Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как може да се получат данъчни облекчения за деца - отговорите на НАП

Неплатена пътна глоба може да спре ползването на данъчното облекчение

Снимка: Ани Петрова

С промени миналата година на данъчното законодателство от тази година родителите, които са плащали данъците си, ще могат да получат по-високи данъчни облекчения за деца.

За тази година сумите, с които е възможно да се намали общата годишна основа при ползване данъчно облекчение за деца, са, съответно, 4500 лева за едно дете, 9000 лева за две деца и 13 500 за три и повече деца.

Това означава, че родителите ще получат съответно до 450 лева за едно дете, 900 - за две и до 1 350 за три и повече деца. Досега родителите получаваха по 20 лева за дете след намаляването на данъчната основа.

От днес родителите могат да подават декларации за данъчните облекчения за деца.

Родители споделиха пред БНР, че приветстват промяната. Други поясниха, че не са трудов договор и няма как да получат такова облекчение, но декларацията може да се подаде от родителя, който е на трудов договор.
Росен Бъчваров
"Две са условията за получаване на тези данъчни облекчения - това са изисквания към децата и изисквания към родителите.

Детето трябва да не е навършило пълнолетие към 31 декември 2021 година, както и да не е настанено в дом на държавна издръжка, като то може да е гражданин и на друга страна членка на Европейския съюз",  коментира пред БНР Росен Бъчваров, говорител на НАП.

"По отношение на родителите има две важни изисквания.

Първото е да имат облагаеми доходи, защото това е данъчно облекчение, не е помощ или някакъв вид обезщетение, това е намаление, отстъпка от данъците, които физическите лица плащат", поясни Бъчваров.

Второто много важно условие е родителите да нямат старо неплатено задължение към бюджета - било данък, било осигурителна вноска или неплатена пътна глоба.

Ако пък се плати просроченото задължение, след това можете да подадете данъчната декларация, посочи още Бъчваров.

Росен Бъчваров поясни, че при част от хората данъчното облекчение ще може да се получи с една по-голяма декемврийска заплата. При други това ще стане с януарските заплати.

Ако родител няма достатъчно голяма данъчна основа, за да получи цялото облекчение, тогава се допуска да се ползва такова до размера на дохода.

А остатъкът може да се ползва от другия родител, но за целта задължително се подава данъчна декларация. Тоест -  не е допустимо и двамата служители да ползват данъчното облекчение през работодателя", изтъкна още Росен Бъчваров пред БНР.

Още по темата в звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Първи фолклорен събор

В Плевен започва първия фолклорен събор "Кайлъшка шевица"

В Плевен е организиран първият фолклорен събор "Кайлъшка шевица" . Събитието събира в парк "Кайлъка" радетели на българските традиции и фолклор от цялата страна. Единственото изискване е всички да са  в народна носия. Официалното откриване на първия събор "Кайлъшка шевица" е в 12:30 часа на Мечата поляна. Преди това обаче може да се включите в..

публикувано на 29.06.24 в 10:22

Върховният съд на САЩ: Бивш полицай е обвинен неправилно за щурма на Капитолия

Върховният съд на САЩ излезе с решение, с което отхвърля една от основните тези на прокуратурата срещу участниците в бунта в американския Конгрес на 6 януари 2020 година. С 6 на 3 гласа Върховните магистрати се произнесоха по иска на бивш полицай, участвал в събитията пред Капитолия, който поиска обвинението срещу него, базирано на Закона..

публикувано на 29.06.24 в 10:16
Центъра за работа с деца - Плевен

Летни ваканционни дни в Центъра за работа с деца в Плевен

В Плевен започват летните ваканционни дни в Центъра за работа с деца. Намира се в една от най-красивите сгради на града в потъналата в зеленина Градска градина. Желаещите деца са много, преподавателите ги очакват на 1 юли с много любов и предизвикателства. Лятото е любим сезон за малки и големи. Училището приключи и сега е време за..

публикувано на 29.06.24 в 10:10
Пожар в маслинова гора край град Аргос в Гърция.

Опасно време в Гърция, има висок риск от пожари в част от страната

"Оранжев" код за силен вятър и риск от пожари е обявен от  властите в Гърция. Те  предупреждават за  повишено внимание при влизане в морето. В извънредно съобщение министърът по защита от природни бедствия Кикиляс отправи днес предупреждение, че половината страна се намира във висок риск от пожари поради много силен вятър. За изключително..

публикувано на 29.06.24 в 10:02

В навечерието на вота: Разделение, неяснота и безкомпромисност във Франция

Преди 3 седмици президентът на Франция Еманюел Макрон загуби катастрофално изборите за Европейския парламент.  Центристката му либерална формация "Ренесанс" и партньорите й получиха едва 15 % от гласовете - над два пъти по-малко от "Националния сбор" на Марин льо Пен. Макрон изненада всички като моментално свика предсрочни парламентарни..

публикувано на 29.06.24 в 09:54

Ню Йорк Таймс с призив – Байдън да се оттегли от президентстката надпревара в САЩ

Редакционната колегия на вестник "Ню Йорк Таймс" призова Джо Байдън да се оттегли от президентската надпревара в САЩ след лошото му представяне в дебата срещу Доналд Тръмп. Изданието, което по принцип го подкрепя, пише, че той е изглеждал като "сянката на велик държавен служител" и би се впуснал в "безразсъдна авантюра", ако продължи.  Вестникът..

публикувано на 29.06.24 в 09:49

Празникът на киселото мляко започва в Трънско

Как се приготвя прясно сирене ще покажат фермери от Трънско. С майсторската демонстрация ще започне празникът на киселото мляко, който по традиция се провежда в село Студен извор. То е родното място на д-р Стамен Григоров - откривателя на пръчковидната млечнокисела бактерия "лакто бацилус булгарикус".  Пред гостите на празника ще бъде..

публикувано на 29.06.24 в 09:06