Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Басейнът в скалите край Синеморец е на Емилиян Гебрев, имал разрешително

| обновено на 23.12.21 в 17:40
Снимка: Даниела Костадинова

Оръжейният търговец Емилиян Гебрев е собственик на имота с вграден в скалите басейн в местността "Поляните" край Синеморец

След проверка на областната управа в Бургас оттам твърдят, че басейнът е изграден върху скали, които са публична държавна собственост, което е незаконно. От Окръжната прокуратура в Бургас разпоредиха на кмета на Царево да извърши проверка по случая. 

Гебрев не пожела да бъде записван и изпрати писмен отговор на поставените въпроси, а кметът на Синеморец Костадин Диков потвърди, че имотът с басейн в скалите е негов

В отговора си Гебрев уточнява, че 11-те декара земя край морето, където той е построил дървена вила, са закупени от семейството му от частни собственици през 90-те години на миналия век. На целия проект за строителството на вила с басейн е направена оценка за въздействие върху околната среда. За монтирането на басейна в скалите са издадени необходимите разрешения, а мястото е определено от геодезист. Басейнът е пластмасов, голям близо 12 квадратни метра и е дълбок 1,20 метра. До него има изградени дървени стълби. 

Съоръжението е монтирано преди 20 години, каза Емилиян Гебрев. Имотът с морската вила не е преграден с ограда и през него се минава свободно, посочи още той. Зоната, в която се намира морската вила с басейна, е урбанизирана територия. 

Днес Община Царево започна проверка по случая. Кметът на Царево Георги Лапчев заяви, че според него няма как басейнът върху скалите да е на частен терен. 

До 22 януари 2022 г. е срокът, в който Община Царево трябва да предостави данни на Окръжната прокуратура в Бургас за строителството край Синеморец.

Вчера областният управител на Бургас Мария Нейкова заяви, че частен имот препречва пътя до скалите, където е вграден басейнът:

"Преди басейна има имот, който е частна собственост и който имот възпрепятства достъпа на държавата до държавния имот, в който е изграден този басейн".Снимка: Даниела Костадинова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Володимир Зеленски и Дейвид Камерън

Камерън: Украйна може да нанася удари по цели в Русия с британските оръжия

Украйна има "право" да нанася удари по цели в Русия с помощта на доставеното от Великобритания оръжие, заяви британският външен министър Дейвид Камерън, който посети Киев.  Лорд Камерън обеща 3 милиарда паунда годишна военна помощ за Украйна за "колкото дълго време е необходимо". Той добави, че Украйна има право да използва оръжия, предоставени от..

публикувано на 03.05.24 в 13:28

Музеите и художествената галерия в Кюстендил ще работят в празничните дни

Музейната и нумизматичната експозиция в зала "Асклепий" на кюстендилския музей, както и Градската художествена галерия "Владимир Димитров-Майстора" ще работят през празничните дни с нормално работно време, обявиха от Общината. Очаква се стотици да посетят обектите, както и Римската крепост от IV в. над града - въпреки лощото време на Разпети..

публикувано на 03.05.24 в 13:24
Доц. Костадин Нушев

Доц. Костадин Нушев: Най-съвършената молитва към Бога е благодарствената

Най-съвършената молитва към Бога е тази, която изразява благодарност за това, което сме получили от него, за това, което вече имаме.   Това каза пред БНР доц. Костадин Нушев -   преподавател в Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", автор на книги и студии по християнска етика и православно богословие...

публикувано на 03.05.24 в 13:19

Арх. Бойко Кадинов: Трябва да обърнем модела и хората да искат да се върнат сред природата

България е едно щастливо място, което наследява толкова много природа , каза пред БНР арх. Бойко Кадинов, който след дни ще представи в БАН темата за зелената архитектура и опазването на културното наследство в България. Топлоизолации, стиропор по фасадите, перки в морето, застрояване - това са само част от белезите, които ни карат да мислим, и..

публикувано на 03.05.24 в 12:46

Бербок обеща последствия за сочеща към Русия хакерска атака на имейлите на германски управляващи

Руското военно разузнаване стои за хакерска атака срещу електронната поща на германски управляващи, извършена миналата година. Германското правителство заяви днес, че това няма да остане без последствия. "Това няма да остане без последствия!". Така реагира германската външна министъра Аналена Бербок, след като стана официално ясно, че зад..

публикувано на 03.05.24 в 12:45

Разпети петък е!

За православните християни Разпети петък е най-тъжният ден от годината. Този ден е посветен на Христовото разпятие, кръстната смърт и полагането на Исус Христос в гроба.  Исус е погребан в каменен саркофаг в пещера, пред която е поставен огромен камък. На този ден в храмовете се извършва неговото опело. На утринната служба се четат..

обновено на 03.05.24 в 12:22

Украйна: Русия се готви за атака на Харковска и Сумска област

От Главното разузнавателно управление на Украйна съобщават, че Русия се готви за атака на Харковска и Сумска област - в края на май или началото на юни. По думите на заместник-началника му обаче, руснаците нямат достатъчно ресурси, за да превземат голям град, а успехът на офанзивата им зависи от това колко силна ще бъде украинската защита в..

публикувано на 03.05.24 в 11:54