Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„След края на историята“ с доц. Александър Сивилов:

За Паметника на Съветската армия, комплексите и паметта

Доц. Александър Сивилов
Снимка: Личен архив

Преди дни се стигна до поредното „боядисване“ на Паметника на Съветската армия в центъра на София. В историята това действие се нарича „damnatio memoriae“. Тази традиция започва още от времената на фараоните в Египет, но влиза в нашата цивилизация през Рим, където често се унищожават и поругават статуите на предишния император. Има дори случаи когато просто сменят главата на мраморната фигура с нова и тя вече представя новият владетел. В днешно време подобна съдба сполетя фигурата на Садам Хюсеин в Ирак.

Основното, което виждаме тук, е стремежа за смяна на легитимацията. Има нов владетел и нови символи, ново лице и фигура. Така се стига до оскверняването или опит за изтриване на паметта. Търси се създаване на нов култ, който да оправдае политическата смяна и различната власт. Обикновено тези промени стават веднага след като се стигне до преврата или промените на управлението.

У нас нещата са различни. На първо място от политическите трансформации минаха вече 32 години. Страната ни е демократична доколкото може да е демократична една съвременна държава членка на Европейския съюз. В това отношение ние дори изпреварваме някои от страните, с които тръгнахме по този път преди десетилетия, защото ситуацията в Унгария и Полша в момента е доста тежка.

От 18 март 2004 година България е член на НАТО, а от 2007 година член на Европейския съюз. Управлението на Иван Костов превърна страната ни в напълно капиталистическа икономика. Преходът свърши още през 1998 г., защото от социализма не остана нищо. Нищо освен паметниците.

Правителството на СДС опита да взриви мавзолея на Георги Димитров няколко пъти и най-накрая успя. Дори и тогава не бе поставен въпросът за разрушаването на Паметника на Съветската армия, защото в десницата знаеха какво е истинското му послание.

В момента стигаме до нещо различно от „damnation memoriae“. Вече е късно за създаване на нова легитимация на гърба на старото. Съветската система и строй изчезнаха отдавна. Това, което води радетелите на преместването на монумента, е страхът от собственото им минало. Те не предлагат нищо ново, а се стремят да се разграничат от всичко, което са били. Човекът, на чийто дядо е кръстен парк в центъра на София, бил „русофоб“. Дядо му пък е бил идеалист и заради това по време на Втората световна война, когато България е съюзник на Нацистка Германия, се свързал със съветското разузнаване. Той е правел разликата, която тогава всички са осъзнавали. СССР предлага една по-добра алтернатива и е нещо съвсем различно от идеите на Хитлер. Заради отстояването на тези позиции българският генерал и идеалист е намерил смъртта си. Разстрелян е от правителството на Борис III. По-късно, през 1972 г., е награден с най-високото отличие на СССР – орден Герой на Съветския съюз.

При повечето от другите борци срещу паметника и спомените също се наблюдават прекалено тесни връзки с предишната система. Не само връзки, но и облагодетелстване от нея. Поради тази причина ги е страх. Някой да не се сети, че са от били от онези, другите.

Заради това обявяват, че Съветската армия не е освободителка.

През Втората световна война Руските армии свършиха основната работа да разпорят корема на германските войски. Това не са мои думи, а на големият неприятел на комунизма и СССР – Уинстън Чърчил, който ги изрича през 1944 г.. Той е съвременник на тези събития и знае, че Съветската армия освобождава по-голямата част от Европа от нацизма. Дори у нас промените нямаше да настъпят. Войната срещу Англия и САЩ нямаше да спре ако войските на Сталин не бяха превзели Румъния и не бяха достигнали нашите граници. Всички историци са наясно, че това е фактора, който кара нашия политически елит най-накрая да се откаже от подкрепата за Германия.

Червената армия не е освободила пряко България, но освобождава Европа и света от заплахата на нацизма.

