаме и да работим. Mалко преди да се отправим към България, нашите приятели Марио Борнес и Лаура Рускони, които живеят в София ни споделиха, че в България хората танцуват танго, че е по-спокойна обстановката в сравнение с други места по света, където се танцува танго. И веднага взехме решение да потеглим към България, да опознаем вашата държава и в същото време да преподаваме един месец в София. Наистина тук открихме един нов свят, една нова вселена, за която дори и не подозирахме - хора, които танцуват аржентинско танго, много приятелски настроена общност, много симпатични и приятни тангерос. За съжаление ние не говорим български и това малко или много ни ограничава. Радваме се, че тук хората говорят добре английски и така успяваме да общуваме пълноценно и вече от няколко седмици имаме семинари и се радваме на много приятните преживявания", допълни Пабло Инза.

Снимка: Славена Илиева

По думите му тангото е танц на импровизацията.

"Да, има правила, които трябва да се спазват, има организация, която да се следва, но в същото време сякаш присъствате на сесия, където импровизацията е положителна, както е при джаза. Тангото предоставя много възможности и дава голяма свобода - това ни позволява да създадем движение и то да се случи по време и в момента на танца, да успеем да организираме, да сътворим, докато се движим. А относно нашата тайна съставка, за която ни попитахте, наистина трябва да разбираме тангото по следния начин - то има специфични съставки, които трябва да се добавят, за да е ястието вкусно, да е нагледно красиво и завладяващо. И така се опитваме и да преподаваме на нашите ученици, докато танцуват да си представят, че добавят подправки, с цел да стимулираме това удоволствие от танца и неговото оцелостяване".

София Саборидо коментира, че им доставя удоволствие да общуват с телата и да предават емоциите чрез тях:

"Когато изразяваме неща чрез думи, знаете, че често това е през мисловните процеси, този филтър мозъка. А когато видите телата да общуват, да говорят - то е по-скоро от вътрешността, от дълбините на тялото. Тогава диалогът е много по-различен и има повече истинност в общуването по време на танца. И ние се опитваме да развием тази философия, като разбира се, се надяваме това да се хареса на танцуващите, защото танцът не е само движение, стъпки и заучена последователност. Би било жалко да се спре до там, защото красотата на тангото се състои в това да се насочим в дълбочина към другия и в същото време да изразим нашата същност чрез танца".

Снимка: Славена Илиева

Пабло Инза заяви, че българите танцуват с хъс:

"От различните събития забелязваме, че хората са много ентусиазирани, по време на уроците. Влагат много страст в стремежа си да се разгърнат в танца, да научат за него. Има хора на всякаква възраст, на различни нива, има някой, които са много опитни. Харесва ни това, че всички танцуват с желание, идват, питат, жадни са за знания и наистина са отдадени на танца. А това ,че не е голяма общността си има своите предимства, тъй като тя съществува като едно голямо семейство. Всички ходят заедно на различните събития, които се организират и хубавото, което прави впечатление и то е много красиво, че наподобява по-скоро една общност, която не е разделена".

Пабло Инза допълни, че когато са ти поставени ограничения, успяваш да оцениш кое е по-важното.

"През тази година често казвах: „ Усетих, че животът удари спирачка и колата спря изведнъж“.Появи се тишината, затворихме се и успяхме да се обърнем към нас, навътре. Въпреки трудностите, тази ситуация ни даде нови шансове и възможности и сякаш успяхме да настроим GPS-a и в същото време да пренаредим приоритетите си и да разберем, че може да сме се засилили към шума, а в същото време да успеем да чуем шепота на музиката в нас. Това са онези моменти, в които оценихме здравето, връзките с другите и с нас самите. Преди пандемията смятам, че живеехме някак по-объркани, натоварени, а сега успяхме да се настроим, да видим къде сме, какво се случва с нас и се научихме да правим по-осъзнати избори".

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Божидар Чеков

Божидар Чеков: В чужбина разбрах какво е България

В чужбина разбрах какво е България. Това сподели пред БНР Божидар Чеков, журналист и писател, който живее във Франция. Той представи книгата си  с разкази "Билет за връщане". "Това е резултат от срещи и от актуалността в България и Франция, както и от сравненията, които правя". И на двете места липсва мнението на хората, които работят и..

публикувано на 25.06.24 в 19:26

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В третото издание от летния сезон на предаването на програма “Хоризонт“ за музикално-сценични изкуства “Каста дива“:  20.05-21.00 ч.: Отправяме поглед към музикалните събития в Бургас: - Трупата на Националния музикален театър “Стефан Македонски“ гостува с най-новата си продукция - мюзикъла “Здравей! Как си, приятелю?“ по песни на..

обновено на 24.06.24 в 18:23

Спомен за проф. Реса Колева

В рубриката за българското музикално минало "Помните ли..." в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" отбелязваме 90-годишнината от рождението на изтъкнатата камерна певица и вокална педагожка проф. Реса Колева, подготвила и възпитала плеяда наши певци, сред които Веселина Кацарова и Светла Василева, познати с голямата си международна кариера на..

публикувано на 24.06.24 в 14:49

На "Парад на модата" канят в Драматично-кукления театър в Плевен

В Плевен тази вечер е поредният шоу спектакъл „Парад на модата“. Негов създател е Георги Ангелов - един от любимите актьори в трупата на Драматично - кукления театър „Иван Радоев“. С това издание отбелязва 35 години от създаването на модното събитие, а специален гост е актрисата Аня Пенчева. "Съчетал съм дреха, пластика, музика, светлина и..

публикувано на 23.06.24 в 06:56
Бойко Беленски

Бойко Беленски събра в книга неизвестни факти от живота на Алеко Константинов

Дай на Бойко Беленски предизвикателство. Кажи му, че не може да напише книга за Щастливеца и гледай какво става. Това дръзнала да каже наша колежка по перо и Бойко Беленски  започва да издирва документи за живота на този наш знаменит писател. Семейство, социална и политическа дейност, сърдечни трепети, приятелски кръг и пътешествия,..

публикувано на 23.06.24 в 05:23

Четвърто издание на Софийския фестивал на Музикалния театър в парк "Военна академия"

Четвъртото издание на Софийския фестивал на Музикалния театър и тази година ще се проведе на откритата сцена в парк "Военна академия". Официалното откриване на Фестивала ще бъде на 23-ти юни от 20:00 часа със спектакъла “Кармина Бурана” на Балет "Арабеск" .  Заключителният концерт-спектакъл “Кавалери канят” ще бъде на 13-и юли от 20:00..

публикувано на 21.06.24 в 16:26

Започва музикалното "Варненско лято" 2024

На 22 юни с концерт на Симфоничния оркестър на Държавна опера Варна под диригентството на Константин Илиевски ще бъде открит официално Международният музикален фестивал "Варненско лято". Две години преди честването на своя 100-годишен юбилей „Варненско лято“ за пореден път събира в едно традиция и бъдеще: Първо ще прозвучи музикалната емблема на..

публикувано на 21.06.24 в 09:21