Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

18 ученици и учители преписаха „Неделник” на Софроний Врачански

Един от преписите беше дарен на православния храм „Свети Три светители“ в Горна Оряховица

Ученици и учители дариха препис на „Неделника” на храм в Горна Оряховица
Снимка: Здравка Маслянкова

18 ученици и учители от Средното училище „Георги Измирлиев” в Горна Оряховица в продължение на 3 месеца преписаха на ръка 523 страници на първата новобългарска печатна книга - „Неделник” на Софроний Врачански, позната и като „Софроние”. Направени са три преписа, а в навечерието на Деня на народните будители първият от тях беше дарен на православния храм „Свети Три светители“. „Вие сте новите будители“, обърна се съм децата и учителките им предстоятелят на храма отец Зоран Мамучевски и припомни думите на апостола Васил Левски - „Дела трябват, не думи“. 

Неделникът е първата печатна книга на новобългарски език. Съставена е от Софроний Врачански и издадена през 1806 г. в румънския град Римник. От няколкото завършени съчинения на будителя, това е единственото, което той успява да отпечата. Книгата представлява сборник от 94 неделни и празнични проповеди и поучителни слова, събрани върху над 500 страници хронологично по реда на годишните празници, за които се отнасят. „Софроние“ е оформено като внушителна за времето си книга. Внушителни като труд, обем и отдаденост са и преписите, които направиха учениците и учителите от горнооряховската гимназия „Георги Измирлиев“. 

18 ученици и учители направиха препис на „Неделника” на Софроний Врачански   Снимка: Здравка Маслянкова

„Това представляват евангелия за всеки ден от годината, в които е описано как да живее българският народ, какво е хубаво да прави, кое не хубаво да прави. Част от текстовете са свързани с християнството, с библията. Това са едни много полезни текстове, които преписващите разбраха, че част от тях и в днешно време са актуални за нашето житие и битие. След тримесечно писане от 18 учители и ученици книгата е готова“, разказа за БНР училищната директорка Криси Аврамова и подчерта, че заслугата преписите да се случат е на дванадесетокласничката Силвана Ахмедова. 18-годишнотото момиче е дъщеря на християнка и на мюсюлманин, вдъхновена е от книгите и познанието: 

„Идеята ми дойде през лятната ваканция, понеже аз обичам да чета различни статии, различни книги и попаднах на една годишнина - 215 години от първото издание на печатаната новобългарска „Софроние“ на Софроний Врачански и ми дойде идеята да направим препис. Обърнах се към библиотекаря на училището Даниела Данкова, тя ми помогна и заедно отидохме при директора“.

А съмишленици да преписват на ръка „Неделник“ бързо се намерили. Сред тях са студентката Полина Савова и класният ръководител на Силвана - Росица Христова:

„Силвана ми е най-добра приятелка. Когато ми предложи, веднага се съгласих да ѝ помогна. С най-голямо удоволствие преписвах и се наслаждавах на процеса“, сподели Полина Савова.

„Нито за миг не съм се колебала - първо, защото учителят трябва да си подкрепя учениците и второ е чест да те изберат, така че тя е нашата гордост. Най-малкото човек сяда и прочита по-задълбочено някои неща, които е чувал, чел е по-разсеяно, замисля се за нещата от живота и в крайна сметка свършва нещо добро“, коментира Росица Христова. 

Това е колосален труд и аз съм трогнат, че получавам този дар. Вие сте съвременните будители, които продължавате делото на Софроний и предците ни“, каза отец Зоран Мамучевски от храма „Св. Три Светители”, на който създателите на преписа дариха в навечерието на Деня на народните будители оригинала на своя труд. Две копия, които ще бъдат осветени в храма, ще отидат за училищния музей и за Музея на образованието в Габрово. 

„Това е делото, което и нашите предци, които са се старали, преписвайки книгите, да стигнат до много по-голямо множество народ и, четейки тези книги, съзнанието, което получават, да станат много по-добри хора. Това слово днес достига и до нас в един вид, който наистина е внушителен, защото тук с ръце е написано, преписано и украсено, както едно време са ги украсявали в манастирите, когато са преписвали книгите. В този ден, в навечерието на празника на народните будители, тази книга намира своя път към един от храмовете на духовността“, каза отец Зоран Мамучевски. 

18 ученици и учители направиха препис на „Неделника” на Софроний Врачански   Снимки: Здравка Масллянкова

Преписът на „Неделник” на Софроний Врачански ще бъде поставен в специална стъклена хранителница в църквата „Свети Три светители“ в Горна Оряховица и ще бъде показван на всички гости.

