Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Кристина Адамс Уолдорф: Ваксините срещу Covid-19 са безопасни при бременни и кърмещи жени

Няма научни или медицински данни, че ваксинацията причинява стерилитет

Д-р Кристина Адамс Уолдорф
Снимка: личен архив

„Не сме установили каквито и да било проблеми с бременността, с плода или с новороденото след слагане на ваксина срещу Covid-19. Това, което открихме, е, че болестта Covid-19 води до ужасен изход при някои бременни жени, включително се налага да бъдат хоспитализирани, да бъдат полагани грижи за тях в интензивно отделение. В САЩ имаше бременни жени, които починаха. В други случаи медицински специалисти трябваше да изродят жената много рано, за да ѝ помогнат да диша. Причината е, че бременността прави дишането малко по-трудно и когато животът на жената е в опасност, екипът препоръчва раждане чрез Цезарово сечение, за да бъде предоставен възможно най-голям шанс родилката да оживее. В някои случаи това доведе до смърт при новороденото, защото бебето беше родено прекалено преждевременно. Съкрушително е да гледаме как все още толкова много жени в САЩ и по света не са получили правилната информация и не са се ваксинирали, защото се притесняват, че нещо може да се случи по време на бременността им“, каза за БНР д-р Кристина Адамс Уолдорф, професор по акушерство и гинекология и хоноруван професор по глобално здраве в Медицинския факултет на Университета Вашингтон, както и председател на Отдела за изследване на акушерството и на биологията на майката и плода към Националните институти по здравеопазване на САЩ.

По думите ѝ няма никакви научна или медицинска информация за това, че ваксинацията срещу Covid-19 причинява проблеми с алергии у майката или плода. По отношение на автоимунните заболявания – това е много интересен въпрос.

"Някои изследвания показаха, че всъщност т.нар. дълъг Covid при хората, които са прекарали Covid-19, може да е на основата на автоимунно заболяване. По същество болестта Covid-19 може да предизвиква автоимунни реакции, но не сме виждали подобно нещо с ваксините. Ваксините създават много специфичен и съобразен имунен отговор конкретно за взаимодействието между вируса и клетките. Това, което наричаме шипов протеин на вируса, пасва както ключ в ключалка спрямо рецепторите на клетката. Ваксината не предизвиква автоимунен отговор. Това обаче изглежда се случва при някои хора, които са прекарали болестта.

В ранните изпитвания, когато жени се записваха да получат ваксината срещу Covid-19, фармацевтичните компании им казаха: „Моля, не забременявайте!“. Но това така или иначе се случи. Стотици жени забременяха, след като ваксините срещу Covid-19 станаха общодостъпни, има хиляди жени, които забременяха, след като си сложиха ваксина. Няма научни или медицински данни, че ваксинацията причинява стерилитет. Това е просто странен мит.

Както аз, така и много други акушер-гинеколози и учени бяхме много разгневени, че бременните и кърмещите жени не бяха включени в ранните изпитвания. Това създаде идеята, че ваксинацията може да е вредна за бременността просто заради факта, че изключиха бременните и кърмачките. Дори сега, когато имаме непреодолимо количество данни относно ваксините против Covid-19, за безопасността при бременността, при кърмене, за ползите за бебето от това, че не е било изложено на Covid-19, докато е било в утробата, за предимствата от получаването на някои антитела по време на феталното развитие, както и чрез кърмата, трябва да се върнем и да попитаме: „Защо не бяха включени?“, а не бяха част от изпитванията, защото това е традицията при подобни процедури".

Според нея бременните жени трябва да бъдат предпазвани чрез включването им в изпитванията, а не чрез изключването им.

"Заради изключването им сега трябва да се борим с много дезинформация. Преди време в изпитванията не са включвали жени и деца. Клиничните тестове в САЩ са били само с бели мъже. След това е настъпило осъзнаването, че има толкова много различия при сърдечните заболявания, диабета и други заболявания както между мъжете и жените, така и при децата и между различните етнически групи и раси. Има голямо подобрение. Американските Национални институти по здравеопазване вече изискват клиничните изпитвания да включват жени, деца, както и хора от много различни раси и етноси. Това равенство обаче все още не е достигнало до бременните жени и е огромен проблем, с който се борим в момента.

Всички нива за спонтанен аборт, мъртво раждане, родилни дефекти са абсолютно същите като тези, които бихме очаквали от която и да било бременна жена, която не е била ваксинирана. На този етап, имайки предвид всички рискове, за които знаем за Covid-19 по време на бременността, би било безотговорно и неетично, който и да било да казва, че дадена жена не трябва да се ваксинира.

Платформата, която използваха за тези ваксини, конкретно за „Пфайзер“ и „Модерна“ е базирана на информационна РНК. Нямаме опит от само шест месеца, година или две с този тип технология. Използвали сме я в изпитвания и експерименти десетилетия наред. Това е причината тя да можеше да бъде използвана толкова бързо за създаването на нова ваксина, както това стана срещу Covid-19.

По отношение на страничните ефекти след ваксинация те всички настъпват доста бързо. Ако разгледаме всички ваксини, които познаваме - тези срещу полиомиелит, тетанус, грип, морбили, варицела, хепатит Б, то ако има странични ефекти, те се проявяват до 6 седмици. Не ставаме свидетели на странични ефекти, за които вече да не е било съобщено. Има само изключително рядкото усложнение с образуване на тромби при „Джонсън и Джонсън“.

