Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В родопските села около Смолян пишат на политиците слаб 2

Безизходица и разруха - така местните описват живота си и не вярват, че промяна е възможна

Илюстративна снимка
Снимка: Венета Николова

Какви са тревогите, разочарованието и проблемите на хора от малки планински села в региона на Смолян на прага на предизборната кампания? Ще бъде ли чут гласът им политиците?

Родопа планина е уникалната част на България. Тя винаги е била пример за мирно съжителство, разбирателство и общ език на християни и мюсюлмани. Всички са братя и сестри и взаимно се уважават и си помагат.

Хората в планината, с душа могат да бъдат само пример за политиците, които така и не намериха общ език и път за по-добра България. 

Жителите на Смолянска област ще избират президент и отново четирима представители в Народното събрание. Избраници, които би трябвало да милеят за обикновените хора тук, в планината, които се борят с различни мисии, като „спаси крава“, „отдели залък от гърло за топло през зимата“, „не пътувай, за да спестиш за лекарства“, „яж по веднъж на ден, за да имаш за по-дълго време храна“.

Живот в тишина, която убива. Със снимките на непрегърнатия внук, който знае по-добре чуждите езици от родния - български. Пуста и тъжна е планината през есента и на прага на зимата. Единствено пушещите комини на къщите вдъхват живинка в планинските села.

За английските пенсионери в родопските села животът е рай, а за българските ад

Евтино е и хубаво тук. Сега съм пенсионер и мога да живея тук с моята пенсия – тя е малка пенсия, но за тук е достатъчно. Около 500 евро всеки месец. Много съм щастлив“, казва един от англичаните, обитаващи роподските селца.

Българските му побратими гладуват по половин година, за да осигурят дърва за зимите, които тук са изключително тежки. Като 87-годишния дядо Славей от Чеплетен, отделял от залъка си няколко месеца, за да си осигури дърва за огрев.

„Имам дърва, купил съм. С бабата – по 100, по 100 лева на месец. За топло сме се подготвили. Картофи, фасул има“, разказва той.

От избори не се вълнува. И политически крак тук не е стъпвал. Дядо Славей не вярва, че нещо може да се промени.

Те са същите, няма други, няма да има никаква разлика – те са минали всичките“, песимист е възрастният мъж.

Местните хора говорят с омерзение и разочарование за предстоящите избори. Оплакват се, че животът е станал много скъп. Чудят се дали да гласуват.

„Каквото и да гласуваме, нещата не се променят“, твърдят те.

Нямаме бъдеще. Никакво бъдеще нямаме – и здравеопазването, и политиката, изобщо целият живот на хората е пълна безизходица. Няма кой да застане начело на тая държава и да промени нещата. Всеки гледа собствения си интерес и никой не мисли за хората.“

Други от планинските жители признават, че тук се живее „ден за ден“, а работа нямаме в целия регион.

Отчитат, че политиците не могат да се разберат и питат „как да стане тая промяна с едни и същи хора“.

„В безизходица е целият български народ, бяга. Отчаян е от държавата ни. Разруха, беда. Здравеопазване, пенсионна реформа – под нулата сме.“

Чуйте целия репортаж на Радостина Чернокова в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ангел Иванов (вдясно) в разговор с протойерей Кръстин Апостолов, предстоятел на храм

"Той е, неговото име е...": "Епархийски глас" в "Изотопия" преди избора на нов Български патриарх

Три седмици по-късно: от светски към църковен вот. Преди историческия избор на нов +Български патриарх: Какво означава за нас това и как и къде църковните традиции намират място в ежедневието ни, както и къде се срещат и противоречат ли си православието и съвремието? По тези и други въпроси в "Изотопия" си говорим с Ангел Иванов - писател,..

публикувано на 29.06.24 в 11:22
Даниела Ненова

Даниела Ненова между театъра и любовта към птиците

"Живея извън града, извън Синсинати в гората, място, което рехабилитира хищни птици. Понякога хората се учудват как мога да съчетавам природа и гори, и планини с театър, защото едното изисква голям град, другото изисква спокойствие, но аз съм си намерила място, което съчетава и двете, каза за "Хоризонт" 33 годишната актриса Даниела Ненова гост в 51..

публикувано на 25.06.24 в 10:57

Сприхав и без гащи... Защо 90-годишният Доналд Дък остава попкултурна икона?

Това пък е пародия на "Лошото момче" на Били Айлиш в изпълнение на плюшен Доналд Дък със собствен канал в YouTube . Музикалните пародии с патока са плод и на изкуствен, и на естествен интелект, но не са новост. И в киното, и в игрите, и в комиксите Доналд има сатирични двойници, за част от които Disney се разправя в съда с..

публикувано на 24.06.24 в 22:12

Запазената марка на село Паскалевец е самодивската еньовска ракия

В село Паскалевец, община Павликени, са превърнали делниците в празници. Баби, снахи и внучки пазят и предават българските традиции и обичаи. Селото е създадено преди повече от 550 години и има интересна история. Било е околийски център, а негов мирови съдия е бил прословутият Марко Тотев. Хората в Паскалевец са дружелюбни и с чувство за..

публикувано на 23.06.24 в 06:35

От Враца до Севиля: Постелекторален изотопски преглед

Спецификите на политическите процеси у нас и цялостно в Европа не остават незабелязани от "Изотопия". Изборите за депутати в Европейския парламент няма да направят изключение. Затова решихме да ви поведем на една следизборна разходка, която да ни запознае с някои локални и континентални процеси.   Какво ви очаква: От Испания до Кипър, където ще си..

публикувано на 21.06.24 в 14:38

Следкарнавално: Габровци ще продават вече ненужни макети на политици

Карнавалът в Габрово отшумя, но неговите организатори не спират да се шегуват като обявяват, че ще разпродават кукли на политици - от тези, които видяхме точно преди месец във веселото шествие. Парламентарните избори минаха, някои политически лидери още осмислят резултатите от вота, други вече си подадоха оставките. Габровци обмислят..

публикувано на 21.06.24 в 06:50

Разорани и унищожени полски пътища в Златаришко. Земеделци се жалват, реакция няма

Неправомерно усвоени общински полски пътища в Златарица създават проблеми на земеделски стопани да обработват земите си и да приберат реколтата, създават се предпоставки за пожари и за конфликти между производителите . В Златарица кметът миналата година разрешава на брат си безплатно и безпроблемно да разоре и засее полските пътища. Братът..

публикувано на 20.06.24 в 08:59