Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой е тревненският цар Пенчо

Трявна е имала собствено монетосечене - любопитната история се е случила през 19 век.
Снимка: БГНЕС

„Сеченето на монети в Трявна е свързано с историята на църквата „Св. Архангел Михаил“, продължава доста дълго – от 1851-а до 1866 година. Монетите, които тогава са били в обращение, са били недостатъчно или в такива измерения, които обикновеният човек не може да си позволи – да пусне в дискос, да си купи свещичка, а в крайна сметка църквата се издържа от такива приходи. Именно тогава църковното настоятелство в Трявна решава да въведе собствена монетна единица“, разказва музейният специалист Люба Цанева.

Авторът на монетата Пенчо Генев е известен тревненски куюмджия, изключително добър майстор в занаята.

„Генев бил епитроп на църквата и активен член на настоятелството. На него било възложено да изобрети машина и от медна ламарина да сече монети. Тези монети той ги нарича кръстати банчета, защото имат кръстче – това е отличителният знак на монетата. Банчета – това е името на парата на румънски. Понеже баните били една от монетите в обръщение. Синът на Пенчо Генев, който учел в Букурещ, носел такива бани, тревненските станали банчета, защото са с нисък номинал, половин стотинка.“

Идеята била местните монети да бъдат във вътрешно обращение, само за църковни треби. Но банчетата станали толкова популярни, че навлезли в търговията, появили се по пазарите не само в Трявна, но и в Дряново и във Велико Търново.

Тогавашната власт изземва машината, арестува Генев, забранява монетите, а авторът им отива на съд.

„За него активно се застъпили не само тревненските, но и търновските първенци. Някак си му се разминало да бъде осъден, обаче му останал един прякор – цар Пенчо, защото царете секат собствени монети. Така на шега и с уважение тревненци го кръстили цар Пенчо и така си останал до края на дните си“, допълва Люба Цанева.

Чуйте историята в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кубчето на Рубик като учител

Между двата рекорда (на човека и машината) протече срещата на Ерньо Рубик с българските му фенове. Разказът му бе провокиран от въпросите. " Много ми харесва, когато видя завършената комбинация по всички страни. Това е най-красивият етап. Постигнали сте целта. Отнема време, но пък аз не съм шампион и не съм тренирал скорост. Бързото..

публикувано на 15.06.24 в 13:30
Доц. Любомир Методиев, доц. Борис Цанков и доц. Дочо Дочев

Трима български учени за тайните на Ледения континент

Още през първи век Птолемей е вярвал, че цялата суша на Земята е разпределена симетрично. Следователно щом има земи на север, то има земя и на юг. В много стари европейски карти тази земя е изобразена хипотетично, а мореплавателите все повече се доближавали до нея.  Южната земя е била открита в началото на 19 век. От тогава тя привлича все..

публикувано на 15.06.24 в 11:09

Клетки върху чип? Да, възможно е!

" Пошегувах се с майка ми след операцията. Първото нещо, което направих, след като се събудих. Исках да знае, че не съм се променил, така че, когато влезе при мен и ми каза: "Здравей, как си, как се чувстваш?", я погледнах и я попитах: "А ти коя си?". Въобще не беше щастлива! Гледаше към лекарите с изражението: "Моля ви се някой да обясни..

публикувано на 13.06.24 в 18:18

Античният фестивал "Орел на Дунава" - разходка по линията на времето

Как са живели хората в античността, какви дрехи са носили, каква е била храната им и всичко свързано с бита? Най-старият фестивал на античното наследство на Балканите - "Орел на Дунава" , дава възможност за разходка в историята. Общините Гулянци и Долна Митрополия обединяват усилия за популяризирането на региона. Тазгодишното, 18-о..

публикувано на 13.06.24 в 07:08

Поколението Z вижда перспективи за развитие в България

Близо 12 000 души са напуснали страната ни през 2023 г., сочат данни на НСИ. От тях 2000 са младежи на възраст между 15 и 24 години , като значително по-голям дял имат момчетата. Същевременно броят на завърналите се български граждани през миналата година е с 5000 души по-висок от броя на заминалите . От общо 17 000 завърнали се българи -..

публикувано на 11.06.24 в 11:35

От сърцето на Родопите: Политиците се изложиха!

Родопският столетник Димитър Кавгазов живее в село Славейно. На 27 септември той ще навърши 100 години, но смята да поживее още. Кръгъл сирак, Димитър някога е бил горски, гледал е овце и крави.  Видял е всичко – и лошо, и хубаво . Въпреки преклонната си възраст, той се отнася отговорно към гласуването – "ръководителите да се сетят, че..

публикувано на 09.06.24 в 10:52

Елена е занемарен град, умира - балканджиите жалят съдбата на града, песимисти са за изборите

Обезлюдяване, проблеми с водоснабдяването на селата, липса на обществен транспорт, закрита железопътна гара, ограничени възможности за здравеопазване. Кой ще реши тези проблеми за малко над 7800 избиратели във възрожденската община Елена – отговорите се очаква да станат ясни на изборите днес, когато в Четвърти многомандатен избирателен район..

публикувано на 09.06.24 в 09:12