Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Куртев: Песента на морето чуват само тези, които обичат тази стихия

рибарското селище „Кариа“
Снимка: Мая Щърбанова

Община Шабла постави началото на възраждането на традициите си в областта на водните спортове чрез откриването на нов Морски клуб. Сградата е построена със средства, осигурени от Местната инициативна рибарска група Каварна, Шабла, Балчик и се намира в рибарското селище „Кариа“. В нея свой уютен дом намират клубовете по подводен риболов и ветроходство, както и всички рибари в околността.  

Там, където вълните се разбиват в брега и където се носи мирисът на море и прясно приготвена рибена чорба преди точно 45 години се появява първият Морски клуб на Шабла. През годините той се утвърждава като един от водещите в България, завоюва редица успехи и така до идването на демокрацията, когато пари за подобна дейност на мечтатели и любители на водните спортове просто няма. Затова и откриването му отново сега, почти на същото място, е истинско вълнение за хората, посветили живота си на морето. Сред тях е Тодор Тодоров-Османа, който е рибар от 1960 година, а 15 години от живота си посвещава на дейността на стария Морски клуб. 

рибарското селище „Кариа“

Щастливи сме, че доайените в морските спортове, които ще предадат своя опит, заедно с новите ентусиасти от клубовете по ветроходство и подводен риболов, вече имат своето място и всички условия за развитие, разказа кметът на община Шабла Мариян Жечев. 

„Морският клуб Портус Кариа“ развива дейността си от осем години и от самото си създаване е зародена и мечтата да имат място за провеждане на срещи, обучения и подготовка, разказа председателят му Димитър Франгов. 

Макар и открит само преди година клубът по ветроходство Шабла вече работи по два проекта, в които обучение са получили около 80 деца, заяви неговият председател и бивш национален състезател Валентин Иванов.

рибарското селище „Кариа“

Специален гост на откриването на Морския клуб беше и човекът, който на 80 години направи съвсем сам околосветско пътешествие със своята яхта „Норд“ Васил Куртев.  

Васил Куртев казва, че в морето никога няма пълна тишина, дори и най-малките вълни пеят своята песен, която обаче чуват само онези, които истински обичат тази стихия. А ние пожелаваме на Морския клуб в Шабла залите и брега пред него никога да не са обгърнати в тишина.

Репортаж на Мая Щърбанова чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Роботите стават все по-достъпни в българската икономика

Роботиката представлява голяма планина, която участниците се учат да изкачват заедно . По време на това изкачване те учат много за екипната работа, за реалния свят – как когато свържем две жички, напишем малко код и натиснем един бутон, виждаме как това, което сме направили, може да помогне на останалите около нас. Това обясни в интервю за..

публикувано на 27.09.24 в 11:32

Румяна Киризиева: В по-малките населени места са по-отворени към спорта

Последният петък на септември е Европейски ден на спорта в училище. Идеята е да се съчетаят физическа активност и забавление . Това е десето, юбилейно издание на кампанията у нас, в която се включват все повече училища и спортни клубове, отбеляза пред БНР  Румяна Киризиева от пловдивското сдружение "Бъди активен". По техни данни близо 800..

публикувано на 27.09.24 в 11:00
Петко Стоев

Петко Стоев за ролята на технологиите в съвременния свят

За ролята на технологиите в съвременния свят има много какво да се каже. Те стават все по-важна част от нашето ежедневие.  "В момента технологиите се развиват като симбиоза между човека и иновацията , защото винаги целта е технологията да помага на човека да се справя по-добре, да работи по-комфортно, по-удобно, каза за "Нощен Хоризонт"..

публикувано на 26.09.24 в 15:11
 Владислав Николов

На 28 септември във Варна ще се проведе 11-то събитие за събиране на капачки

"Ние никога не сме си мислили, че ще превземем по такъм сърцат начин хората, идеята ни беше да направим нещо от себе си, което да бъде чисто, същевременно полезно, каза за БНР Владислав Николов, създателят на първата в България благотворителна кампания за събиране на капачки в помощ на недоносени бебета "Аз Вярвам и Помагам" .  Всичко започва през..

публикувано на 26.09.24 в 11:45

Студенти от Стопанския факултет на СУ, доброволци и общинари обновиха подлеза на спирка „жк. Изток“

Мръсен, тъмен и издраскан, сборно място на футболни агитки – така доскоро е изглеждал подлеза под бул. "Цариградско шосе" в близост до кръговото на четвърти километър. Случайни минувачи разказват, че подлезът от години е оставен без поддръжка. „Беше ужасно мръсен, всичко беше нарисувано“, каза случен минувач. „Не съм минавала много често..

публикувано на 25.09.24 в 12:02
Ели Маринова

Ели Маринова за суеверията български и мъченичеството на Йоан Кръстител

Искаме или не, есента ще напомня все повече за себе си и нощите ще стават студени . С идването на новия месец ще дойде и края на отпуските и ще трябва да се върнем отново в познатия ритъм. Есента е хубаво време, прибират се плодовете, прави се вино. Подготвя се къщата за по-хладните и къси дни. Това е времето на приказките, на митовете,..

публикувано на 25.09.24 в 11:00

Асаф Кенан е създал електронно приложение, което ограничава ползването на мобилни телефони

В Европа в много държави е забранено ползването на телефон в училище. В Израел възразяват срещу толкова категорична забрана. Преди войната дори имаше ученически демонстрации. На тях средношколците искаха изцяло смяна на концепцията за образование. Смятаха, че е отминало времето, когато учителят по хуманитарни науки да запознава възпитаниците..

публикувано на 22.09.24 в 10:33