Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Велико Търново продължава кампанията в помощ на двойки, които не могат да имат деца

| обновено на 26.12.21 в 10:30
"Искам бебе"
Снимка: Здравка Маслянкова

Повече от 145 хиляди двойки в България чакат своето Коледно чудо за дете. Неотлъчно в трудния път до тях са доброволците от фондация „Искам бебе“, които им помагат с подкрепа – финансова и морална. Във Велико Търново и днес продължават благотворителните инициативи на фондацията с коледен базар в централния парк „Марно поле“.

Фондация „Искам бебе“ вече 15-а година помага и окриля двойките, които вървят по трудния път да сбъднат своето Коледно чудо за дете. Всяко усилие си струва, разказва на Рождество Вероника Михайлова, координатор на фондацията за Велико Търново: 

„По-различното е това, че вече втора година ние се намираме в по-затруднена ситуация, но това не ни пречи ние да продължаваме да вярваме в чудеса и така, както до сега сме помагали, да продължаваме да се грижим по всякакъв начин за двойките с репродуктивни затруднения и да бъдем тяхна опора, тяхна крепителна сила. Коледното чудо е сутринта като се събуди детето ми да изприпка под елхата и да каже: „Мамо, мамо, Дядо Коледа е дошъл, ето му подаръците, изпил си е млякото, дал е морковчетата на еленчетата, бисквитките ги няма, само трохички са останали. Значи е минал, ама защо не ме събудихте“? Пожелаваме такова Коледно чудо да се случи, да се сбъдне в още много български семейства, които ожидат. Моето Коледно чудо да имам сина ми се сбъдна малко преди Коледа и това беше най-щастливата първа Коледа с него, която изживяхме и не може да се опише с малко думи. То е вътре в сърцето и го виждаш и немееш първо от радост, после си даваш сметка, че, за да се случи това чудо, ти си вървял упорито, ти си се стремял към това чудо и накрая това чудо ти е наградата за всички положени усилия, които си могъл да сториш“. 

8-годишният Михаил е Коледното чудо на великотърновката Вероника Михайлова. Той е неотлъчно до майка си във всяка от благотворителните каузи, които фондация „Искам бебе“ провежда, за да сбъдне мечтата за дете на семействата в затруднение.  

„Искам Дядо Коледа да им донесе дете, което да стане умно като мен. Важно е да си помагаме, защото сме добри и ще станем приятели. За мен доброто е приятелство, разбирателство. Пожелавам много здраве, щастие, късмет, обич и щастлива Нова година“, каза Мишо.


От 10 години Община Велико Търново подкрепя финансово двойките с репродуктивни проблеми за различните изследвания преди инвитро процедурите и си сътрудничи с фондация „Искам бебе“. Родени са близо 70 деца. Помагаме по всякакъв начин, разказва Вероника Михайлова, докато продава на 25 и 26 декември на коледния базар във Велико Търново дарените от цялата страна ръкоделия, сувенири и книги за каузата: 

„Ние им помагаме най-напред информационно, за да може хората да не се чудят към кого да се обърнат, да знаят, че ние имаме ресурс първо като жени, които са минали по този път и знаят на къде да насочат такива двойки, второ – помагаме психологически, логистично и разбира се – финансово. Днес на този базар ние отново ще събираме средства чрез дарени творби от цяла България и събраната сума ще бъде за такава двойка, дори имаме вече една определена двойка, която ни потърси съвсем наскоро и искаме нейното чудо да сбъднем. Жената, която ми се обади, е на 42 години и дори може да е с изчерпан яйчников резерв. Посъветвах я да си направи необходимото изследване и от там насетне ще действаме в зависимост от това какъв път има тя да извърви. Статистиката сочи точно така, че, когато работим заедно като организация и институция, нещата вървят напред. В чудесни отношения сме с Община Велико Търново, за което отново им благодарим, а ние от своя страна се стараем да не разочароваме тяхното доверие към нас. Пожелаваме си здраве и Рождество, раждане, здраве и деца“. 

Трета година по пътя към сбъдването на мечтата за свои деца върви Мария Дафинова, която е и доброволец към фондация „Искам бебе“: 

„За мен Коледното чудо е Дядо Коледа да ми донесе мечтаните две рожби, защото много си мечтая да си имам момченце и момиченце, близначета, но докторите и Господ ще направят каквото е нужно и се надявам това да се случи през новата година и за мен. Другите двойки да не се отказват, да вярват в докторите и да знаят, че ще се сбъдне, рано или късно, мечтата за тяхното желано детенце, ще я бъде. На Рождество пожелавам всяко едно семейство, което мечтае да си има рожба, тя да дойде в техния дом и да се чуват детски смехове повече в България“.  

