Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концертмайсторката на Хамбургската държавна филхармония

Йоанна Каменарска се завърна в Хасково 19 години след като спечели конкурса "Проф. Недялка Симеонова"

Цигуларката беше в журито и участва в концерт

Йоанна Каменарска

Йоанна Каменарска е гордост за българската цигулкова школа. 10-годишна е, когато започва да се изявява с Филхармония "Пионер" и още като ученичка в Националното музикално училище разбира от опит отговорността на това да си лидер на оркестър.

В София учи цигулка при проф. Йосиф Радионов. През 1995 г. печели две специални награди в майсторски клас на легендарния Руджеро Ричи в Берлин и той я кани да продължи образованието си в неговия клас в университета “Моцартеум” - Залцбург. 

Става концертмайстор първо на Симфоничния оркестър на Северногерманското радио, а след това и на Хамбургския държавен филхармоничен оркестър. Тя е първата жена концертмайстор в Хамбург, а през 2021 г. работи активно с Камерата Хамбург, в концертите на която често е солист и диригент.

Йоанна Каменарска и проф. Йосиф РадионовНа родна сцена Йоанна Каменарска изнася камерни рецитали, свири и като солистка на оркестри. Наскоро участва в честването на 70-годишнината на учителя си - проф. Йосиф Радионов, организирано от Софийската филхармония. Също през септември, в дуо с пианистката Надя Димитров свири на откриването на есенното издание на "Дни на музиката в Балабановата къща". 

През октомври цигуларката пристигна в Хасково за участие в журито на Международния конкурс за цигулари в рамките на 46. Музикални дни „Проф. Недялка Симеонова“ и солира на Хасковския камерен оркестър под диригентството на Цанислав Петков в Концерт за цигулка от Бетовен. Тя споделя, че много неща са се променили от времето преди 19 години, когато самата тя печели състезанието, и е доволна да се срещне с много талантливи млади цигулари, амбицирани също да успеят.

Ден след края на конкурса Каменарска участва и в концерт в Софийската градска художествена галерия с музика от български композиторки, създадена специално за духовия квинтет "Пилекадоне".

Интересни подробности за всички тези свои ангажименти в България и за работата си с Камерата Хамбург през тази година Йоанна Каменарска разказа в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Аделина Филева, директор на Софийска градска художествена галерия

Аделина Филева: Изключително опасно е да се самозатвориш в своя вътрешен свят

"Това, което си създал, това е твоят живот". Тези вдъхновяващи слова ни завеща големият Дечко Узунов и те резонират с всяка негова творба, отразяват философията му, че изкуството не е просто професия, а самият живот, изпълнен с творчество, страст и отдаденост. В една специална вечер на "Нощен хоризонт" гостува Аделина Филева, директор на..

публикувано на 15.06.24 в 10:03

Първи Национален фестивал на частните театрални школи “ИМА̀ГО”

Първият Национален фестивал на частните театрални школи “ИМА̀ГО” ще се проведе на 28-и, 29-и и 30-и юни в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов". "Ресурсът на театралните школи в България е огромен. Във всеки областен град има, не само в София. Преди няколко години решихме да създадем Асоциацията на частните театрални школи (АЧТШ), за да можем да..

публикувано на 14.06.24 в 16:25
Кадър от филма

Димитър Николов от филма "Любен": Не трябва да се изключва възможността човек да изразява себе си

"Любен" е първият български филм на ЛГБТИ тематика и е част от програмата на Sofia Pride Film Fest, който започва днес (14-и юни) . " Темите във филма са далеч отвъд сексуалната ориентация на главните герои. ... По-скоро става дума за срещата на двама души като хора, като душѝ, като някакво взаимоусещане един за друг". Това каза пред..

публикувано на 14.06.24 в 16:05

Стартира арт фестивал, посветен на Димитър Еленов

Летен фестивал, посветен на актьора, режисьор и театрален педагог Димитър Еленов, предстои да бъде открит днес в София. Той отново ще предложи разнообразни творчески работилници и ателиета, насочени към деца и тийнейджъри, които имат отношение към театъра, сцената, изкуството . В тези активности ще се включат и популярни творци, ученици и колеги на..

публикувано на 14.06.24 в 10:48
Соня Йончева на сцената

Отзвук от "Музикант на годината 2023": Победителката Соня Йончева

В предаването „Алегро виваче“ започва поредица от срещи с носителите на призове в допитването „Музикант на годината 2023“. Галаконцертът се състоя на 31 май 2024 г. в Първо студио на БНР. Носител на голямата награда, по волята на стотици слушатели, е Соня Йончева – артист, който принадлежи на света, комплексна личност, която притежава и проявява..

публикувано на 13.06.24 в 18:31

Хорове от България и Европа се събират на фестивала "Черноморски звуци"

22 хорови формации са заявили участие в 12-ия международен хоров фестивал "Черноморски звуци" в Балчик. Той се провежда под патронажа на Министерството на културата и кмета на града Николай Ангелов. Домакин на утвърдения български форум е смесеният хор "Черноморски звуци" с диригент Валентина Георгиева - тази година съставът отбелязва 110 г. от..

публикувано на 13.06.24 в 17:56
Шестото издание на Фестивала на българската книга в Брюксел

Фестивалът на българската книга в Брюксел създаде другото лице на България

"За първа година съм тук на фестивала и оценявам това, което е успяла да направи българската общност за тези шест години в Брюксел. Нещо, което трябва да се посочи като пример за българските диаспори по света в опазване на българското слово", посочи за "Понеделник вечер" Радослав Бимбалов. Той представи романът "Екстазис". "За трети път съм на..

публикувано на 13.06.24 в 08:37