Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Янев: Затваряме въглищните централи най-рано през 2038 г.

Правителството прие Плана за възстановяване и устойчивост, който утре ще бъде представен в Европейската комисия

| обновено на 14.10.21 в 15:52
премиерът Стефан Янев
Снимка: БГНЕС

В приетия днес от правителството План за възстановяване и устойчивост е заложен сценарий за затваряне на въглищните централи с две дати - 2038 и 2040 годинаСледващото Народно събрание ще фиксира дата на затваряне на базата на технически анализ, посочи премиерът Стефан Янев 

Служебният премиер коментира: 

"Механизмът за фиксиране на тази дата тепърва предстои, на базата на технически анализ. Това, което сме дали, не са три дати, а са две - 38-ма и 40-а година дата, като предпочитаме да е 2040-та. Ако може да е след 40-та на базата на този технически анализ, нека да бъде така, нямаме нищо против и това да защитаваме. Но нека да не си играем с датите и да не плашим хората, защото, включително вчера, хората бяха тук, отпред. Когато хората имат необходимост от яснота, от перспектива в тяхното професионално развитие, не е добре да им създаваме условие да остават с впечатление, че нещо крием от тях и да създаваме едва ли не с три, или пет, осем дати, една непредсказуемост. Напротив! Търсим предсказуемост! Търсим реализация".

Предвидено е създаването на държавно предприятие за управление на прехода във въглищните региони. В него ще бъдат назначавани съкратени работници от комплекса „Марица Изток, които ще се занимават с рекултивиране на терените.

Вицепремиерът Атанас Пеканов припомни, че по плана трябва да се изпълнят 46 реформи и да се финансират 59 проекта. Страната ни очаква да получи 12,9 милиарда лева:

"Което ще активира обаче допълнителни 8,1 милиарда лева инвестиции, което ще даде ефект върху икономиката ни в размер на 21 милиарда лева в следващите 6 години".

Приемането на Планa за възстановяване е навременен акт, каза още служебният премиер Стефан Янев. 

По документа е работено интензивно през последните 5 месеца, подчерта премиерът преди заседанието на МС. Планът е обсъждан с 46-ото Народно събрание и със заинтересованите браншови организации.

"Свършената работа е позитивна. Те го оценяват като положително и се надяваме с днешното му приемане и утрешното представяне пред Европейската комисия да отворим пътя за детайлните разговори, за неговото окончателно приемане и да може да тръгнат свежи пари към българския бизнес, към проекти, които наистина ще имат елемент на възстановяване на българската икономика, на нейното бъдещо развитие в посока дигитализация, в посока усъвършенстване и икономика с по-висок добавен продукт".

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожар на сметището между великотърновските села Шереметя и Малки чифлик

Четири противопожарни автомобила гасят пожар, обхванал част от сметището между великотърновските села Шереметя и Малки чифлик. 15-е огнеборци са локализирали пожара, който е тръгнал от запалил се камион на сметосъбирането, като огънят е бил обхванал част от изхвърлените  отпадъци. Противопожарни автомобили ще дежурят на мястото, съобщиха от..

публикувано на 01.07.24 в 17:56

Реакции в Европа след първия тур на френските избори

Разнопосочни реакции в Европа след първия тур на парламентарните избори във Франция.  Неясен изход от втория тур на изборите във Франция след възход на крайната десница Министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок смята, че изборният успех на "Национален сбор" е причина за тревога : "Никой не може да е безразличен, когато в..

публикувано на 01.07.24 в 17:43
Номинираният за премиер Росен Желязков (вляво), лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и президентът Румен Радев (вдясно) при връчването на първия проучвателен мандат - 1 юли 2024 г.

ГЕРБ-СДС взеха мандата и предложиха проектокабинет. Кой ще го подкрепи?

Коментарите на парламентарно представените политически формации във връзка с  предложения от ГЕРБ-СДС проектокабинет днес останаха п естеливи. Първият мандат: Росен Желязков е кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер Борисов: Предлагаме правителство, за което изцяло ГЕРБ-СДС носи отговорност Броени минути преди връчването на мандата от..

публикувано на 01.07.24 в 17:38
Калин Стоянов

Калин Стоянов заяви, че не е партийна кандидатура

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов заяви, че не е партийна кандидатура. По-рано той беше предложен за същия пост в кабинета на носителя на първия мандат ГЕРБ-СДС.  Стоянов каза, че през почивните дни е водил разговори с предложения от ГЕРБ за премиер Росен Желязков:  "Разговорите бяха в посока на това какво сме постигнали в рамките..

публикувано на 01.07.24 в 17:08

Туроператорите настояват ставката от 9% ДДС за пакетните услуги да остане до края на годината

Туроператорите настояват за удължаване и данък добавена стойност от 9% за пакетните услуги да остане до края на годината. От днес ДДС за този вид услуга е 20 на сто. Временната мярка за 9% ДДС беше приета в подкрепа на бизнеса по време на ковид кризата. От 1 юли ставката на ДДС върху туристическите пакети се връща от 9 на 20%. Това беше оповестено в..

публикувано на 01.07.24 в 17:01

Българка, издирвана от гръцките власти, е задържана край Камено

Българка, издирвана от гръцките власти за незаконно осиновяване на 17 деца, е задържана край град Камено по искане на Бургаската окръжна прокуратура.  Спрямо Гюлгес Салим има издадена Европейска заповед за арест, която е потвърдена от гръцки съд.  Обвиненията срещу нея са за посредничество срещу заплащане при осиновяването на 17-те деца,..

публикувано на 01.07.24 в 16:58

На седем от неохраняемите плажове във Варненска област ще има водни спасители

На седем от неохраняемите плажове във Варненска област ще има водноспасителна дейност, съобщиха от пресслужбата на областната администрация. Вече е определен изпълнител за тези дейности за плажовете.  На територията на Община Варна ще има три стационарни спасителни поста на неохраняеми морски плажове "Буните 2- изток“, "Буните 2- запад“ и "Фичоза“ - и..

публикувано на 01.07.24 в 16:43