Петмесечно момченце е сбъднатото Коледно чудо за младо семейство от Велико Търново. Чакали рожбата си три години: 

„Чудото се случи. В началото се бяхме малко разочаровали, че не се получава, но в един прекрасен момент си казахме - все някога ще стане. Отказахме се да го мислим толкова и се случи. Аз съм Ирена“. 

„Аз съм Недялко. Най-вече бях до нея. Тя си мислеше, че няма да се случи, казвах ѝ, че няма как да не стане, има и други варианти, в краен случай, ако се наложи, ще преминем към тях, но слава Богу, всичко мина наред и се случи нашето желание“. 

„Усмивките на децата са наистина идеалното чудо. Като ги видиш щастливи и усмихнати, няма по-хубаво нещо от това. Пожелаваме на семействата, които вървят по нашия път, никога да не се отказват и чудото ще дойде. Когато не го усещаш, не го чувстваш, точно тогава ще дойде това чудо“, каза Ирена. 

„Само успехи, без да се отказват, да са упорити, няма начин да не стане“, пожела Недялко. 




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Жител на иранската столица поставя цветя пред ливанското посолство в памет на убитите при взривовете на пейджъри, сред които е момиченце (на портрета вляво), Техеран, 18 септември 2024 г.

Убитите от взривените комуникационни устройства в Ливан вече са 37, ранените - над 3500

Броят на загиналите в поредицата експлозии на преносими комуникационни устройства в Ливан нарасна до 37, а на ранените - над 3500, каза министърът на здравеопазването Фирас Абиад. За повишен риск войната в Близкия изток да се разрасне предупредиха както държави в региона, така и ООН.  Най-малко 20 души са загинали при втората вълна от експлозии..

публикувано на 19.09.24 в 14:58
Кирил Петков (вляво) и Васил Стефанов (вдясно) в НС.

Васил Стефанов за взривовете в Ливан: Унгария се опитва да превърне България в изкупителна жертва

Унгария се опитва да превърне България в изкупителна жертва. Това коментира депутатът от ПП-ДБ Васил Стефанов по повод публикации в унгарски медии за евентуална "българска следа" в атентата в Ливан: ДАНС: През територията на България не са реализирани митнически операции с експлодиралите пейджъри Борисов призова ДАНС и кабинета да излязат с..

публикувано на 19.09.24 в 14:34

ЕП: Да се позволи на Украйна да използва западни оръжия срещу военни цели в Русия

С 425 гласа "за", 131 "против" и 63 "въздържал се" евродепутатите приеха резолюция, в която настояват страните от ЕС да премахнат ограниченията върху използването на западни оръжейни системи, доставени на Украйна срещу легитимни военни цели в Русия. Евродепутатите отново апелират към държавите членки да изпълнят ангажимента си за доставка на..

публикувано на 19.09.24 в 14:10
Станислав Балабанов

За взривените пейджъри: Докато държавата липсва, няма да се учудваме, че някъде по веригата сме замесени

Партиите от сглобката се обърнаха срещу българския народ. Така зам.-председателят на ПГ на ИТН Станислав Балабанов коментира отхвърлените им предложения за облекчаване на правилата за провеждане на референдуми: "Сглобката ПП-ДБ/ГЕРБ и остатъкът от ДПС, на кое точно вече нямам представа, се обърна ясно срещу българските граждани, отхвърляйки за пореден..

публикувано на 19.09.24 в 13:58

Берлин обяви нова военна помощ за Киев за близо 400 млн. евро

След като председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви предоставянето на Украйна на 160 милиона евро от приходите от замразените руски активи, Германия обяви нов пакет военна помощ за Киев. Той е в размер на близо 400 милиона евро. Новината идва въпреки споровете за бюджетни ограничения за следващата година както между управляващи и..

публикувано на 19.09.24 в 13:52

Ахмед Доган провежда консултации за листите за вота в централата на ДПС

Ахмед Доган провежда в централата на ДПС консултации за листите за предстоящите парламентарни избори с кандидати за депутати, съобщиха от пресцентъра на партията. "Ахмед Доган е обратно в своя дом, централата на ДПС, топло посрещнат от нашите младежи", се казва в съобщението. Учредители, основатели и бивши областни председатели на..

публикувано на 19.09.24 в 13:45
Пресконференция на Фатих Бирол и Урсула фон дер Лайен, 19 септември 2024 г.

Фон дер Лайен заминава за Киев, ще обсъди със Зеленски енергийната помощ от ЕС

Председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен заминава днес за Киев, за да обсъди с украинския президент Володимир Зеленски енергийната помощ на ЕС за страната преди настъпващата зима. Това съобщи самата тя на брифинг с изпълнителния директор на Международната агенция по енергетика Фатих Бирол в Брюксел. За целта ще бъдат използвани и..

публикувано на 19.09.24 в 13:38