Мисля, че много хора смятат, че защитават бременните жени, като им отказват ваксината или им препоръчват да не си я слагат, защото смятат, че изборът е между това да се ваксинираш с някакъв потенциален риск и това да не се ваксинираш. Изборът, пред който сме изправени, при положение, че коронавирусът продължава да се разпространява вече години наред и тази пандемия е факт, е между това да се ваксинираме или да се заразим. Хората, които не са ваксинирани, не могат да останат изолирани по домовете си с години. С варианта „Омикрон“ вероятно ще отнеме много малко време хората, които не са се ваксинирали, да бъдат изложени на вируса. В този случай поемате всички рискове и опасности от дълъг Covid-19, тежко протичане на болестта, хоспитализиране, лечение в интензивно отделение, както и смърт.

Ако някой казва да не се ваксинирате, докато сте бременна или кърмите, питайте го колко изследвания е видял, дали е почерпил информацията си от социалните мрежи, колко е проучвал въпроса.

Мисля, че трябва да работим заедно много по-добре, за да предадем по начин, който е разбираем за хората, колко много научни изследвания сме направили, колко много отлични доказателства имаме, че ваксините срещу Covid-19 са безопасни при бременни и кърмещи жени.

Мисля, че понякога начинът, по който тази информация бива съобщена от научни или медицински организации, не е такъв, че обществото да я разбере. Тя е абсолютно разбираема за научните и здравни специалисти, но хората, които не са част от здравната или научна общност, като аз самата имам много такива примери в моето семейство, разглеждат тези препоръки и за тях не е ясно какво да правят. Затова основахме кампанията и сайта „Една ваксина – два живота“, за да опитаме да направим информацията малко по-достъпна за хората, включително за тези, които четат новини от социалните медии, а те не са никак малко.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Людмила Кирилова

Людмила Кирилова за усещането да посетиш вулкан

В света има любители на нетрадиционни туристически дестинации, а също и такива които съчетават традиционните – културно-исторически и кулинарен туризъм с нетрадиционните. Какво имам предвид – това са туристи, които искат да станат свидетели на грандиозни зрелища, като изкачвания в близост до активни вулкани.  "Вече има и българи, които се интересуват..

публикувано на 25.06.24 в 11:51
Радослав Илиев

Радослав Илиев: Започнахме с древни текстове, които никога не са поставяни на театралната сцена

"В началото сформирахме творчески екип, който да подбере млади хора, които да възстановят дейността на трупата за античен театър с патрон Огнян Радев, както и да подготвим първия спектакъл", разказа в "Нощен Хоризонт" историкът и преподавател  Радослав Илиев, председател на фондация античен театър "Огнян Радев" .  Това е  единственият античен..

публикувано на 24.06.24 в 11:57
Емил Златев

Емил Златев: 8 минути гимнастика сутрин и вечер и лека храна през лятото за неспортуващите

Лятото не е просто сезон – то е усещане за волност, свобода и полет. Лятото ни дарява с енергия и вдъхновение да се чувстваме свободни и да живеем пълноценно . Слънцето грее ярко, дните са дълги и това е перфектното време да се погрижим за нашето лятно здраве и форма.  Всеки слънчев лъч, всяка топла вечер ни напомнят за онова обещание, което сме..

публикувано на 24.06.24 в 10:04

Първият в София Дневен център за лица с тежки увреждания отвори врати

"За първи път в столицата беше открит Дневен център за пълнолетни лица с тежки множествени увреждания, предоставящ уникалната услуга на заместваща грижа." Това съобщи Надежда Бачева, заместник-кмет по направление "Социални дейности и интеграция на хора с увреждания" по време на церемонията по..

публикувано на 23.06.24 в 07:14
Българска Патриаршия

На 30 юни се очаква България да има нов патриарх

Тази седмица Светият Синод избра тримата кандидати за патриарх. Това са врачанският митрополит Григорий, видинският Даниил и ловчанският Гаврийл. Един от тях следващата неделя на 30 юни ще стане новият български патриарх. Още на първи тур, с най-много гласове и над необходимият минимум от 9 гласа, е избран Врачанският митрополит Григорий...

публикувано на 23.06.24 в 06:11

Нужна е национална стратегия срещу затлъстяването

Около 40% от българите са с Индекс на телесната маса над здравословния, а 36 % страдат от затлъстяване. 25% от хората в България са със затлъстяване I-ва степен, 9% с II-а степен и 2% са с III-та степен, сочат данните от социологическо проучване на Агенция „Тренд“, което бе представено съвместно с експерти от Алиансa срещу затлъстяването...

публикувано на 23.06.24 в 05:36

120 млн. души са напуснали домовете си принудително

Докато в Швейцария течеше мирната конференция за Украйна, а Израел и Хамас продължват да преговарят за прекратяване на огъня в ивицата Газа, Агенцията за бежанците на ООН излезе с доклад, който показва, че към днешна дата има безпрецедентно висок брой разселени хора заради конфликти. Рекордните 120 милиона души са били принудени да напуснат домовете си..

публикувано на 22.06.24 в 15:30