Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ отрекоха талибаните да контролират части от летището в Кабул

| обновено на 28.08.21 в 08:11
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати призоваха американските граждани "незабавно" да напуснат входовете към летището в Кабул, където атентатор самоубиец извърши бомбена атака тази седмица. 
По-рано от Пентагона съобщиха, че операцията по евакуация все още е изправена пред достоверни и специфични заплахи, предаде Франс прес. 

САЩ ще продължат с операциите по евакуиране на хора от Афганистан до последния възможен момент, въпреки че според американското разузнаване има основателни притеснения за още атаки от ислямистки групировки преди изтеглянето на американските части на 31-ви август. По последни данни на властите в Кабул при терористичното нападение на летището в четвъртък са загинали 170 души. Сред жертвите са 13 американски военни и трима британски граждани, включително дете. Отговорност за атаката пое подразделението на "Ислямска държава" в провинция Хорасан, припомня Ройтерс.

Повечето държави от НАТО вече преустановиха полетите си за евакуация от Афганистан. Вашингтон обаче отхвърли твърденията, че талибаните вече упражняват контрол над части от летището в Кабул. "Те не контролират портите, нито каквито и да било от дейностите на летището. То все още е под контрола на американските военни", подчерта говорителят на Пентагона Джон Кърби.

Говорителят на Пентагона Джон Кърби съобщи, че е започнало постепенно изтегляне на военния контингент на Съединените щати, изпратен в Кабул специално за евакуацията на американските граждани там и на бягащи от талибаните афганистанци. От 5800 военнослужещи към момента на летището "Хамид Карзай" има към 4000. Срокът за пълното изтегляне изтича идния вторник.

Съединените щати обявиха, че са извършили в петък атака с безпилотен самолет срещу член на "Ислямска държава" в провинция Хорасан, който е планирал нападения на групировката. Първоначалните данни сочат, че сме убили целта, пише в съобщение на американските военни. Знаем, че няма цивилни жертви, допълват от армията. 

След атентата на летището в Кабул безпрецедентен брой афганистанци напускат страната си и отиват в Пакистан. Около 20 хиляди души преминават всеки ден през пропускателния пункт в Чаман, където обикновено за 24 часа минават около 6000 души. Върховният комисариат на ООН за бежанците очаква около половин милион души да напуснат Афганистан през идните месеци, посочва "Гардиън".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Доминик Рааб, британски външен министър

Рааб: Трима британци, сред които и дете, загинаха по време на вчерашната терористична атака в Кабул

Трима британски граждани, сред които дете, са загинали при вчерашното терористично нападение на летището в Кабул, съобщи британският министър на външните работи Доминик Рааб. Доминик Рааб съобщи, че е получил потвърждение за британските..

публикувано на 27.08.21 в 19:45

Европейските държави прекратяват операциите си за евакуиране от Кабул след терористичния атентат

Една след друга европейските държави прекратяват операциите си за евакуиране от Кабул ден след един от най-кървавите атентати в историята на Афганистан. Германия, Испания, Швеция и Италия прекратиха участието си във въздушния мост след като през..

публикувано на 27.08.21 в 17:50

България изказа съболезнования на САЩ заради терористичната атака в Кабул

Министърът на външните работи Светлан Стоев изпрати съболезнователен адрес до държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен във връзка с вчерашната терористична атака на летището в Кабул, отнела живота на десетки хора, в това число американски военнослужещи. В..

публикувано на 27.08.21 в 17:45
ВИЖТЕ ОЩЕ

20% от зрелостниците в Ямбол не са допуснати до матурата по БЕЛ

Близо 20% от зрелостниците в област Ямбол не са допуснати до матурата по български език и литература заради слаби оценки. На изпита днес ще се явят 702 зрелостници. Заявления са подали 861 ученици от 18 училища в областта, като от тях 159 не..

публикувано на 17.05.24 в 08:10
Несебър

Румен Радев открива сезона в Старинен Несебър

Днес ще бъде официално отрит летния туристически сезон. Церемонията е под патронажа на президента Румен Радев и ще се проведе пред портите на Старинен град Несебър. Ще присъства и ресорният служебен министър Евтим Милошев, както и представители на..

публикувано на 17.05.24 в 08:04

МОН връчва годишните награди за принос в науката "Питагор"

За 16-а поредна година Министерството на образованието и науката (МОН) ще връчи годишните награди за принос в науката "Питагор". Церемонията ще бъде открита от министъра на образованието и науката Галин Цоков. Наградите ще се връчат в 8 категории,..

публикувано на 17.05.24 в 08:02
Музеят на хумора и сатирата в Габрово

164 години от провъзгласяването на Габрово за град

Днес е денят на Габрово, в който жителите му отбелязват 164 години от провъзгласяването на селището за град. Празникът ще започне с молебен за благополучието на жителите на Габрово. Денят е неучебен и учениците могат да се възползват от поканата..

публикувано на 17.05.24 в 07:54

Русия експулсира военното аташе на Великобритания в Москва

Русия експулсира военното аташе на Великобритания в Москва като ответна мярка срещу идентичен ход на Даунинг стрийт, който обвини руското военно аташе в спонсориране на шпионаж и хакерски атаки срещу висши британски служители. От руското външно..

публикувано на 17.05.24 в 07:48
Елена Дариева

Елена Дариева: Повратният момент ще бъде в края на кампанията. Очакват се размествания

След провала на ротацията кампанията започна с пълна сила. Това каза пред БНР социологът от агенция "Насока" Елена Дариева. "Още в дните преди празниците бяхме свидетели на своеобразен тест на реакциите – скачахме от скандал в скандал и често..

публикувано на 17.05.24 в 07:43
Гасене пожар след нощен  ракетен удар върху частни сгради в Харков, 10 май 2024 г.

Удари между Киев и Русия: Най-дългата атака от началото на войната, има жертви

Киев атакува с дронове окупирания Крим и руската Белгородска област. Съобщава се за жертви. Въздушната тревога, обявена в голямата част от Харковска област в Североизточна Украйна, беше отменена рано тази сутрин, след като представители на..

публикувано на 17.05.24 в 07:41