Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Халит Куртулмуш представя своята втора самостоятелна изложба в България

Карикатурите му са обединени под заглавието „Бодлив генгер“

Халит Куртулмуш
Снимка: Велина Махлебашиева

Домът на хумора и сатирата в Габрово кани публиката да се посмее с карикатурите и шаржовете на именити български актьори, нарисувани от художника Халит Куртулмуш. Той живее и работи в Турция, но е роден в България и получава образованието си в художественото училище в Сливен. Представя себе си с артистичния псевдоним Айтослу, т.е. от Айтос. Наименованието на самостоятелната му изложба също е свързано с мястото, където е пораснал. 

Карикатура на Стоянка Мутафова, направена от Халит Куртулмуш   Снимка: Дом на хумора и сатирата в Габрово
Халит Куртулмуш представя своята втора самостоятелна изложба в България и този път показаните карикатури обединява под заглавието „Бодлив генгер“. Генгер е храстче, характерно за района на Айтос, обяснява Халит, който е израснал в този край. Иглите на растението причинявали много болка, но в него намирали убежище гущери, костенурки и змийчета, а пламнело ли - веднага изгаряло.  

По тази аналогия метафорично художникът свързва генгерът със своята карикатура, заради която в Турция рискуваш да изгориш.  

"Без да искаме ние сме принудени да се съобразяваме с някои неща. Нашата карикатура е без думи. Не употребяваме мото, надписи в карикатурите си, а използваме символи - универсални символи, които са разпознаваеми от зрителя на пръв поглед", каза за БНР Халит Куртулмуш.

Участията в конкурси дават свобода на художника. За 10-те години, в които се занимава с карикатура, е спечелил повече от 100 награди от карикатурни конкурси, повечето от тях международни. Член е на УС на Асоциацията на Анадолските Карикатуристи, членува и в Съюза на българските художници. 

Повече от 30 години живее и работи в Бурса, където се изселва със семейството си:

"Не мога да забравя първите 20 години, в които съм живял тук, училището ми, първите наблюдения, съседи, приятели, обучението ми, дори съм служил в казармата в България".

Истанбулска конвенция, творба от Халит Куртулмуш  Снимка: Дом на хумора и сатирата в Габрово
За връзката на художника с България подсказва и артистичния му псевдоним - Айтослу. Когато заживели в Турция го наричали айтослия и така избрал да се представя като творец.

Дълги години не бил идвал в България, върнал се 20 години, след като се изселили - любопитен за промяната тук, като най-силно го впечатлила промяната в българския език.

"Много се затрудних, понеже точно след около 20 години имах възможност да посетя България. Тогава забелязах, че има много голяма промяна във всички. Хората се бяха променили", допълни за "Закуска на тревата"  Халит Куртулмуш.

Халит Айтослу представя в Дома на хумора и сатирата  38 карикатури - поглед към световната политика и Covid-пандемията, и 22 шаржа на наши именити сатирични актьори. Помни добре ролите им и обича да гледа отново вечните филмови класики с тяхно участие. Рисува с обич образите им, за които казва, че са останали в националната памет. Първи шаржовете му оценяват изселниците от общността в Бурса, за която художникът споделя:

"Показвам на приятелите си, на изселниците. Има няколко определени квартали, които са само с изселници. Там продължават традициите".

Айтослу показва шаржове на Апостол Карамитев, Григор Вачков, Георги Парцалев, Стоянка Мутафова, Татяна Лолова, Тодор Колев, Велко Кънев, Стефан Данаилов и още любимци на публиката.  

"Не съм ги направил много цветни, за да придадат черно-белия живот тогава, понеже снимките ги гледам, те са черно-бели - това е колорита, в който си спомням България преди 30 години. Радой Ралин е съвсем нов шарж, по-цветен".

Изложбата ще остане на разположение в залите на смеха до 8 април.  

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Сава Димитров връчи наградата на Милена Добрева

Отзвук от "Музикант на годината 2023": Милена Добрева е "Музикален педагог на годината"

В предаването „Алегро виваче“ по "Хоризонт" започна поредица от срещи с носителите на призове в допитването „Музикант на годината 2023“. Галаконцертът се състоя на 31 май 2024 г. в Първо студио на БНР. Милена Добрева отдава силите си като преподавател изцяло в родния си Бургас - от 2011 до 2017 г. работи в Националното училище за музикално и..

публикувано на 28.06.24 в 20:14

За трето поредно лято Боровец ще е домакин на Международния фестивал "Д-р Емил Илиев"

За трето поредно лято в началото на август в Боровец ще се свири джаз. Международният фестивал "Д-р Емил Илиев" е подготвил  много изненади за любителите на тази музика, а Биг бендът на Българското национално радио ще открие феста. Музиканти от 10 държави ще участват в третото издание на джаз фестивала "Д-р Емил Илиев“ в Боровец Седем..

публикувано на 28.06.24 в 16:23

С прожекция на филма "Грънци" на Николай Волев започва "Фестивал на сръчните ръце" в село Бусинци

С прожекция на филма "Грънци" на Николай Волев и със светлинно шоу ще започне второто издание на "Фестивала на сръчните ръце" в Бусинци. Той се провежда на 28, 29 и 30 юни. Организатор на тридневното събитие е Стефка Бонева, създател на "Бусинската сръчкотилница".  “Нашият фестивал ще съчетае много интересни занаяти, демонстрации и..

публикувано на 28.06.24 в 15:49
Албена Врачанска

Албена Петрович Врачанска представя в София своя музика, книга и нов албум

Българската композиторка от Люксембург Албена Петрович Врачанска ще гостува тази седмица на родна сцена с два авторски концерта в рамките на Международния фестивал "Софийски музикални седмици".  На 27 юни в Съюза на българските композитори от 19 ч. тя ще ще представи свои и чужди творби заедно със свои колеги в програма, озаглавена "СаксоВоче", а..

публикувано на 27.06.24 в 14:44
Татяна Явашева

"Солено синьо" - концептуална арт книга, в която от морето извират чувствата

"Солено синьо"  е една изключителна книга, с която ще пътуваме в света на изкуството и поезията. Това е книга, богата на образи и пестелива на думи, която ви приканва да съзерцавате, да четете, да пътувате и да се срещате с морето, водата, океана и природата на нещата. Тя ви кара да отправите взор навътре в себе си, в дълбините на душата ви...

публикувано на 27.06.24 в 09:17
Владимир Величков

Български кавалджия отличен с международна музикална награда

Владимир Величков, който свири на кавал, е отличен от Глобалните музикални награди за авторския си албум "Пробуждане". Величков е получил втора награда - сребърен медал за инструментална солова музика в "Пробуждане". Продукцията, издадена през миналата година, съчетава традиционни и съвременни техники при свиренето на кавал. "Пробуждане" е..

публикувано на 27.06.24 в 07:40
Божидар Чеков

Божидар Чеков: В чужбина разбрах какво е България

В чужбина разбрах какво е България. Това сподели пред БНР Божидар Чеков, журналист и писател, който живее във Франция. Той представи книгата си  с разкази "Билет за връщане". "Това е резултат от срещи и от актуалността в България и Франция, както и от сравненията, които правя". И на двете места липсва мнението на хората, които работят и..

публикувано на 25.06.24 в 19:26