Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филип Попов: Гешев има право да атакува пред КС правилника на НС

Снимка: Полина Тодорова

Има ли противоконституционен член в правилника на Народното събрание, който главният прокурор Иван Гешев да атакува с право пред Конституционния съд"? Темата коментира в предаването "Преди всички" Филип Попов, секретар на парламентарната група на "БСП за България" и член на Комисията по конституционни и правни въпроси.

Гешев атакува пред Конституционния съд изслушване на главния прокурор в парламента

"В рамките на това изслушване, на тази дискусия, това са възможностите на Народното събрание, в които мога да добия някаква информация, касаеща работата на прокуратурата. Докладът на прокуратурата във връзка с нейната дейност, с изпълнението на закона, би следвало да бъде внесен днес в Народното събрание. Там най-вероятно ще има много повече информация, повече подробности, статистика, която би насочила Народното събрание в посока за това как прокуратурата на Република България изпълнява закона и си върши работата", обясни депутатът.

По думите му главният прокурор Иван Гешев е повторил това, което всички сме гледали и слушали в медиите.

"Нямаше възможност да се разкрият детайли по определено дело. На няколко пъти, доколкото забелязах,  в самата комисия той изрази лично негово мнение по определени казуси и въпроси", допълни Попов.

Депутатът коментира, че главният прокурор Иван Гешев има право да атакува пред Конституционния съд правилника на Народното събрание.

"Правилникът за организация и дейността на Народното събрание има силата на закон, но това може да го реши единствено и само Конституционният съд".

Във връзка с предложението на депутати от "Има такъв народ", "Демократична България", "Изправи се БГ. Ние идваме" да се направят промени в структурата на Бюрото за защита на свидетели, Попов заяви, че би могло да се усъвършенства законодателството.

"Основна функция в този закон на практика изпълнява главният прокурор, защото Бюрото за защита на свидетели е към главния прокурор на Република България. Той изпълнява и други функции, които не са само по защита на свидетели, което разширява периметъра му. Дават му се полицейски правомощия по охрана, правомощия по обезпечаване и събиране на доказателства, което е извън компетенциите и замисъла на Бюрото, но това е записано в самия закон. Мисля, че може да се преразгледа този законопроект".

По отношение на записите с полицейско насилие върху протестиращи пред сградата на Министерския съвет, Филип Попов съобщи, че когато е бил изискан от СДВР записът от камерата, той е бил моментално предоставен.

"НСО по закон не може да предостави този запис на други  лица, освен на правоохранителните органи, в случая на СДВР".

На 19 август се проведе заседание на Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения, на което депутатите изслушаха началникът на НСО бригаден генерал Емил Тонев.

Радев сезира КС заради Бюрото за защита на свидетели

Повече можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

След LUNAR нека бъде светлина и в Нощта на музеите

Десетки разнообразни културни и научни институции се включват в Европейската нощ на музеите (галерии на открито и закрито, национални и градски музеи, научни и културни институти, архиви, къщи-музеи на големи български писатели и поети, съвременни пространства за изкуство и култура). Над 60 обекта се включват в инициативата "Нощ на..

публикувано на 18.05.24 в 11:53
НАСА сонда Осирис астероид Бену

Между научното и комерсиалното използване на ценни материали на астероидите

Чаена лъжичка черен прах зарадва в края на миналата година учените. Причината е, че тя може да разкрие повече подробности за произхода на Земята. Но може да бъде и първата крачка към използването на метеоритите за добив на ценни метали и вещества. Бизнесът оказа се поне в САЩ, вече има идеи и събира капитали. Преди осем месеца на..

публикувано на 18.05.24 в 07:05
Емблематичният за града Рачо Ковача в карнавална премяна

Време е за традиционния габровски карнавал

Днес е денят на Габрово, а утре - традиционният карнавал . Веселият празник е символ на града на хумора. За мащабното събитие габровци се готвят цяла година, а карнавалният екип държи под око политиците , чийто кукли задължително дефилират пред погледите на зрителите. Сюжетите тази година са събрани под мотото "Правете карнавал, а не..

публикувано на 17.05.24 в 07:12

Поляците - добронамерени, но не знаят много за България. Как се привличат туристи?

Три български общини - Дългопол, Провадия, Долни чифлик, ще бъдат рекламирани на полския пазар по проект за подпомагане на черноморските общини. Проектът се нарича "Открий миналото, преживей настоящето". През лятото на миналата година у нас са почивали полски туристи от всички възрастови групи , като най-много са били семействата с деца. От..

публикувано на 16.05.24 в 07:04

Географски рекорди и невероятни факти за планетата на Фестивала на науката

ХІV Софийски фестивал на науката е към своя край, но в последния му ден можете да се удивите на каква възхитителна планета живеем с презентацията на гл. ас. д-р Калоян Цветков от СУ "Св. Климент Охридски" . Калоян се включва във фестивала за първи път, инак е изпечен географ, пътешественик и преподавател. В "Изотопия" той разкри в аванс..

публикувано на 12.05.24 в 14:53

Николай Петков представя българския път към Еверест

; Кения (5199 м), по премиерен „Български път“ по южната стена на Батиан, от 7-а категория (UIAA), 18 – 20 декември 1991 г., заедно с Иван Масларов; Уаскаран (6768 м), Кордилера Бланка, Анди, през 1996 г., заедно с Кирил Тафраджийски и Господин Господинов; Транго Тауър (6257 м), или Безименната кула в Каракорум по Словенския маршрут през 1998 г.,..

публикувано на 12.05.24 в 06:00

Музеите в Израел отвориха безплатно врати за посетителите

45 години хиляди музеи по света вземат участие в инициативата „нощ или ден на музеите“. Винаги е през май и „хранителите на световната култура„ отварят безплатно врати за милиони посетители, които обичат да скитат из галериите им или за пръв път прекрачват прага им. В края на изминалата седмица бе „Денят на музеите в Израел“ (тази година е..

обновено на 12.05.24 в 04:59