Работата по преписа ни промени, сподели инициаторката за неговото създаване Силвана Ахмедова:

„Направи ни много по-добри хора, защото, ако не се бяхме хванали да препишем, никога нямаше да прочетем тази книга. Дори и малка част от книгата, понеже всеки е писал различни страници, всеки е прочел и преписал тези страници. Те са го вдъхновили по някакъв начин. Те са го променили, може би по съвсем малък начин, но те са го направили по-добър човек“.

Бъдете горди наследници на будителите, казват ученичката, учителките ѝ и свещеникът:

„Дано и други хора да се вдъхновят от нас, да четата, да се занимават с литература - нещо много важно в нашето време“, посочи училищната директорка Криси Аврамова.

„Те може да са на език, по-различен от нашия съвременен български език, но те са валидни и до днес. Защото ние сме хора и ще продължаваме да бъдем хора, а нещата, които са написани вътре, са нашата история, а историята ни прави българи“, казва ученичката Силвана Ахмедова.

Вяра ни липсва, вяра в себе си, вяра в другите около нас, вяра, че нещата могат да бъдат добри и то зависи от нас“, заяви учителката Росица Христова.

„Винаги да носите в сърцето светлината, която да я разпространявате и да я раздавате на хората около вас, защото ако един човек се промени, този човек може да промени много хора около него. Така че вие сте тези будители, които може да промените нещата към добро, но първоначално човек показва примера в себе си, как той се променя“, заяви отец Зоран Мамучевски.

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ангел Иванов (вдясно) в разговор с протойерей Кръстин Апостолов, предстоятел на храм

"Той е, неговото име е...": "Епархийски глас" в "Изотопия" преди избора на нов Български патриарх

Три седмици по-късно: от светски към църковен вот. Преди историческия избор на нов +Български патриарх: Какво означава за нас това и как и къде църковните традиции намират място в ежедневието ни, както и къде се срещат и противоречат ли си православието и съвремието? По тези и други въпроси в "Изотопия" си говорим с Ангел Иванов - писател,..

публикувано на 29.06.24 в 11:22
Даниела Ненова

Даниела Ненова между театъра и любовта към птиците

"Живея извън града, извън Синсинати в гората, място, което рехабилитира хищни птици. Понякога хората се учудват как мога да съчетавам природа и гори, и планини с театър, защото едното изисква голям град, другото изисква спокойствие, но аз съм си намерила място, което съчетава и двете, каза за "Хоризонт" 33 годишната актриса Даниела Ненова гост в 51..

публикувано на 25.06.24 в 10:57

Сприхав и без гащи... Защо 90-годишният Доналд Дък остава попкултурна икона?

Това пък е пародия на "Лошото момче" на Били Айлиш в изпълнение на плюшен Доналд Дък със собствен канал в YouTube . Музикалните пародии с патока са плод и на изкуствен, и на естествен интелект, но не са новост. И в киното, и в игрите, и в комиксите Доналд има сатирични двойници, за част от които Disney се разправя в съда с..

публикувано на 24.06.24 в 22:12

Запазената марка на село Паскалевец е самодивската еньовска ракия

В село Паскалевец, община Павликени, са превърнали делниците в празници. Баби, снахи и внучки пазят и предават българските традиции и обичаи. Селото е създадено преди повече от 550 години и има интересна история. Било е околийски център, а негов мирови съдия е бил прословутият Марко Тотев. Хората в Паскалевец са дружелюбни и с чувство за..

публикувано на 23.06.24 в 06:35

От Враца до Севиля: Постелекторален изотопски преглед

Спецификите на политическите процеси у нас и цялостно в Европа не остават незабелязани от "Изотопия". Изборите за депутати в Европейския парламент няма да направят изключение. Затова решихме да ви поведем на една следизборна разходка, която да ни запознае с някои локални и континентални процеси.   Какво ви очаква: От Испания до Кипър, където ще си..

публикувано на 21.06.24 в 14:38

Следкарнавално: Габровци ще продават вече ненужни макети на политици

Карнавалът в Габрово отшумя, но неговите организатори не спират да се шегуват като обявяват, че ще разпродават кукли на политици - от тези, които видяхме точно преди месец във веселото шествие. Парламентарните избори минаха, някои политически лидери още осмислят резултатите от вота, други вече си подадоха оставките. Габровци обмислят..

публикувано на 21.06.24 в 06:50

Разорани и унищожени полски пътища в Златаришко. Земеделци се жалват, реакция няма

Неправомерно усвоени общински полски пътища в Златарица създават проблеми на земеделски стопани да обработват земите си и да приберат реколтата, създават се предпоставки за пожари и за конфликти между производителите . В Златарица кметът миналата година разрешава на брат си безплатно и безпроблемно да разоре и засее полските пътища. Братът..

публикувано на 20.06.24 в 08:59