Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 10 ноември ще бъдат обявени победителите в конкурса "Вино от глухарчета през зимата"

Конкурсът е национален за кратък фентъзи разказ

Илияна Райкова
Снимка: Ива Антонова

За втора поредна година в условията на пандемия Младежкият дом във Враца провежда национален конкурс за кратък фентъзи разказ. Тази година темата е "Лабиринтът". Интересът към литературната надпревара е голям, каза за БНР координаторът на проявата Илияна Райкова, координатор на литературните конкурси на Младежки дом - Враца. Получени са трийсет творби, които сега се оценяват от жури и предстои да бъдат обявени победителите.

"В момента тече онлайн конкурс. Той е втори. Започнахме го с настъпването на пандемията миналата. Оказа се, че има смисъл. В пандемията сигурно има и някои положителни неща - хората пишат, мислят, изразяват се, което според мен е много хубаво. Конкурсът се нарича "Вино от глухарчета през зимата". Миналата година по повод 100 години от рождението на Рей Бредбъри го пуснахме. Имаше добър успех, но тази година го продължаваме. Тази година темата е "Лабиринтът",  вече имаме доста - около 30 автора. Той е къс разказ, по-сложната форма и това, което забелязвам аз, която правя разлика между есе и разказ е, че хората се придържат към това", допълни за "Хоризонт" Илияна Райкова.

Илияна Райкова             Снимка: Ива Антонова

По думите ѝ младите са много активни в създаването на текстове за конкурса

"При тях фантазиите са много истински. Много харесвам хората да имат фантазии, да имат мечти. Това е част от растежа".

Конкурсът е национален. Наградените творби ще бъдат публикувани във Фейсбук страницата на Младежки дом - Враца.

Победителите в конкурса ще бъдат обявени на 10 ноември в страницата на Младежки дом – Враца във Facebook.

Повече можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Божидар Чеков

Божидар Чеков: В чужбина разбрах какво е България

В чужбина разбрах какво е България. Това сподели пред БНР Божидар Чеков, журналист и писател, който живее във Франция. Той представи книгата си  с разкази "Билет за връщане". "Това е резултат от срещи и от актуалността в България и Франция, както и от сравненията, които правя". И на двете места липсва мнението на хората, които работят и..

публикувано на 25.06.24 в 19:26

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В третото издание от летния сезон на предаването на програма “Хоризонт“ за музикално-сценични изкуства “Каста дива“:  20.05-21.00 ч.: Отправяме поглед към музикалните събития в Бургас: - Трупата на Националния музикален театър “Стефан Македонски“ гостува с най-новата си продукция - мюзикъла “Здравей! Как си, приятелю?“ по песни на..

обновено на 24.06.24 в 18:23

Спомен за проф. Реса Колева

В рубриката за българското музикално минало "Помните ли..." в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" отбелязваме 90-годишнината от рождението на изтъкнатата камерна певица и вокална педагожка проф. Реса Колева, подготвила и възпитала плеяда наши певци, сред които Веселина Кацарова и Светла Василева, познати с голямата си международна кариера на..

публикувано на 24.06.24 в 14:49

На "Парад на модата" канят в Драматично-кукления театър в Плевен

В Плевен тази вечер е поредният шоу спектакъл „Парад на модата“. Негов създател е Георги Ангелов - един от любимите актьори в трупата на Драматично - кукления театър „Иван Радоев“. С това издание отбелязва 35 години от създаването на модното събитие, а специален гост е актрисата Аня Пенчева. "Съчетал съм дреха, пластика, музика, светлина и..

публикувано на 23.06.24 в 06:56
Бойко Беленски

Бойко Беленски събра в книга неизвестни факти от живота на Алеко Константинов

Дай на Бойко Беленски предизвикателство. Кажи му, че не може да напише книга за Щастливеца и гледай какво става. Това дръзнала да каже наша колежка по перо и Бойко Беленски  започва да издирва документи за живота на този наш знаменит писател. Семейство, социална и политическа дейност, сърдечни трепети, приятелски кръг и пътешествия,..

публикувано на 23.06.24 в 05:23

Четвърто издание на Софийския фестивал на Музикалния театър в парк "Военна академия"

Четвъртото издание на Софийския фестивал на Музикалния театър и тази година ще се проведе на откритата сцена в парк "Военна академия". Официалното откриване на Фестивала ще бъде на 23-ти юни от 20:00 часа със спектакъла “Кармина Бурана” на Балет "Арабеск" .  Заключителният концерт-спектакъл “Кавалери канят” ще бъде на 13-и юли от 20:00..

публикувано на 21.06.24 в 16:26

Започва музикалното "Варненско лято" 2024

На 22 юни с концерт на Симфоничния оркестър на Държавна опера Варна под диригентството на Константин Илиевски ще бъде открит официално Международният музикален фестивал "Варненско лято". Две години преди честването на своя 100-годишен юбилей „Варненско лято“ за пореден път събира в едно традиция и бъдеще: Първо ще прозвучи музикалната емблема на..

публикувано на 21.06.24 в 09:21