Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Джонсън е знаел за партито по време на локдаун, твърдят два източника

Борис Джонсън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият първи съветник на британския премиер Доминик Къмингс заяви, че Борис Джонсън е знаел предварително за партито с напитки по време на първия локдаун и се е съгласил то да се състои. Това твърдение на Къмингс е потвърдено от втори източник пред "Скай нюз".

В актуализирана версия на своя блог Доминик Къмингс казва, че е изразил загриженост по повод на събирането в градината на "Даунинг стрийт" през май 2020 година пряко пред премиера и е готов да го потвърди под клетва. "Премиерът бе информиран за поканите, знаеше, че това е парти с напитки и той излъга в парламента", пише Къмингс.

Изпратената покана за партито с предложение всеки да донесе напитки от главния частен секретар на Борис Джонсън - Мартин Рейнолдс - стана обществено достояние, като породи гняв и доведе до призиви за оставка на премиера, включително от депутати от неговата Консервативна партия. Ако се докаже, че Джонсън е знаел предварително за събирането и е лъгал в парламента, че е смятал, че това е "работна среща", той ще изпадне в още по-трудна позиция да остане на поста си.

Втори източник е потвърдил пред политическия редактор на "Скай нюз" Бет Ригби казаното от Къмингс, че премиерът е бил предупреден.

От "Даунинг стрийт" продължават да отричат, че Джонсън е знаел за събирането. Къмингс напусна "Даунинг стрийт" на 10 ноември 2020 година и оттогава е редовен критик на Джонсън.

Не е известно колко депутати на торите са изпратили писма до "Комитет 1922" с искане за вот на недоверие в премиера. Според "Дейли телеграф" те са около 20, но за да се стигне до такъв вот, са необходими 54 писма.

Междувременно продължава разследването на държавния служител Сю Грей на партитата на "Даунинг стрийт". Очакваше се резултатите от него да станат известни тази седмица, но вече има съмнения, че това е по-вероятно да се случи следващата седмица с оглед на постоянно постъпващите нови разкрития.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Във Великобритания не спират призивите за оставка на Борис Джонсън

Във Великобритания не спират призивите за оставка на премиера Борис Джонсън след признанието му, че е присъствал на градинско парти на Даунинг стрийт през май 2020 г. по време на строгия локдаун.  Оттеглянето на Джонсън искат включително влиятелни фигури..

публикувано на 13.01.22 в 09:09

Въпреки извинението на Борис Джонсън доверието към управляващите консерватори спада

Въпреки извинението на британския премиер Борис Джонсън за присъствието му на градинското парти по време на локдаун през май 2020 година, проучване на общественото мнение показва, че доверието към управляващите консерватори е с 10 процента по-малко от..

публикувано на 13.01.22 в 12:58
Борис Джонсън

70% от британците предпочитат премиерът Борис Джонсън да подаде оставка

Ново допитване до британските избиратели показа, че 70 процента от тях предпочитат премиерът Борис Джонсън да подаде оставка, предава "Ройтерс". Според резултатите от анкетата на агенция ComRes една трета от хората, които подкрепиха Консервативната партия..

публикувано на 15.01.22 в 07:41

Все повече депутати от Консервативната партия призовават Борис Джонсън да си подаде оставката

Все повече депутати от Консервативната партия на премиера Борис Джонсън го призовават да си подаде оставката заради събиранията на Даунинг стрийт и други правителствени сгради по време на локдаун. Лидерът на Лейбъристката партия призова торите „да..

публикувано на 15.01.22 в 19:32
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕК одобри 500 000 евро безвъзмездна помощ за борба с опасни комари в Кипър

Европейската комисия одобри 500 000 евро безвъзмездна помощ за изпълнението в Кипър на пилотна програма за борба с разпространението на опасни комари, съобщи здравният еврокомисар Стела Кириакиду по време на посещението си в Никозия.  Иновативният проект..

публикувано на 29.06.24 в 05:23

Найджъл Фарадж не иска да има "нищо общо" със съпартийците си, които са били обвинени за расисти.

Найджъл Фарадж заяви, че не иска да има "нищо общо" с кандидатите от неговата партия "Реформирай Обединеното кралство", които са били обвинени за расисти. Докато отговаряше на въпроси на публиката по Би Би Си, по-малко от седмица преди общите избори на 4..

публикувано на 29.06.24 в 05:18

Българин беше осъден на 9,5 години затвор във Великобритания по обвинения в изнасилване

Във Великобритания, 45-годишният български гражданин Юлиан Димов, работещ като масажист, беше осъден на девет и половина години затвор по обвинения в изнасилване на 10 клиентки. Юлиан Димов е използва приложение за козметична терапия, за да открие и..

публикувано на 29.06.24 в 04:56

РСМ отхвърли гръцките обвинения, че нарушава Преспанския договор

Северна Македония отхвърли обвиненията на премиера на Гърция Кириакос Мицотакис и външния министър Йоргос Герапетритис, които поставиха пред Европейския съюз въпроса за нарушаването на Преспанския договор от страна на новото ръководство на..

публикувано на 28.06.24 в 20:40
Президентът на Русия Владимир Путин

Путин: Русия трябва да започне да произвежда ракети със среден обсег в отговор на действията на САЩ

Русия трябва да започне да произвежда ракети със среден и малък обсег в отговор на действията на Съединените щати. Това заяви президентът Владимир Путин по време на днешното заседание на Съвета за сигурност на Русия, чието начало беше излъчвано по..

публикувано на 28.06.24 в 20:29

Доставките на боеприпаси за украинските войски са нараснали рязко

Доставките на боеприпаси за украинските войски са нараснали рязко, съобщава Франс прес в репортаж от фронта в Донбас. Руската армия обаче запазва превъзходството си в жива сила и артилерийски системи, твърдят украински войници пред репортери на..

публикувано на 28.06.24 в 20:19

МФ отчита близо 147 млн. лева излишък в хазната към края на май

Излишъкът в хазната към края на май е 146,9 млн. лева, което 0,1% от прогнозирания брутен вътрешен продукт, сочат данните на Министерството на финансите. От институцията подчертават, че събраните приходи към края на петия месец на годината са в..

публикувано на 28.06.24 в 19:47