Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лесничеи с български корени се грижат за орлите в израелски резерват

Снимка: БГНЕС

Познатият български израз "няма да живееш с орлите, я" се опровергава от случващото се в един от горските природни резервати в Израел - Гамла. За съжаление, все повече орли намират рано смъртта си, а за останелите се грижат, доколкото успяват, лесничеите - с български корени. 

В резервата пренасят ранени орли не само от цял Израел, а по време на сраженията в Сирия на границата са оставяли и ранени царствени крилати. Трудно е да се каже, че птиците са от една или друга страна. Само за един ден орлите успяват да прелетят около 300-400 километра, като не признават измислените от човека граници. 

Лесничеят Шмулик Хершкович споделя за БНР, че на пловдивчани може би фамилията му е известна, защото улица в града е кръстена на дядо му - известен фотограф, застрелян по време на политическия терор в България през двайсете години на миналия век. Родителите му се изселили в Израел веднага след възстановяването на еврейската държава. В детството си е живял в Йерусалим, а през ваканциите – в Яфо. 

"Но винаги съм обичал природата. Дойдох лесничей в най-високите за Израел планини. Работя тук от 30 години. Участвах в създаването и развитието на програмата за защита на орлите. В началото тя бе за помощ на мигриращите птици, но стана ясно, че трябва да подкрепяме и местните. Поради усвояването на пустеещите преди земи за земеделски нужди започнаха да изчезват дивите зайци, лисици, сърните и елените, всякакви дребни диви животни. Те са естествената храна за орлите. Масово започват да се тровят мишките и други вредни гризачи, а те по хранителната верига тровят и орлите. Затова сме привърженици на екологичната защита с помощта на совите. Сега подхранваме орлите с месо от едър добитък, но го насичаме на дребно, особено костите. Те са необходими на малките орлета, за да имат калций за крилете си. Лесно може да се познае орел по полета му. За разлика от някои други птици, той не маха с криле, а се рее, носен от въздушните течения и рязко се стрелва надолу, ако види плячка. Най-големите врагове на орлите са електрическите стълбове с множество жици, на които те кацат. Когато разпери крилата си, докосва поне две от тях и често намираме овъглени орли под проводите. Не по-малко опасни са и вятърните турбини, които правят на парчета всякакви птици. Затова създадохме това, което ви прилича на клетка. Там настаняваме ранени или сакати орли, които не могат да летят, но биха могли да снесат яйца и да отглеждат малки. Когато орлетата укрепнат и биха могли да се учат да летят, ги изпращаме в друг резерват - край Хайфа. Там има точно такава програма. Тъй като, за съжаление, родителите им не биха могли да ги научат да се реят и да ловуват".

Бащата на Цвика Ронен е роден в Североизточна България, но е пристигнал много малък в Обетованата земя, преди Втората световна война. Затова няма спомени от България, а от кибуц, където са били настанени и отгледани няколко "български" деца. 

"Допреди 3 години и аз живях в големия град, но любовта ми към природата надделя. Смятам, че тук е по-спокойно и за децата ми. В програмата с орлите се включих в крачка. Биолог съм по образование. Много ми е мъчно, че такива царствени птици като орела са почти на изчезване. Колкото и да са аристократични, са по своему наивни, защото ядат наред трупове, включително и отровени. Преди няколко дни пуснахме на свобода седем оздравели орела. Дано оцелеят. Виждаме ги да се реят над клетката. Понякога идват да си вземат храна от хранилките. Ние сме място,  където се дава първа помощ на ранени птици, докато ги изпратим в клиниката за диви животни и птици в центъра на страната. Тук е и санаториум за инвалидизирани орли. Опитахме се да възстановим екологичното равновесие, както и да осигурим прехрана на мигриращите птици, като развъждахме зайци. Но тук разстоянията са малки и те не остават само в залесените площи, а слизат в полето, където хората ги избиват или тровят, опазвайки реколтата си". 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Високите цени на фериботите отказват туристите да почиват на гръцките острови

В Гърция юни започна с високи температури до 35 градуса и пълни плажове. Цените на билетите за фериботите обаче, отказват много туристи да почиват по островите. Високи температури до 35 градуса, силно слънце и кристална вода на морето посрещна туристите тази сутрин. Силен е трафикът в цялата страна, предупреждават от пътна полиция и..

публикувано на 01.06.24 в 11:39

Над 400 еднодневни трудови договори за бране на череши в Кюстендилско

В Кюстендил Инспекцията по труда е издала над 400 еднодневни договори за отглеждане и бране на череши. Кампанята започва след този уикенд. От Инспекцията по труда разясняват, че договорите за краткотрайна сезонна селскостопанска работа - т.нар. еднодневни договори, не лишават берачите и работниците по масивите от правото им на социално..

публикувано на 01.06.24 в 11:32

Близо 3 000 се събират за 13-тото издание на фестивала "Насред мегдана в Арбанаси"

Близо три хиляди изпълнители се събират за 13-тото издание на Националния фолклорен фестивал "Насред мегдана в Арбанаси" днес и утре. "Насред мегдана в Арбанаси" събира изпълнители на автентичен и обработен фолклор от цялата страна. Най-малкият участник е 2-годишният Данислав Йорданов от село Хотница, а най-възрастният е Слава Данева на 87..

публикувано на 01.06.24 в 11:25
Димитър Главчев

Главчев категоричен: Няма скандал с българската позиция за Сребреница

Служебният премиер Димитър Главчев заяви, че няма скандал около българската позиция за Сребреница. Премиерът коментира изтеклата в публичното пространство информация, че има настояване за промяна на позицията на страната ни за събитията от 1995 година. Той потвърди, че тя ясно изразена при гласуването на българския представител на ООН и не е..

публикувано на 01.06.24 в 11:20

За седма поредна година: "Трабант фест" в Трявна

За седма поредна година Трявна е домакин на фестивал, който събира почитателите на колите с марка "Трабант". За тазгодишното издание на "Трабант фест"-а се очаква около 60 соцвозила да бъдат изложени в центъра на града. Събитието привлича десетки почитатели на легендарните немски автомобили, които разглеждат с любопитство и се снимат с..

публикувано на 01.06.24 в 11:11

Главчев даде старт на разчистването на терена за Националната детска болница

Служебният премиер Димитър Главчев даде ход на дейностите по разчистване на терена за построяването на Националната детска болница. Заедно с министрите на здравеопазването и на регионалното развитие, той присъства символично на началото на процеса. Очаква се разчистването на терена да отнеме шест - седем месеца, а изграждането на самата..

публикувано на 01.06.24 в 10:54

В Добричко започват регионалните фолклорни прегледи на художествената самодейност

От днес в Добричко започват регионалните фолклорни прегледи на художествената самодейност - под надслов "Добруджа, обич моя!". Фолклорните прегледи се провеждат непосредствено преди традиционния събор "Песни и танци от слънчева Добруджа" край село Дебрене. Традиционните за Община Добричка Регионални фолклорни прегледи на художествената..

публикувано на 01.06.24 в 10:38