Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До края на януари всеки пълнолетен британец ще има достъп до бустер ваксина

Борис Джонсън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На всички пълнолетни във Великобритания ще бъде предложена бустер ваксина до края на януари, заяви британският премиенр Борис Джонсън. Решението бе взето след появата на новия вариант на Ковид-19 Омикрон, за който се смята, че е по-заразен от варианта Делта.

Борис Джонсън даде втора пресконференция за три дни, посветена на Омикрон. Премиерът заяви, че правителството ще направи всичко, за да може всеки, който има право на трета ваксина, да я получи. Срокът между втората и третата доза ще бъде съкратен на три месеца. Общо 22 случая на заразяване с Омикрон са регистрирани в Обединеното кралство - 13 в Англия и 9 в Шотландия. 

Почти 18 милиона британци вече са с трета доза. Само в Англия още 14 милиона предстои да получат бустер ваксина. 

Джонсън информира, че ваксините ще бъдат разпределени в 1500 центрове и болници. Той допълни, че 400 военни са повикани да помогнат на националното здравеопазване и голяма армия от доброволци. "Центрове за ваксинирани ще поникнат като коледни дръвчета", пошегува се премиерът. 

Здравни експерти коментираха, че срокът до края на януари за пълно ваксиниране с бустер доза е амбициозен, но напълно постижим. 

Скай нюз" междувременно съобщи, че все повече заведения отменят планирани Коледни партита, притеснени от новия вариант, недостиг на работници и проблеми със снабдителната верига.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Какво знаем за Омикрон?

Новият щам на коронавируса, наречен Омикрон, предизвика тревога в световната здравна общност и противоречиви реакции в България - от притеснение до недоверие. Какво със сигурност знаем за новия вариант на коронавируса? Кога ще бъдем сигурни дали..

публикувано на 30.11.21 в 15:26
Д-р Александър Симидчиев

Д-р Симидчиев: Добре ще е Омикрон да е доминантен щам, ако причинява по-леко боледуване

Това, което знаем със сигурност за новия щам на Covid-19 – Омикрон, е, че е 5 пъти по-заразен от делта варианта . Много лесно може да се разпространи във всякакви посоки. Все още не знаем, обаче, дали той ще причини по-тежко боледуване и ще..

публикувано на 30.11.21 в 15:34
Проф. д-р Христо Найденски

Проф. Хр. Найденски: Страховете от Омикрон са заради голям риск от реинфекции

" Омикрон е петият опасен вариант на коронавируса , който има над 30 досега известни мутации. Той е причина за много тревоги, което е резонно, когато не познаваме достатъчно добре един нов причинител на инфекции. Ние  сега се връщаме на едно..

публикувано на 30.11.21 в 17:27
Тедрос Гебрейесус

СЗО: Висок риск от нарастване на инфекциите в цял свят заради Омикрон

Световната здравна организация предупреди, че новият вариант на коронавируса крие висок риск от нарастване на инфекциите в цял свят и може да доведе до тежки последици в някои региони. Но в същото време директорът на СЗО Тедрос Гебрейесус..

обновено на 30.11.21 в 17:45
Угур Шахин, изпълнителен директор и съосновател на BioNtech

BioNTech: Омикрон няма да причини тежко заболяване при ваксинираните

Съоснователят на BioNTech Угур Шахин заяви във вторник, че има малък шанс новорегистрираният вариант на коронавирус Омикрон да причини тежко Covid заболяване при ваксинираните хора. В интервю за "Уолстрийт джърнъл", публикувано във вторник, д-р..

публикувано на 30.11.21 в 18:04
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ивет Купър

На Острова: Планът "Руанда" отстъпва на ново командване за гранична сигурност

Британското правителство ще пренасочи десетки милиони паунди от плана за Руанда към създаване на ново командване за гранична сигурност, съобщи новият министър на вътрешните работи Ивет Купър. Вътрешният министър Ивет Купър вече предприе първи..

публикувано на 08.07.24 в 08:47

Заради профилактика спират топлата вода на перничани

Спират топлата вода на перничани заради профилактика. Тазгодишният планов ремонт на топлоснабдителната система в Перник започва днес и ще продължи до 18 юли. За част от живущите в южната част на кв. "Изток" ремонтните дейности ще продължат до 31 юли...

публикувано на 08.07.24 в 08:20

Националният съвет на "Да, България" обсъжда идеята на ДСБ за "технически кабинет"

В съобщение на Фейсбук страницата на "Да, България" се посочва, че днес на заседание на Националния съвет на партията ще бъде обсъдено предложението на ДСБ от вчера за "технически кабинет" с третия мандат. "Опит за третия мандат с "технически..

публикувано на 08.07.24 в 08:14

ПТП с две жертви затвори временно пътя София - Варна край с. Кесарево

Катастрофа между два автомобила временно затвори за движение главния път София-Варна - при разклона за село Кесарево, община Стражица. По първоначална информация единият от автомобилите е управляван от неправоспособен шофьор. На място..

публикувано на 08.07.24 в 08:07

Температурни рекорди в Кипър

В Кипър температурните рекорди от юни продължават и през юли. В сила днес е най-продължителното предупреждение за екстремни жеги, издавано в страната – за 20 часа непрекъснато. Чести горещи вълни се очакват на острова през целия месец, според..

публикувано на 08.07.24 в 08:02
Джон Хийли (вдясно) и украинският му колега Рустем Умеров в Одеса, 7 юли 2024 г.

Лондон потвърди подкрепата си за Киев

48 часа след като бе назначен, новият британски министър на отбраната Джон Хийли посети Одеса и обеща нови военни доставки за Украйна. Джон Хийли се срещна с украинския президент Володимир Зеленски и с украинския си колега Рустем Умеров, като..

публикувано на 08.07.24 в 08:00
На бул.

Протест срещу присъдата за смъртта на Ани и Явор

Протест е организиран тази вечер от 19 часа в София -  на пешеходната пътека при кръстовището на  булевард "Сливница" и улица "Русе", по инициатива на Фондация "Ани и Явор" и Инициативен комитет "Заедно срещу безумията по пътищата"...

публикувано на 08.07.24 в 07:46