Когато днес се опитват да пренаписват историята е добре да помнят, че модата сега можеше да е различна – квадратно подстригани мустачки, зализан на ляво перчем и поздрав с гордо изпъната ръка, а всички полухора нямат право на живот.

Странно е, че хора, които се обявяват за демократи не могат да приемат чуждото мнение и да се примирят със собственото си минало. Лошото е, че ако не дай си боже Паметника на Съветската армия изчезне, ако го вземат извънземните, изведнъж огромна част от политическата ни класа и обществен елит ще остана без цел в и въобще без смисъл в  живота. Би трябвало да се радват, че човека с автомата стои в центъра на София, защото иначе няма да има какво да кажат за България. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Около 50 клиники в страната - подготвени за съвременно лечение на инсулт. Медицинската помощ се бави

Около 50 000 българи годишно биват покосени от инсулт. Това е близо 7 пъти над нормите за допустимост , възприети в световен мащаб, коментира пред БНР д-р Георги Георгиев, заместник-председател на Асоциацията за инсулт и афазия. Той оприличава ситуацията с инсултите у нас с черна кутия - система, в която виждаме какво се подава на входа,..

публикувано на 14.05.24 в 10:59
Богомил Николов

Богомил Николов: Държавата се е отдръпнала, оставени сме сами срещу мобилните оператори

Изначално начинът на сключване на договори с мобилните оператори е порочен , заяви пред БНР Богомил Николов от Асоциация "Активни потребители".  По думите му в повечето случаи хората не знаят какво подписват : "Това, което служителят е отбелязал в неговия монитор, остава невидимо за вас. Преди да се разделите, в някои случаи, ако имате..

публикувано на 14.05.24 в 10:39
акад. дмн д-р Григор Горчев

Акад. д-р Григор Горчев: Изкуственият интелект не може да замести липсващите кадри в медицината

Изкуственият интелект не може да замести липсващите кадри в медицината, а може само да помага .   Това коментира пред БНР акад. д-р Григор Горчев, почетен ректор на Медицинския университет в Плевен, преди представянето на новия брой "Здравен барометър", посветен на здравеопазването и изкуствения интелект.  " Изкуственият интелект навлиза в..

публикувано на 14.05.24 в 09:18
Христина Христова

Христина Христова за пенсиите: Добре е да се гледат числата, но има и морално-етичен момент

Бюджетът на ДОО се приема с прогнозни данни, а вече са ясни реалните числа от НСИ и затова процентът за индексация на пенсиите е 10, а не 11 . Това каза пред БНР Христина Христова, бивш социален министър.  От 1-ви юли пенсиите, отпуснати до края на миналата година, се повишават с 11% Повишението на пенсиите от 1 юли може да бъде с..

публикувано на 13.05.24 в 16:32

Одитори ще проверяват новата организация на движението в София

От Института за пътна безопасност обявиха, че са възложили на екип от одитори по пътна безопасност, проектанти и пътни инженери да проверят за нередности организацията на движение по три столични булеварда - бул. "Патриарх Евтимий, бул. "Витоша и бул. "Фритьоф Нансен".  Целта е да се прекратят спекулациите за незаконност на промените.  Продължават..

публикувано на 13.05.24 в 13:20

Национална подписка настоява за доклада за състоянието на мониторинговата система за въздуха

Какъв въздух дишаме – въпросът може да е риторичен за гражданите, но няма официален отговор от държавата. Екологични организации от страната започнаха от Велико Търново национална подписка, с която искат Министерството на околната среда и водите и Изпълнителната агенция по околната среда да публикуват доклада за състоянието на националната ни..

публикувано на 13.05.24 в 06:44

Българското дерматологично дружество дава старт на кампанията "Евромеланома 2024"

Българско дерматологично дружество, в партньорство с Европейската асоциация по дермато-онкология и с подкрепата на EAU THERMALE AVENE, дава старт на тазгодишната кампания "Евромеланома 2024". През последните 18 години "Евромеланома" успешно постига целта си да се повиши информираността на обществото по въпросите на злокачествените..

публикувано на 12.05.24 в 08:50