Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чрез специално създаден сайт можете да се включите в екскурзии, танци, кинопрожекции

Снимка: личен архив

Израелските лекари твърдят, че самотата и чувството за безнадеждност нанасят повече беди върху човешкият организирам дори от Covid-19. Затова общината на Тел Авив- Яфо се е погрижила по някакъв начин да се компенсира почти едногодишното ограничаване на движението по улиците и ограничаване на контактите на пенсионерите и хората от третата възраст. За тези от тях, които имат добри компютърни знания има пенсионерски сайт на платформата „ДигиТел“, където даже от телефона си, може да се включите в екскурзии, танци, гимнастика, лекции, срещи, кинопрожекции, концерти и спектакли. Всички мероприятия са безплатни.

До началната точка на всички мероприятия може да се стигне с градския автобус. В Израел, все още, е лято и поне веднъж седмично, покривът на общината става площадка за танци. Знае се от колко до колко часа свири музика за танци от петдесетте, после от шестнадесетте, седемдесетте, осемдесетата и деветнадесетте години на миналия век. А всеки ден има гимнастика. А съоръжения за фитнес могат да бъдат ползвани безплатно на покрива, както и почти във всяка градинка. За впечатленията си от градски екскурзии, срещи с интересни хора разказва сем. Машиах от центъра на Тел Авив и Илана Нисимбаум от Яфо:

„От 50 години живеем в Тел Авив и вече минаваме за кореняци. Винаги сме обичали да се разхождаме из града. Но с екскурзовод, нещата изглеждат по-различно. Например, винаги са ни дразнили драсканиците по стените на къщите. Но след екскурзии за уличното изкуство- графитите, вече гледаме на тях с други очи. Винаги сме предпочитали богатите квартали на Северен Тел Авив, но след разходка в квартал "Шапира", който е на емигрантите, където са запазени много от занаятите, се измени и отношението към старите вещи вкъщи. Може би си струва вместо да ги изхвърлим, да ги поправим. Те имат стойност на памет за миналите дни. Обиколихме и пазарите. Интересно e, че в Тел Авив те са съчетание на сергии за плодове и зеленчуци и за суровини, от които можем да си сготвим, на малки ресторантчета, със специфична кухня, и на клубове или дори театрални училища. Защото театърът е започнал като площадно изкуство. Особено ни хареса „скитането“ по местата на старите култови кафета и барове. Напомняха ни времената, когато днешните баби бяха напети мадами в супер мини, а дядовците- младежи с коси до раменете и панталони чарлстон".

В чужбина разглеждаме подред църкви синагоги, джамии, но в своя град - не. Вярно, Тел Авив не е Йерусалим, но и тук могат да се видят интересни култови сгради.

„Ние старите- телавивци ( от времената, когато това не беше милионен град), сякаш се познаваме, но не съвсем. Тези екскурзии-срещи ми позволиха да надникна в арабските домове, да поговоря с хора на моята възраст, да чуя техния разказ за живота им. Например, много ме впечатли арабката от Яфо, която се опитва да възроди старата национална кухня и един собственик на кръчма в един от най- непрестижните квартали- около Автогарата, учил винопоризводство във Франция и предлагащ лимитирани серии вина и коняци от собствените си лозя, спечелили медали на международни конкурси. Много ме впечатли и разказа на единственият спасил се от атентата над израелските спортисти в Мюнхен. Не пропускам и концертите. Например наскоро имаше концерт както на популярни песни от моята младост- седемдесетте, осемдесетте години на миналия век, така и с неизвестни, за мен, дискриминирани произведения от същото време, които наистина много ме впечатлиха“.

Репортажа можете да чуете и в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Правилната работа на щитовидната жлеза е важна за качеството на половите клетки, зачеването и износването на бебе

Около една трета от учениците, пълнолетните хора и бременните жени у нас не приемат достатъчно йод, тъй като консумират нейодирана сол – например хималайска. Това означава, че поставят в риск нормалната работа на щитовидната си жлеза, предупредиха специалисти-ендокринолози през изминалата седмица на осведоменост за заболяванията на тази..

публикувано на 02.06.24 в 06:53

Животновъди ще блокират Подбалканския път. Отнемат им пасища

Животновъди ще блокират Подбалканския път през следващата седмица заради проблеми с пасищата. Блокадите започват от  4 юни. Животновъдите ще затварят пътя за един час дневно . Ще бъде вдигнат палатков лагер – " за да се види, че има хора в Подбалкана и да останат хора в България , да има бъдеще за децата ни", обяви пред БНР Тодор Диклиев,..

публикувано на 30.05.24 в 09:54
акад. Атанас Атанасов и Славена Родинова

Доайен в генетиката и млад предприемач - двама оптимисти за бъдещето на България

"Никой не може да ме обезсърчи, че България няма бъдеще." Това заяви пред БНР генетикът акад. Атанас Атанасов, участник в предстоящия  научен агрофорум на тема "Устойчива агрохранителна система – национален приоритет за продоволствената независимост на България“. На събитието, организирано от Министерството на земеделието и храните, ще бъдат..

публикувано на 30.05.24 в 08:59
Евгения Тагарева

Народно читалище "Христо Г. Данов - 1904" в Пловдив отбелязва 120 години от основаването си

Читалището е символ на стремежа към образование, духовно просвещение и национално единство. Ролята на читалищата в чествания като 24 май е изключително важна, защото именно те организират различни мероприятия, които подчертават значението на българската азбука, книжовност и културно наследство. За празника и ролята на читалищата в него, които..

публикувано на 27.05.24 в 14:58

В България проблемите на хората с хемофилия са неглижирани

Нужен е консенсус в решенията за повсеместно въвеждане на иновативните терапевтични подходи при децата с хемофилия за осигуряване на сигурна и щадяща профилактика на заболяването по време на тяхното израстване. Ключови сгради в страната светнаха в червено за Световния ден на хемофилията - 17 април. Време е здравните власти да обърнат внимание..

публикувано на 26.05.24 в 07:05

Българската хранителна банка спасява храна, за да я дарява на хората в нужда

Българската хранителна банка е спасила над 169 хиляди килограма храна през миналата година, която е на стойност над 2.2 милиона лева. Това съобщи пред БНР изпълнителният директор на фондацията Цанка Миланова. "Ние сме единствената лицензирана организация у нас, която прави необходимото поне част от храната да бъде спасена, за да достигне до хора..

публикувано на 26.05.24 в 05:30

България отпразнува 24 май

Президентът: Не може да си позволим да загърбим потенциала на нашите учени и преподаватели В седмицата, в която посрещнахме празника на българския език и славянската писменост, в цялата страна бяха организирани тържествени прояви и шествия. Празничното шествие в София започна от Министерството на образованието и науката, където стотици..

публикувано на 26.05.24 в 04:30